11. sınıfta eşit ağırlıktan farklı bir bölüm seçilmeli mi?

WasdN

Hectopat
Daha fazla  
Bu yıl eşit ağırlık seçip 11. sınıfa geçiş yaptım ama okul müdürü şu an bize bölüm değiştirebileceğimizi söyledi. Benim matematiğim çok iyi değil. Fizik az çok yapabiliyorum. Biyolojim notlarıma bakarsam yeterli bir seviyede. Asıl hedefim güzel, kitlesi olacak bir bilgisayar oyunu tasarlamak. Ama önce yazılım/oyun sektörlerinde çalışmak istiyorum. Dijital oyun tasarımı bölümü hoşuma gitti fakat sayısal olmak gerekiyormuş. Kısacası matematik engelliyor tüm işi. Sizce bölüm değiştireyim mi? Ya da başka önerebileceğiniz bir yol olabilir. Bölüm değişme hakkı haftaya çarşambaya kadar sürecek.

Yapmak istedigin meslegi goz onunde bulundurursak sayisal uzerinden ilerlemen daha dogru olur. Cunku kodlama yaparken sirtini matematige cok fazla yaslaman gerekecek.

Sayısaldan devam et bence. Bilgisayar matematiktir, matematiksiz olmaz. Ayrıca arkadaşın dediği gibi eşit ağırlıkta da matematik yok mu sanki? Boşu boşuna edebiyatçıların eserlerini ezberleyeceğine fizik, kimya üzerine eğitim alır kendini de geliştirirsin.

Ben matematik yapamam diye bir şey yok, emek vermiyorsun. Ha sevmiyorsan orası ayrı ama sayısal öneririm.

Matematik eşit ağırlıkta da karşına çıkacak zaten, bence matematik ve fen alanını düzeltebileceğine inanıyorsan sayısala geçebilirsin.
EA'da yazılıma en yakın YBS bölümü var sadece. Orda da ekstra işletme dersleri falan görüyoruz, biraz sıkıntı çekebilirim. EA da matematik var evet ama edebiyat ve diğer sözel dersler puan kazandıracak bana. Sayısal seçersem ayt de batırırım diye korkuyorum. Tyt de bilgisayar bölümü var birkaç tane ama yığılma falan oluyormuş. Aklıma gelmişken sorayım, sayısal seçersen ayt de fizik sınavı genelde yoruma dayalı mı yoksa sayısal ağırlıklı mı olur?

