10400 veya 11400 sistem toplama

Bütçe
Kafama göre. 1700 TL olabilir 4500tl de olabilir.

Açıkçası OC yapmayı seviyorum. Ama OC'den önce APU olması önceliğim. Ekran kartı almaya bütçe yok pek fazla. Açıkçası RX 550 ile yaşadığım sorun sonrasında ekran kartı almayı düşünmüyorum. Zaten ben Max CS:GO oynayan insanım. O yüzden 11400 düşünüyorum. Ama işlemci gücü benim için önemli. Açıkçası mühendislik bölümü okuyorum ve bilgisayardan devre tasarımları çizme için ileride kullanılacak. Ama şu an için bir sonraki sene bilgisayar destekli teknik resim dersi var. Hem o yüzden hem de güzel geliyor 11400. 11400F var faydalanıyorum en azından 11400 alıp faydalanmayı diyorum.

OC işini ben yaparsam sınırlarını gerçekten zorlarım. (şahsen ASUS P5G41T-MLX anakartını OC için üretilmemesine rağmen OC konusunda bayağı zorladım.)

Ben ya sonuna kadar zorlarım ya da bulaşmam. Ama aklımda 10600k veya 11600k alma fikri gelmiyor değil açıkçası. Bir Z590 veya Z490 anakart almayı düşünmedim değil.

Ama amacım kule tipi ile kullanabileceğim gerektiğinde gerçekten 45W 65W gibi güçlerde kullandığında performansı çok kısılmayacak bir işlemci arıyorum. APU olmasını şart koşuyorum.
Amacım aslında yaklaşık 2500 TL civarına bir işlemci bulmak ve bu hem APU olarak hem de işlemci olarak iyi bir model olmalı.

Buna göre sistemi dizeceğim. Açıkçası RAM olarak 16x2 almayı düşünüyorum. 8x2 demeyin bana 8 GB RAM'i görünce delleniyorum. İleride alırsam RTX 3000 serisi ekran kartı alıp kullanmak gibi bir niyetim yok değil. Tabii o kadar para biriktirirsem alırım.
Bir gördüğüm Ryzen 5 4650G işlemcisi var yaklaşık 2800TL civarında fiyatı. 11400 ile ne kadar bir performans farkı vardır merak ettim.
@FarqueS Ryzen 5 4650G gözüme hoş gelmeye başladı. Hele bir de OC desteği varsa (hem işlemciye hem de ekran kartına ben bundan istiyorum.)

B550 anakart alırım veya B450 (Gigabyte B450M S2H sevmiyorum.)

Ben öyle her şeyi seven kabul eden birisi değilim. Açıkçası bazen bir şeyin iyi olduğunu bana gösterilen kadar ben beğenmiyorum.

Tamam Gigabyte B450M S2H anakartı ucuz eyvallah ama özelliği var mı iyi olarak?
Eğer güzel anakart ise ben bunu düşünmeye başladım.

Son düzenleme:
Ne yazmışsın be güncel sistemlerle yapılan OC değil bence. İşlemciler en fazla Turbo frekansının 0.3 0.4GHz üstüne çıkıyor kitlediler işlemcileri en güzel OC eski nesil sistemlerle oluyor. B450'ler yeni giriş seviyesi anakartlar diye biliyorum. A320 vardı AMD'de ilk serisinde şimdi yerini B450 aldı. VRM'lerde bile soğutucu yok çoğu modelde. Bunun fiyatına 2.el daha dolu B450 anakart alınabilir. Hele ki bazen indirimlerde B450'ler 400TL civarlarına kadar düşüyor AMD toplayacaksan indirim takip et derim.

Gönderdiğim model nasıl sence? ASRock B450M Pro4 Anakart Fiyatı ve Özellikleri - GittiGidiyor

Açıkçası son zamanlarda ASRock markasını sevmeye başladım.

ASUS göz bebeğim ama nedense ASRock daha güzel gözüken anakartları var.

LGA 2011-V3 soketle de bu OC işinde premium bir deneyim elde edilebiliyordu, i7-6850K/i7-6950X gibi işlemciler zamanında bu sokette en çok tutulan modeller arasındaydı tabii bu bahsettiğin bilindik X99 tip anakartlar aşırı pahalı, öte yandan işlemcileri canavar gibi gerçekten

Bu stok hali ve PassMark sonucu bu.

