1080p için 2GB Bellek Yeterli mi?

1080p için (çıkacak oyunlar dahil ) 2GB VRAM yeterli midir?

• Oy verenlerin toplamı
    26

Mesa55

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
GTX770 ve r9 280xden birini alacağım son zamanların en sinir bozucu konusu olan bellek sorunu kafamı karıştırıyor. 2Gb yeterli midir?

@Recep Baltaş Şu konuya bir el atsanız? Bundan sonraki oyunlar için 2GB bellek yeterli midir abi?

Son düzenleme:
Eğer 2 monitör kullanmayacaksanız fazlasıyla yeter. Eğer kullanacaksanız 4 GB size uygundur.

Eğer 2 monitör kullanmayacaksanız fazlasıyla yeter. Eğer kullanacaksanız 4 GB size uygundur.

Tek kullanacağım ama en son çıkan watch dogsda yetmiyor. şu da var bu oyun zaten sorunlu. Ama mesela gta5 çıkacak o da isterse 2GB'den fazla, watch dogsdaki gibi texture kısmak zorunda kalırsak?

Biraz bilgi vererek söylerseniz ona göre kafamızda şekillenir aslında Nasıl yeterli olacak mesela? Şuanda da 3GB vram isteyen oyunlar varken?

Merhaba. Şöyle bir örnek vereyim. General Mobile Discovery Elite modelini çıkarmadan önce donanımhaberde deli gibi reklamları, ön incelemeleri, ön kamerasıyla çekilen videoları yayınlandı. Hatta Muzaffer Bey özel bir röportajda biraz uygun bir fiyat söylemişti ancak sonradan çok güzel fiyat kitlediler telefonu. Şimdi de birkaç oyunda 3GB VRam muhabbeti çıktı. Piyasa bir yoklandı. Yerli ve yabancı birçok sitede "kanka 2GB devri kapandı artık, en az 3GB alacaksın" muhabbeti sağlam oturdu veya oturtuldu. Adamların amacı zaten ekran kartını sattırmak. Herkes 3GB kart almaya razı oluyorsa adamlar 2GB'ta çalışacak oyunu bile 3GB'a göre ayarlar.

Intel Devil's Canyon işlemcilerin 87 serisi anakartlarda çalışmaması için uğraştı. Ancak anakart üreticileri bios güncellemelerini sundular ve Intel'i iplemediler. Biz kullanıcılar kazandık. Ancak şimdi herkes 3GB diye tutturdu.

MSI GTX 770 2GB ekran kartı her oyunu çatır çatır açar. WD ileride çıkan bazı oyunlarda da 1-2 ufak tefek ayarı ultra yerine high yaparak rahatça uzun süre oyun oynayabilirsiniz.
Ancak burada olay sizin ekran kartından istediğiniz özelliklerde ve bütçenizde bitiyor.
Aşağıdaki resimde GTX 770'in ayarlarına bakarsanız o ayarlarda çok rahatlıkla oyunu oynayabileceğinizi görürsünüz.

Mesela Titanfall oyunu da texture'ları ultra açmak için 3GB VRam istiyor. Insane ayar ile high ayar arasındaki fark, duvardaki deliğin gölgesinin yumuşatılmış olması vs. Siz oyunu oynarken o koşuşturmacanın arasında o ufak tefek texture farklarını anlamıycaksınız bile. Ancak sanat galerisinde tabloları inceler gibi sağı solu gezerseniz o zaman "ne güzelmiş bunlar yav" dersiniz belki.

İlla tüm özellikler ultra olmalı, 1 tanesi bile high olmamalı derseniz, dediğim gibi olay sizin bütçenizde bitiyor. 3GB kart alıyım, içim rahat olsun derseniz siz bilirsiniz. Eğer AMD bir kart alacaksanız ve bütçeniz varsa bence R9 280X yerine R9 290 almaya çalışın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uzun uzun yazmışsınız sağ olun. Watch Dogs oyunundan sonra bu 3gb muhabbeti iyice arttı ve oyun gtx 780de bile ultrada takılmalara yol açıyor bu oyun optimizasyon özürlü texture ultra yapınca devasa bir kart gerektiriyor yoksa takılmalar oluyor.

