11. sınıf sonu ne yapılmalı?

Alphorium

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
EVGA RTX 3060 TI
Adata Xpg 8gb Ddr4 3200mhz Gaming Soğutuculu Cl16 Bellek (2 TANE)
ASUS B450M K-II
AMD RYZEN 3600X 3.6 GHZ
Selam dostlar.
Ben şu an 11. sınıfın sonundayım, yaz tatiline 1 ay gibi bir süre kaldı. Son 5-6 aydır birçok kez çalışmaya başlamak istedim ama hep üşendim, erteledim. Şu anda ise gerçekten çok ciddiyim. Artık zamanın azaldığını, “bir şekilde hallederim” düşüncesiyle hiçbir yere varamayacağımı fark ettim.

Şu anki durumum:
  • TYT netlerim 25-35 arası, nadiren 40'ı geçebiliyor.
  • TYT matematik netim genelde 7-8 civarı, bazen 10'u zorluyor.
  • AYT'ye neredeyse hiç bakmadım.
  • 11. sınıf konularına da çok hâkim değilim, sayısalım ama sadece az biraz matematik ve biyoloji biliyorum. Fizik ve kimya neredeyse bomboş.

İtiraf etmem gerekirse:
  • Günümün büyük kısmı bilgisayar başında geçiyor. Oyun bile oynamıyorum çoğu zaman, sadece boş boş takılıyorum.
  • Arada TikTok'a girip orada da dakikalarımı, saatlerimi harcadığım oluyor.
  • Derse oturunca çok çabuk sıkılıyorum. 10 dakika sonra bile kalkıp başka şeylerle ilgileniyorum.
  • Bu döngüden bıktım. Artık gerçekten değiştirmek istiyorum.
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar. Oncelikle sunu soylemem lazim, ben TYT Matematik calismaya baslayinca inanilmaz sikiliyordum, ama oyle boyle degil, aylarda erteledim. Sonra dedim benim calismam lazim tekrar basladim yine sikildim. Sonra aldim ilk once sozel olan TYT Biyolojiyi bitirdim, bitirince dedim ben su zamana kadar niye beklemisim? kolaydan basladigim icin Matematigi de hallettim cunku yapabilecegime inancim artti, bir dersi bitirmistim.

Kisaca;
Zorlaniyor musun? hangi dersten zorlandigini tespit et, once baska bir dersi bitir, bittigini gorunce oradan motive olup zorlandigin kismi yiyorsun. Iyi dersler.

Sürekli ders çalışmak veya tüm gün Tiktok gibi yerlerde takılmak yerine günlerinin içinde kitap okuyabilir, sana bir şeyler katacak dizi ve filmler izleyebilirsin. Ders çalışmak namına da TYT çalışabilir, 11.sınıfı tekrar edebilirsin. İlk 1k gibi hedeflerin var mı yok mu bilmiyorum ama deli gibi ders çalışmaya da değmez ya bu zamanlarda. Kendine bir şeyler katacak şeylerle uğraşman genel olarak iyi bir şey olur.

İfadeler: T.t
Artık zamanın azaldığını, “bir şekilde hallederim” düşüncesiyle hiçbir yere varamayacağımı fark ettim.
Öncelikle zamanın azalmadı stres yapmazsan önündeki süreci çok iyi değerlendirirsin böyle bir düşünce saçma.

