11600K işlemciyi soğutmak için hangi soğutucu alınmalı?

Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Z490 Gaming Plus, 11600k işlemci, Snowman T6 Ultra işlemci soğutucu kullanıyorum. Turbo Boost'u kapattım. Core 4.6GHz, cache 3.6GHz, Core voltajını 1.125 yaptım. Güç limitini de kaldırdım. Sıcaklıklar ise boşta 35-40, oyunlarda 50-55, tam yük altında 75 civarında geziyor. Bunu yaparak işlemci fanlarımın ses sıkıntısını da çözmüş oldum hem de çok ısınmamış oluyorlar.
Asıl sorum ise şu: İşlemcime OC uygulayıp tam performansını alabilmek için yeni bir soğutucu almak istiyorum. Fakat tam emin olamadığım noktalar var. Öncelikle ben OC uyguladığımda işlemciye daha çok voltaj vereceğimden ötürü ömründe ne kadar bir kısalma olur? Yoksa bu durum sadece soğutmayla mı alakalı? Demek istediğim eğer ben işlemcimi iyi soğutursam 5.0GHz Core, 4.4GHz cache, Core voltaj 1.325 yapsam bile sıkıntı olmaz mı?
Sizce bu harcama işlemciye OC yapmak için mantıklı mı? Yoksa şu anda kullandığım yöntem daha mı sağlıklı?
Bütçemi belirttim fakat ne kadar ucuz olursa veya sorularımın cevabına göre hiç olmazsa daha iyi olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle ben OC uyguladığımda işlemciye daha çok voltaj vereceğimden ötürü ömründe ne kadar bir kısalma olur?

Sıcaklıklar iyi olduğu sürece bir şey olmaz, bir işlemciye OC yapılıyorsa o işlemci iyi soğutulmayı talep eder.

Sırf OC için bir yatırım şu an için gerek yok diyebilirim, T6 Ultra ile iyi gidiyorsun. 75 dereceler ideal fakat hangi testte? Prime95 Small FFTs mi?

4.6GHz'miş 4.9 sandım, 4.9GHz OC için daha iyi bir soğutucu iyi olur. 6 çekirdek de devrede iken 4.6GHz oluyor tüm çekirdekler, bu pek de OC değil zaten.

Son düzenleme:
Soğutma ile bağımsız olarak işlemcinin yıpranması yani degrade dediğimiz olayın 1.35v altında olması pek mümkün değil. Gerekli mi değil mi kısmında ise oynadığınız oyunlar ve mevcut ekran kartı devreye giriyor. RX 6600 XT kullandığını düşünürsek gerekli değil aslında.

Turbo frekansı 4.9 GHz olan işlemciyi 4.6 GHz kullanmaya pek de OC denemez.
Yanlış anlaşılma için kusura bakmayın. Ben şu an OC yaptım demek istememiştim. Sıcaklıklar fazla olmaması için Turbo'yu kapatıp voltajı düşürdüm. Sorumsa hız aşırtma yaparsam işlemci hangi durumda zarar görmeye başlardı. Örnek olarak da 5.0ghz 1.325v verdim. Ayrıca buna ihtiyacım var mı diye sormuştum.

@Süleyman Yusuf sıcaklıklara bağlı, 1.325v ile zarar vermezsin.

İhtiyacın var mı yok mu sana bağlı, ekran kartı darboğazı yaşıyorsan yapabilirsin veya Valorant'ta vs biraz daha fazla FPS istiyorsan yapabilirsin.

Sizce o zaman şu anki soğutucumun fanlarını mı değişsem daha iyi yoksa yeni soğutucu mu almalıyım? Alırsam ne önerirsiniz? Hem sessizlik hem performans için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…