BF4 oyununda da 3Gb yazıyor ancak görüyoruz gtx770 ultrada 60fpsden aşağı düşmeyen bir kart. 3GB olayı watch dogsun sorunlu olmasından mı bu kadar büyütüldü sizce?

GTX 770 vs R9 280X olarak karıştırıp hayırı işaretledim aslında evet.

3GB olayını strateji, piyasa yoklaması gibi düşünün. Amaç insanlara yeni kart aldırmak hocam. Watch Dogs, Titanfall ve Thief'te çıkan 3GB muhabbeti 3GB-4GB kart satışlarını artırırsa adamlar göbek atar. Basit bir ayarla ultra texture için 3GB VRam gerekir yazısını ayarlar menüsüne koyarlar. Yoksa koskoca oyun firmaları oyunlarına adam gibi optimizasyon yapmayı elbette biliyorlar. Crysis 3 ve Daylight gibi oyunlarda da directx 11 zorunluluğu var.

Benim eski laptopumda 512MB Geforce 9600M GT ekran kartı vardı. Skyrim, Max Payne 3, Mass Effect serisi, Dishonored, Tomb Raider, Hitman Absolution ve Borderlands 2 gibi oyunları orta-düşük ayarlarda rahatça bitirdim. Ancak Daylight directx 11 destekli ekran kartı istiyor. Oyunun türünü çok severim ancak o oyun için gidip yeni ekran kartı almam mesela. Öncelikle grafikler sizin için ne kadar önemli buna karar verin. Forumda 18 yaş altı arkadaşların büyük çoğunluğu sadece grafik=eğlence olarak görüyor. Oysa bana göre asmosfer ve senaryo en önemli iki şey. 3. sırada oynanabilirlik geliyor. Oynanabilirlik kötü olsa bile atmosfer ve senaryo iyiyse kötü oynanışa bile tahammül edebiliyorsunuz. 4. sırada ise grafik var.

Mesela Dragon Age: Inquisition ve The Witcher 3 videolarını izlediğimde çok heyecanlandım. Grafikler şahane gözüküyordu. Bu oyunu ultra ayarlarda oynamak çok güzel olur dedim. Ancak şart değil. Param varsa alırım kartı oynarım sırf ultrada. Eğer yoksa bir altını alırım ve high-ultrada rahatça oynarım. Sonuçta benim zevkimden birşey eksilmeyecek. Grafikler şahane olsa tabiki çok güzel olur ama içi boş Crysis 3 oynamaktansa muhteşem senaryolu, atmosferli Legacy of Kain: Defiance oynamayı tercih ederim. Tür aynı değil ama anlatabilmişimdir umarım olayı.

Belki 2015'ten itibaren tüm oyunlar 3GB VRam isteyecek, bunu bilemeyiz. Ancak olay sizde, ihtiyaçlarınızda ve bütçenizde bitiyor. Eğer her oyunu komple ultra ayarda açacağım diyorsanız o zaman 3-4GB kart işinizi görür. Eğer bütçeniz 900-950 TL civarı ise R9 280X yerine GTX 770 öneririm. Eğer 1100 TL civarına çıkma şansınız varsaSapphire R9 290 Tri-X OC 4GB olan modeli öneririm.

Sınırdayım yakında 19 olacağım Ayrıca grafik takııntım yok ilk defa oyunlarda ultra ayar açacağım bu zamana kadar düşük çözünürlükte mediumda 30 fps almaya çalışırdım. Yani gtx 770 high ayarda ( ultra değil ve de AA'yı fxaa yaparım düşük yani ) 4 yıl götürürse çok iyi olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…