Şimdi doğru orantı kurduğumuzda çoklu çekirdek skoru ile testine baktığımızda.

3940 olarak yuvarlıyorum 4.6GHz OC halini.
2610 direk stok hali.
Buna göre PassMark sonucu için doğru orantı yaptığımda 10416 puan aldığını hesaplıyorum.
Haliyle burada direk performansı Ryzen 5 4650G ile eş değer değil. Hadi OC yapılıyor zevkini alırsın eyvallah ama gençliğe girdim çocuk gibi OC ile uğraşamıyorum artık açıkçası.
Tamam yine de alacağım işlemci ile OC uğraşırım ama şu an önceliğim direk aldığım düşük güç ile yüksek performans miktarı.
Bu yüzden yeni nesil sistem tercih edeceğim.
Ama yapmayı düşünmüyor değilim. Az düşünsem o yönde zaten kafa kayıyor. Ama biraz tuhaf yöndeyim açıkçası. Kendime sınır koymaya çalışıyorum ama koyamıyorum.
Biraz uzun yazılar yazıyorum farkındayım ama bende biraz kafamın karışıklığın açmak istiyorum. Hadi Ryzen 5 4650G alırsam stok işlemci ile kullanırım ve yapacağım küçük lasa gerçekten incelir ve küçülür. Ama kafamda takılan şeyler yok değil.
Kule tipi alsam büyük bir soğutucu ılıcak ve küçültmek biraz zorlaşacak. Haliyle biraz tuhaflaşacak iş ve amacından uzaklaşmış olacağım. Ama sıvı soğutma gram sevmiyorum.

@Sır_ındo_scarf güncel AMD sistemlerini takip etmiyorum teknik yönden bir şey demem boş olur. AMD sistem kullananlar veya bu konuda daha bilgili olanlar cevaplarsa daha faydalı olur.

Aslında i5 11400 ile Ryzen 5 4650G arasında kaldım.

Kafa karışıklığım burada başlıyor. Intel tercih ederken oo çok güçlü işlemci diye 11400F aldım biraz pişmanım Ryzen'e geçmeyi denedim ama beceremedim. Bu şekilde en azından geçmeye çalışacağım.

Ryzen 7 APU işkemcili versiyonları belki 2. elden tuttururum. Ama anakart konusuna kafam takılıyor. MOSFET soğutucusu olmayan anakartları almak istemiyorum. Sonra NVMe SSD alacağım soputucusuz olmaz ona da bakıyorum ama muhtemelen ekstra kendim alacağım galiba.

Galiba lafa karışıklığımın bir kısmını açtım. Yardım bekliyorum.
Sonradan baktımda bayaaa uzun yazı yazmışım be.

@Jonathan North zamanında 1000 TL'ye sürüyle ilan vardı. X79 X99 4 kanal bellek desteği olduğu için sağlam sistemler. Aynen kallavi anakart lazım o performansa değmesi için ama o anakartları da bitirdiler piyasada. PCI-e slotları X16 olduğu ve 4-5 slot olduğundan 3060 mininginde çok tercih ediyorlar kayıpsız 50mh aldırıyor. Asıl canavar X299 DDR4 4200MHz'ye kadar RAM destekliyor 4 kanalda. 4000MHz CL14 Trident Z taktığını düşünsene bu sisteme
3940 olarak yuvarlıyorum 4.6GHz OC halini.

O kadar düşük olmaz anormallik var 4.6GHz'de 3150 3200 civarında olması lazım. Ben 4.2GHz'de 3950 puan alıyorum CPU-Z de.

4.6GHz sahibinden üzerinde satılan bir işlemcinin skoru o. Ve Gold sample işlemci imiş galiba.

4.6GHz'de bende sonuçlar böyle. MOSFET'leri soğutmasız anakartı stok kullancak olsam bile almam. M.2 olayı farklı biraz lükse kaçıyor ısınınca da performansı düşüyor bazı markalar sıvı soğutma bile takıyor üzerine. En kötü pasif soğutmalı olsun M.2 slotu derim.

Dosya Ekleri

• 42706FB8-A586-48E4-9FD5-5F01A60FC47D.jpeg
    23,9 KB · Görüntüleme: 23

Gönderdiğim işlemcinin sonucu daha iyiydi açıkçası. Aslında gen 3 SSD alacağım. Açıkçası 240GB ile 500GB arasında 400 TL civarı fark olunca alırım dedim. XPG SX8200PRo düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…