Ben eşit ağırlıkçıydım, 2018 yılında 133 bin sıralama ile vakıf üniversitesinde hukuk okudum. Şimdi oturdum Python derslerine çalışıyorum ve "makine öğrenmesi/yapay zeka" alanına yönelmeyi düşünüyorum. Matematikden kaçmak için eşit ağırlık seçilmez çünkü aynı matematiği görüyoruz. Ben EA'da matematiği de yaparım edebiyatı da yaparım en azından EA'ların önüne geçerim dersen EA ile gidebileceğin yazılım bölümü pek yok bir YBS. Tamam YBS kötü değil ilk 2 yıl ağırlıklı işletme diğer iki yıl programcılık görüyorlar. EA'lıkta pek bir bölüm tavsiye edemem hukuk şahsi deneyimimden bulaşma, ikinci en popüler psikoloji de akrabamdan gördüğüm kadarı ile bulaşma derim. Sayısala yönel, iyi derece gelirse yapay zeka mühendisliğine yoksa yazılım mühendisliğine yoksa bilgisayar mühendisliğine yönel bunlar olmazsa YBS'nin sıralamaları zaten genel anlamda düşük TYT notun, mat2 notun AYT'de çok vaktin oluyor orada da edebiyat, coğrafya, tarih bakarsın yapabildiğini de yaparsın belki YBS gelir o da olmazsa 2 yıllık programcılığa yönel en azından sonra dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık okursun. Yazılım doğru yol, her ne kadar Game dev tavsiye etmesem de. Çünkü 2020 yılında unity/c# ile bağımsız oyun geliştirmeyi denedim ve kendimce sektörü analiz ettiğimde geliştireceğim oyunun fazla indirme sayılarına ulaşmayacağını, güzel bir şey üretmek için Unity'de, ui/ux tasarımında, pixel art veya belki 3D ise en popüler Blender'da, sesler için başka bir uygulamada, pazarlama/reklamcılıkda kendimi daha da çok geliştirmem gerektiğini, sektörde parlayamamış çok çok güzel bağımsız oyunları görünce de "güzel bir şey yapmak için daha çok şey öğrenmem lazım ama ne için bak ne güzel oyunlar var kimse indirmemiş hem Game Dev'de gelişip ne yapacağım başka alanlara mesela web dev (aslında C sharp ve .net Core ile backend dev yönelibilir) veya Mobile dev, gömülü sistemler veya ai/ml veya siber güvenlik gibi gibi başka alanlara yönelmek istediğimde buradaki gelişimim bana bir şey katmayacak, burada boşa zaman kaybediyorum diyerek bağımsız oyun geliştiriciliğine karşı hevesim kırıldı. TR için durumu bilemem ama yurt dışında oyun geliştirme şirketlerinde çalışanların uzun çalışma saatleri, yoğun tempolar hatta ağlamaları için ofise "ağlama odalarının" konulduğu, bir şirkete gidersem orada hangi Game Engine ve dili kullanıyorsa bir de onun öğrenmem gerektiğini düşününce yani bir standart olmadığı düşüncesi nereye gidersen tekrar öğrenmeye başlamak zorunda kalacağım düşüncesi ile Game Dev'de bir şirkette çalışırım fikri de gitti. Günün sonunda Game dev. Buraktım. Ama "sizi yazılıma ne başlattıysa (hangi heves) oradan devam edin" diye de çok güzel bir söz olduğunu hatırlatmam gerek. Şimdi mezun oldum, alaylılar en çok web dev ve iOS Dev'de çalıştığını göz önünde bulundurarak önce bir başka hevesim olduğu için ml/ai için Python'a yöneldim. Duruma bağlı Python'u Django ile Backend'de kullanır, html/css dersi de almıştım JS + React de ekler Full stack web dev yönelirim. C# çok hoşuma gitmişti açıkçası belki onu backend için kullanırım. Neyse benim geleceğim belli olmaz sana dönecek olursak özetle yazılımdan şaşma, sayısala yönel üniversitesini kazansan da kazanmasan da yazılımda bir önçalışma yap hangi alana yönelmek istiyorsun tespit et sonra kurslarla, kitaplarla, projelerle kendini sürekli geliştir. Yüksek maaşlar, rahat çalışma şartları, uzaktan çalışma imkanı, yurt dışı imkanı gibi imkanların olur. Ben oyun geliştirmede başarısız oldum diye de hevesini kaybetme. Bugün Amerika'daki iyi bir şirkette ayda 8 bin dolar maaş alan arkadaşım bir yandan Godot bir yandan Unreal Engine bakıyor ki acaba oyun geliştirmeye girebilir miyim diye hakeza TR'de yazılım mühendisliği okuyan arkadaşım Unity çalışıyor, ekibiyle oyun yapıyor. Yani yazılım olsun da ne olursa olsun.

he bu arada yazılımda matematik kullanılıyor denmiş de bunu diyen arkadaşlar bu bölümlerde okuyor veya çalışıyorsa eyvallah ama benim şahsi deneyimim ve araştırmamdan ml/ai, veri bilimi, blockchain, kriptografi değilse pek bi matematik kullanılmıyor

Uzun uzun yazdığınız için çok teşekkür ederim. Web kısmına yönelmiştim fakat çok sevemedim biraz sıkıcı gelmişti. Evet dediğiniz gibi en iyi üniversitede yüksek lisans yapsan bile karşındakine "ben bu işi biliyorum" diyebileceğin birşey göstermen lazım. İş diplomayla bitmiyor. Ve yine dediğiniz gibi game dev. diğer yazılım alanlarına göre daha zor, kodladım bitti yok oyun müziği, karakter tasarımı vb. baya 3-4 mesleği aynı anda yapmanız gerek. Alakasız bölümlerden mezun olup yazılımla ilgilenenler var bu da bir seçenektir ama ben bunu hobi değil de daha çok kendi işim olarak görüyorum. Tekrardan teşekkürler.

Merhaba hocam ben EA bölümünde kalıp devam edeceğim EA puan konusunda bana göre daha avantajlı çünkü tarih, coğrafya,felsefe gibi dersler bana extra puan getirecek ama fizik kimya biyolojiyi bu sözel dersler kadar iyi yapamıyorum (özellikle kimya). Şöyle bir yol çizdim kendime, eğer puan yüksek olursa bilişim ağırlıklı bir üniversiteye gideceğim. Puanım düşük olursa 4 yıllık Elektronik Ticaret ve Yönetimi bölümüne gideceğim. Şuan bazı e-ticaret sitelerinde satış yapmaya çalışıyoruz. Yani ekstra olarak da ticarete ilgim var. Her iki türlü de sevdiğim bir yere gidiyorum. Ha olur ki ticaret okursam bir yandan da yazılım dersleri alırım o şekilde hallederim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…