11. Sınıf için Web Tasarım mı veri tabanı mı seçmeliyim?

__can__

Decapat
Katılım
21 Nisan 2019
Mesajlar
25
11. Sınıf için 2 gün içinde dal seçimi yapmamız gerekiyor ve okulumda Web Tasarım ve Veri Tabanı dalı var. Amacım liseyi bitirmek ilerde başka bir mesleğe yöneleceğim. Edindiğim bilgilere göre Veri Tabanı Web Tasarım dalına göre daha ağır ve daha ayrıntılı işleniyormuş sanırım. Okuyanlara veya yakından bilenlere soruyorum. Dediğim gibi amacım liseyi bitirmek bu yüzden Veri Tabanını seçmeyi düşünmüyorum. Web daha kolay ve görsel (web sitesi vb.) alakalıymış. Doğru bir karar mı sizce? Daha çok büyüklerim bilgilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
 
Yazdığınız bu detaylı bilgi için teşekkür ederim. Öncelikle programlamayı sevmem Zaten isteyerek secmedim bu bölümü. Yani benim amacım liseyi bitirmek bilgisayara pek meraklı olduğumu söyleyemem. Çoğu kişi diplomayı çok zorlanmadan eline almak istiyorsan Web Tasarımı seç diyor. Doğrumudur bu?
 
Ben veritabanı daha basit diyorum. Web tasarım seçersen Html,c#(console/asp) göreceksin ve her türlü o c# projelerinde veritabanı ile işlem yapacağın için veritabanı bilgisi gerektirecek.Tercih senin ancak veritabanı seçince sadece veritabanı işlenecekse, dersi anladığın sürece seveceğini düşünüyorum.Belkide ben yazılım sektörüne aşina olduğum içindir bilemiyorum ancak c# sevmeyen için ömür törpüsüdür veritabanı öyle değil.Yine de tercih senin
 
Web teknolojileri zevklidir. Tasarım,dizayn yaparsın. Web alanını seçecek isen NodeJS, Angular, TypeScript gibi JavaScript'in türevleri dillerini bilmen yeterli. Yani kısaca sadece bir dil bilmen yeterli çok istersen PHP de öğrenirsin. Veri tabanında olay sadece SQL yazıp sorgulamak değil. Dersi oldukça kolaydır. Giriş dersinde öyle aman aman zor anlatmıyorlar. Ama alana yönelince %80 düşünmek, olay kurgusu ,planlama %20 kod yazmak, sorgu yapmak. Bir veri tabanını güncellerken minimum ne kadar süre kapalı tutarız. hiç kapatmadan güncellemek mümkün mü? gibi deli sorularla test ortamı yaratıp en mantıklı gelen yolu uyguluyorsun.
CTIS okuduğum için sana şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Şu an yazdıklarım ilerde bu meslekleri tercih ettiğinde karşılaşacağın olaylardan bazıları. Web alanında çevre önemli. 2-3 site yaptıktan sonra referans vererek network'ünü geliştirirsin. Ama Web tasarım için ders almaya gerek var mı dersen hiç gereği yok. Harbi abartmıyorum İnternet teki videolar çok kaliteli. 2-4 arası İstanbul'daysan 4-6 binle kurumsal bir firmada mesleğe başlarsın. Hele hele freelance çalışırsan yani bir kuruma girmezsen aynı site tasarımlarında değişiklikler yapıp çok rahatlıkla satarsın. Veri tabanında iş sahası az. Buradaki az kavramı mezunların çok tercih etmemesinden kaynaklı. Direk mezun 3-4 binle başlıyor. Veri tabanı alanında maaşın, çalıştığın yılla ya da yaptığın işle alakalı olarak artmıyor(ancak enflasyon zammı alırsın). Veri tabanında sertifikalar var. Ben DBA yani veri tabanı yöneticisi olmak için uğraşıyorum. Ortamı oluşturan ona göre planlayan ve mühendislere sistem tasarımını veren kod yazmalarını söyleyen kişi. Benim düşündüğüm alanda birden fazla sertifika var. Ben 2 sertifika aldım. Önümde en az 2 sertifika daha var bunlar için ders almam, sadece sınava girmem yetmiyor. İlk ikisi için sınava girmek yeterli oluyordu. Dolardan dolayı sertifika alamıyorum. Sertifikalar 200$ civarı ve şuan 1200 lira bir sertifika parası İlk sertifikamı 350 TL ye almıştım. Sadece Fundemantals of SQL sertifikasını alsan bile maaşın 1-2 bin arası artar. Yüksek lisans yapıyor gibi düşün kendini ama o kadar sene harcamıyorsun. İlk 2 sınava gir, sertifikayı al, Ankara için konuşayım giriş maaşı 4000-5000 + sertifikadan gelen bilgi ve yeterlilik katkısı 6000-7000 e kadar çıkarsın. Büyük şehir örneği verdim çünkü küçük şehirde veri tabanı elamanı arayan yok. Veri tabanı alanında freelance çalışma ortamı yok . Ben 2-3 dil öğrenip günde 3-5 saat çalışayım dersen Web çok mantıklı. Web de yaptığın sitelerde oluşan problemi Skype üzerinden bile halledebilirsin. 3-4 site yaptıktan sonra olayı anlayacaksın ve. Ayda 4-5 siteyi günde 3-5 saatle çok rahat bir şekilde bitirirsin. 600-700 liraya basit kolay kodlu tasarımı İnternet de olan sitelere yakın siteler yapabilirsin.Artık ikna kabiliyetine, becerine göre 1000-1500 arası satarsın siteleri. Ekmek fırınlarının bile İnternet siteleri var . Sana tavsiyem yazın vaktin varsa 2 haftada JavaScript öğrenebilirsin ve Yetenekli Freelancer Platformu linkteki örnek freelance sitelerinden iş almaya bak derim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…