Öncelikle herhangi bir dersle çalışmaya adapte olmayı denemelisin, sayısalcısın bu ders TYT Matematik, paragraf ve problemler olabilir. Muhtemelen en büyük sorunun çalışmayı bilmemek olacak ama bunu doğru kişilerden öğrenmeye çabalarsan halledeceksin. Benim tavsiyem en iyi rehberliği Oğuz Usta'nın tavsiyelerini dikkate almak ve YouTube kanalından yaz için güzel bir plan çıkarmak olabilir, nasıl çalışacağını ne kadar video izlemen gerektiğini öğrenebilirsin. Benim yaptığım en büyük hatalardan birisi az soru çözmekti, kesinlikle soru çözümü %70, konu/video %30 yapmalısın; bu kişiden kişiye değişecek bir şey değil kesinlikle böyledir bu oyunun kuralı böyle, sorularla cebelleşmelisin ve yanlışını öğrenip tekrar çözmeyi denemelisin. İlk başta temelini oturtmaya çalış. Yazın ortalarına ve sonlarına doğruda TYT Fen, Türkçe çalışmalarına başlarsan iyi olur çünkü 12. sınıfta TYT Fen bilgilerin sana lazım olacak, aynı zamanda Türkçe içinde dil bilgisi sana kolay net sağlayacak kesinlikle boşlamanı önermem. Ekim-Kasım civarı TYT konularını halledebilecek bol bir zamanın var, istikrarlı sürdürürsen çok zorlanmayacaksın. Soru çözümünü ve tekrarlarını ihmal etme, nasıl tekrar yapacağım dersen bununla ilgilide öneri verebilirim. Son olarak telefon, bilgisayar gibi aletleri çöpe atıp odağını toplamak tamamen senin elinde, bunu beceremeyeceğini düşünüyorsan profesyonel yardım almalısın, bunu yapan arkadaşlarım vardı ve odak seviyesi maksimuma çıkmıştı, çoğu ilaç kullanıyordu tabii.

İfadeler: T.t

Cevabın için teşekkür ederim. Sayısal öğrencisiyim aslında ama sorunun tam olarak nerede olduğunu ben de bilmiyorum; zaten bu yüzden buraya geldim. İlk başta durumu detaylıca sorguladım ama anladım ki mesele dersi anlayamamak değil, harekete geçememekle ilgili sanırım. Yine de son 1 ayda ciddi bir yol katettim; oyunları neredeyse tamamen bıraktım.

Fakat bu sefer de internette çok fazla rehberlik videosu ve kanal var, hangisine odaklanacağımı bilemiyorum. Bu hafta Eyüp B'nin TYT matematik videolarını izlemeye başladım, zevkliydi ve güzel bir şekilde 1 saatimi değerlendirdim. Ama geç saat olduğu için sadece 3-5 soru çözebildim ve ardından uyudum. Ondan sonra da bir daha hiç ders başına oturmadım.

Bu yüzden profesyonel yardım almayı düşünüyorum; bir psikolog ya da rehber öğretmen olabilir. "gri navigasyon"u da duymuştum. Şundan kesinlikle eminim ki, telefon ve bilgisayarı bir türlü kaldıramıyorum, bırakamıyorum. Bu konuda netim.

Kitap okumayı denedim, atomik alışkanlıklar adlı bir kitap almıştım. Akşamları uyumadan önce okuyordum, ancak bunu da 1-2 gün içerisinde bırakmıştım. Dizi ve film izliyorum genellikle. Aslında bir yandan da sat sınavı ile ilgili araştırma yapıyorum. Belki duymuşsundur; YKS'ye denk olan, bir yurt dışı üniversiteye öğrenci alım sınavıymış. İngilizcem gayet iyi, konular da güzel. Sanırım okuduğunu anlama, İngilizce dil bilgisi ve matematik gibi alanları kapsıyor. Yani biraz kararsızım, kafam da karışık. Ama sat olayını tam olarak anlayabilirsem belki de YKS'yi tamamen bırakıp sadece Sat'ye çalışırım.

Bilgisayar ve telefon için gerekirse psikiyatristten destek alabilirsin, durumunu analiz edip ilaçta yazabilir, odak arttırıcı ilaç. Koçluk programlarını ben şahsen çok tavsiye etmiyorum, bilmiyorum bedava şekilde YouTube'den yararlanabileceğin içerikler var. He eğer düşünürsen Oğuz Usta'nın Baykuş Mentörlüğüne göz atabilirsin. Senin seviyende birisinin kesinlikle önceliği ders çalışmayı öğrenmek ve anlamlandırmak olmalı lütfen şıp şıp hızlıca derse dalıp konu videosu izlemekle kalma. Gerekirse bu 1 ay analiz yap ne nasıl çalışır, ne kadar soru çözülmeli YouTube'den araştırma yap. Gerekirse bunlar derece öğrencileri olsunlar çünkü rehber öğretmenler öğrenci psikolojisini bazen çok iyi anlayamayabiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…