10100F işlemciye BCLK ile overclock

558214

Decapat
Geçen günlerde YouTube'da 12100F ile 5.2, 5.4 gibi frekanslara aşırtıp i9 12900K'nın yarısı kadar performans alıyorlardı. Benim de aklıma takıldı tabii ki.

CPU: i3 10100F.
RAM: G.Skill Neo Trident Z 3600 CL16.
Cooler: Thermaltake 145watt.
Mobo: ROG STRIX Z490-G Wi-Fi
PSU: 550W 80+ Performax.
GPU: RX 580.

Öncelikle iş bilmeyen, gidip Intel'in sitesinden copy paste atacak arkadaşlar, konuyu terk edin.

Öncelikle XMP açarak 3600MHz test ettim ve sorunsuz şekilde çalıştığını test ettim, herhangi bir stabilite sorunu yok. K ibaresi yok overclock yapamazsın diyen arkadaşlar konuyu an itibarıyla terk edebilir çünkü Intel'in web sitesinde maksimum 2666MHz yazıyor.

Sonra işlemci güç kilidini kaldırdım, 65watt TDP limiti kalktı. Voltaj değerlerini arttırdım, normalde Core 1.02 civarında takılıyor stok olarak 1.25 ile denemelere başlarız diye ayarladım. Faz ayarları vs. yapıldı. Pll voltajını 1.22 yaptım. Diğer genel voltajları da bir miktar arttırdım çünkü BCLK değeri ile OC yapacağımızdan tüm sistem extra voltaja ihtiyaç duyacak.

Bu şekilde tekrar teste soktum ve 86 Watt'lara kadar çıktı işlemci. Sonra BCLK değerini yavaş yavaş arttırmaya çalışsam da ne yaparsam yapayim 102.8 değerinin üstünde sistemi açamadım. Sisteme ihtiyacı olan gücü fazla fazla vermeme rağmen neden bilmiyorum 103MHz olmadı hiç. 100'den 102.8 yapınca OCCT testinde hatrı sayılır derecede olan yükselme fark ediliyor bu arada.

YouTube'da izlediğim videoda ASRock Taichi kullanıyordu eleman ve tıkır tıkır 5.2GHz görüyordu işlemci. Benim sistem ise 103 BCLK göremiyor daha.

Edit: Çözümü buldum dostlar daha doğrusu çözümün olmadığını öğrendim.

Bu BCLK ile işlemciyi coşturma metodu 12. nesilde asus tarafından keşfedilmiş ve sonra diğer anakart üreticileri tarafından kopyalanmış. Lakin 13. Nesilde tekrar fixlemiş intel. 10 , 11 , 13. nesil i3'ler bclk ile ayarlasanız bile farkediyor mu artık ne halt ediyor bilmiyorum oc izin vermiyor.

Belki özel microcode veya yazılım ile değiştirilebiliyordur belki de direk hard düzeyde yani işlemci çip dizaynı esnasında engellemiş de olabilirler ki büyük ihtimalle öyledir malesef ki 10100F oc yapılamayan, izin verilmeyen bir işlemci.

Kahrolsun kapitalist düzen. Aslında benim 10100F işlemcim 86 watt'lara kadar çıkabiliyor ve bu enerji ile rahatlıkla yüksek saat hızlarına çıkabilir fakat intel tarafından izin verilmiyor.

İntel batmayı sonuna kadar hakediyorsun ama umarım batmazsın çünkü tekel piyasada yarın bir gün amd'de aynısını yaptığı vakit kimse müdahale edemez o zaman.

1738169835187.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı