Merhaba Arkadaşlar 11.sınıf bilişim teknolojileri alanı öğrencisiyim son 1,5 gündür veri tabanı dersinde bir konuyu anlamadığım için moralim çok bozuldu Veri Tabanının ilk Konularından Olan normal Formların Hiç Birini Anlamadım megep in hazırlamış oldugu modullerde sanki astıronotlara egitim verirmiş gibi çok bilimsel açıklamalar yapılıyor ögrenmek istedigim konu cok basıt normalizasyon işleminde 3 nf nin 2nf ye göre farkı veya 1 nf ye gore farkı nf nedir ne işe yarıyor yenılıyormu ?
Yardım eden arkadaşlar için şimdiden teşekkür ediyorum.Okuyan ve anlamayan arkadaşlarada teşekkür ederim
Kısaca açıklayayım ozaman.
1 NF'nin amacı aynı kolonda birden fazla veri olmasını önlemek.
2 NF'nin amacı sadece bir değişkene bağlı olan kolonlar varsa onları ayrı tablolarda göstermek aynı verinin birden fazla yazılmasını önleyecektir. Aynı zamanda yazım hatalarını da önleyecektir. Mesela o sitedeki tabloda yaş sütunu sadece öğrenciye bağlı öğrencinin birden fazla yaşı olamayacağı için onu ayrı tabloda göstermek 2NF'ye uymuş olur.
3 NF'nin amacı primary(birincil ve eşsiz) olmayan her sutun birincil sütuna bağlı olmalıdır. Sitedeki örnekte öğrencinin bilgileri verilmiş. Bilgiler içinde adresle ilgili olan herşey aslında zip numarasına bağlı. Yani sadece öğrenciye bağlı değişken değil. O zaman öğrenci bilgileri yanında zip numarasını alırız ve zip numarasının primary key (birincil anahtar) olduğu yeni tablo açarız. Yani burda amaç tabloları birbiriyle alakalı olacak şekilde gruplandırmak.
Sonuç olarak 3NF formu aynı zamanda 2NF formuna uygundur. 2NF formu da 1NF formuna uygundur.
Ayrıca 3NF örneğinde Zip numarası eşsiz olabilir. Ama çoğu durumda kolon eşsiz olmaya uygun değildir. Mesela Öğrenci ismi eşsiz değildir. O yüzden veritabanlarında GUID denilen veritabanı tarafından otomatik oluşturulan her seferinde farklı numara vermeyi garanti eden seri numarasına benzer veri tipi kullanılır.
Kısaca dedik ama uzadı konu