11. sınıfta hedefi tıp okumak olan biri nasıl ilerlemeli?

Riival

Yoctopat
Daha fazla  
Herkese iyi günler. Öğretim dönemi başladı ve bu dönem 11. sınıfa geçtim. Sınav ciddiyeti de bu dönemle başladı. Çocukluktan beri hep doktor olmak istemişimdir; bunda babamın katkısı çok büyük çünkü kendisi de Cerrahpaşa mezunu bir doktor.
Tıp bölümleri arasında 1-2 yıl önce adli tıp bölümünü keşfetmiştim ve açıkçası diğer bölümlerden daha çok dikkatimi çekmişti. Bölüm olarak da adli tıp istiyorum. Bu dönem aklımı iyice toparladım ve kendime hedef olarak Hacettepe İngilizce Tıp’ı koydum. İngilizce seçmemin sebebi ise bu işi ya Amerika’da ya da Birleşik Krallık’ta yapmak. Biraz araştırdım; USMLE sınavları vs. ile Amerika’da süreç İngiltere’ye kıyasla daha uzun olabiliyormuş.
İngilizcem B2-C1 arasında ve kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Derslerim ortalama, ama matematiğim berbat. Ortaokuldan beri neredeyse hiçbir matematik dersini dinlemedim; bana hep sıkıcı ve zorlama geldi. Buna rağmen önümdeki 2 yıl boyunca elimden gelen tüm fedakarlıkları yapıp hedefime ulaşmak istiyorum.
Kafayı taktığım bir şeyde başarılı olmakta kararlıyım. Zevk aldığım şeylerin üstünde ise saatlerce başından kalkmadan zaman geçirebiliyorum; okumam ve anlamam güçlü. Bilgisayar oyunları oynamak ve kitap okumak dışında bir hobim yok. Sosyal olarak da ayda bir belki arkadaşlarımla dışarı çıkıyorum; bu yüzden okul sonrası ve tatiller gibi zamanlarda ders “çalışamama” gibi bir durumum yok.
Bu süreç biraz gözümü korkutuyor ama bunu çok istiyorum. Bu yolu geçmiş abiler/ablalar olarak tavsiyeleriniz nelerdir? Türkiye tıp eğitim sistemi hakkında bilgim sınırlı; hedefimi başarırsam süreç nasıl işler?

Kardeşim selamlar ben bu sene endüstri mühendisliğinden mezun oldum. Naçizane konu başlığını görünce birkaç tavsiye vermek istedim. Öncelikle sana sınavı kazandıran AYT. Buraya odaklanman gerekiyor. TYT sık çözerek geliştirebileceğin bir sınav bu yüzden çok üstünde durmana gerek yok. AYT'de tavsiyem çıkmış soruların konu dağılımlarına bakman. Hangi konudan kaç soru çıkmış sene sene bakıp kafanda analiz yapman güzel bir yol haritası çizmen için önemli. Matematiğim berbat demişsin buna istinaden matematik ile başlaman önemli. Bir AYT mat denemesi çözüp sonuçlarını not al sonraki denemelerde netlerin artıkça motivasyonunda artacaktır. YouTube çok güzel bir kaynak. Mat videolarını rahatlıkla izleyebilirsin. En önemlisi bence video çözümlü test kitapları alman. Buradaki önemli nokta şu büyük ihtimalle çözemediğin sorular olacak. Bizi en çok geliştiren sorular da bunlar o yüzden kesinlikle çözemediğin soruların üstüne gidip video çözümlerini izle. Eğer anlarsan sıkıntı yok ama anlamazsan gidip o konuyu çalış. O da olmazsa bir hocadan ya da konuya hakim bir arkadaşından dinle. Konu anlatımı kitabı alıp paranı boşa harcama olay tamamen disiplin ve pratikte. Biraz karmaşık anlattım ama bu şekilde başarılı olmuştum ben. Sana da başarılar.

Kardeşim selamlar ben bu sene endüstri mühendisliğinden mezun oldum. Naçizane konu başlığını görünce birkaç tavsiye vermek istedim. Öncelikle sana sınavı kazandıran AYT. Buraya odaklanman gerekiyor. TYT sık çözerek geliştirebileceğin bir sınav bu yüzden çok üstünde durmana gerek yok. AYT'de tavsiyem çıkmış soruların konu dağılımlarına bakman. Hangi konudan kaç soru çıkmış sene sene bakıp kafanda analiz yapman güzel bir yol haritası çizmen için önemli. Matematiğim berbat demişsin buna istinaden matematik ile başlaman önemli. Bir AYT mat denemesi çözüp sonuçlarını not al sonraki denemelerde netlerin artıkça motivasyonunda artacaktır. YouTube çok güzel bir kaynak. Mat videolarını rahatlıkla izleyebilirsin. En önemlisi bence video çözümlü test kitapları alman. Buradaki önemli nokta şu büyük ihtimalle çözemediğin sorular olacak. Bizi en çok geliştiren sorular da bunlar o yüzden kesinlikle çözemediğin soruların üstüne gidip video çözümlerini izle. Eğer anlarsan sıkıntı yok ama anlamazsan gidip o konuyu çalış. O da olmazsa bir hocadan ya da konuya hakim bir arkadaşından dinle. Konu anlatımı kitabı alıp paranı boşa harcama olay tamamen disiplin ve pratikte. Biraz karmaşık anlattım ama bu şekilde başarılı olmuştum ben. Sana da başarılar.
Diğer derslerim iyi sözeli çalıştığımda çoğu zaman sadece Türkçeden bir kaç yanlışım çıkıyor. Ailemde bu süreçte yanımda, derslerde geliştikçede özgüvenimin artacağını düşünüyorum. Korktuğum 2. şey ise Tıp Fakültesindeki 6 yıl, 4 yıl Adli Tıp eğitimi ve yurtdışına gidiş. En çok kafamı yoran yurtdışı oldu ABD için süreç İngiltere'ye göre daha zor.

Konu pek fazla kişinin önüne çıkmamış sanırım, üzücü oldu.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı