12 saat çalışma ücreti nedir?

Benim annem çok fabrikada çalıştı oradan biliyorum. Normalde çoğu fabrikada vardiyalar 4 - 12 ya da 8 - 4 oluyor. Bu mesai saatleri içerisinde 1 ay çalıştığında asgari ücret alıyorsun. Zaten günlük 8 saat yapıyor. Bu mesai saatleri dışında ek mesaiye kaldığında ekstradan ücretini yatırmaları gerekiyor. Bu görüşmeye gideceğin fabrikanın standartları farklı olabilir, orasını bilemem. Ama akıl kârı bir iş değil haberin olsun.

Mesai ücretini vermeden 12 saat için asgari ücret ödemeyi teklif etmiş, garson değil köle arıyor.
Garsonluk zor iş, 12 saat asgari ücrete kesinlikle değmez.

Ben de zamanında garsonluk yapmıştım ama sipariş almıyordum, 10-12 saate 80 liraydı eylül ayında, değmiyor o paraya.

Benim babam memur vardiyalı çalışıyor, günü geliyor 8 saat, günü geliyor kısa molalar ile 16-18 saat çalıştığı oluyor. ortalama 8k alıyor, bayağı haksızlık size teklif edilen ücret.

Konuyu tam olarak anlamadım ama haklarınızdan biraz bahsetmek istiyorum yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim. Asgari ücret çalışan hakkında yazacağım ancak genel olarak hizmet sektörü ve işçi sektörünün tamamını ilgilendiriyor. Asgari ücretle çalışan biri ayda 225 saat çalışıyor haftalık 45 saat yapar günde ise 7.5 saat yapar, 30 dakikada yemek molası vardır yemek molası mesaiden sayılmaz. Haftanın bir günüde 45 saatin üstüne çıkılmadığı için izinli olur ve 7.5 saat çalışmış ücretini alır. Gelelim mesai ve benzeri durumlara. Çoğu iş yeri mesai vermez derki içerdeki saatini saat olarak vereceğiz erken çıkma geç gelme vb. ancak bunlar çoğu zaman kaynar ve hakkınız yenmiş olur helede gözü kapalı biri ve haklarınızdan haberiniz yoksa vay halinize, üstünüze binebildikleri kadar binerler. İş yerinden iş yerine değişir iş sözleşmesi ama unutmayın sözleşme kanunun önüne geçemez, bazı iş yerleri sözleşmeyi okumadın mı istediğimiz kadar çalıştırırız ne mesai ücreti ne de saatini saat olarak veririz derler, böyle bir şey kabul edilemez. Hesaplayın kuruşu kuruşuna saatinizi dakikalarınızı zamanınızın kıymetini bilin eğer haftada sizi 45 saatin üstünde çalıştırmaya veya çalıştırdıklarını düşündüğünüz iş yeri ilgili ik ile görüşün çoğu iş yerinde ik pek kolay ulaşılamaz müdürünüzle konuşun eğer işteyseniz hakkınızı savunun. Gelelim mesai ücretlerine burada da az oyun oynanmıyor yok mu bu patronlar. Diyelim ki sizi 45 saatin üstünde çalıştırıyorlar ve mesainizi vereceğiz diyorlar buraya kadar her şey normal 45 saatin üstündeki saatleriniz hesaplayın. Fazla mesai ücreti yasal olarak minimum normal mesainin 1.5 katı olmalıdır, bazı iş yeri 2 veya 3 katı verebilir. Kendilerini uyanık sanan işyerleri ise fazla mesai ücretini normla çalışma saatinden verirler bunu da sorun bilgi alın işe girmeden önce. Yazılıcak daha çok şey var şu an yeterli olduğunu düşünüyorum sorunuz varsa sorabilirsiniz.

Sorunuzun cevabına gelirsek sizi haftada Max 60 saat çalıştırabilir diyor yasalar diyelim her gün 12 saat çalıştınız ayda 312 saat yapar 225 saatini çıkartalım fazla çalışma saati 87. Asgari ücret saatlik ücret 18.89, minimum fazla çalışma saati ise 28.3 yapar. 87*28.3 ise 2465 ₺ artı 4250 toplamda 6715 ₺ yapar.

Son düzenleme:
Asgari ücret haftalık 45 saatlik çalışmadan hesaplanır. Ve evet günlük 12 saat mesaili hesaplanması gerekiyor. Günlük 4.5 saat mesai yapmış oluyorsun. Maaş ona göre olması gerekiyor.

Evet dün işin aslını konuştum tecrübem çok yok diye komi olarak başladım garson maaşını sormadım o daha fazadır 6000-7000 arasıdır iş yeri 7/24 açık ancak rahat bir yer akşam mesaisi Full boş gündüleri meşgul o kadar.

İş yerinedn ayrıldım vardiya değişiminde 24 saat çalışacaksın diyor bunun ederi asgari ücret değil saçmalık bir gün boyunca çalışıp ertesi gün izin olmadan devam eden bu dünyada hiçbir iş yeri görmedim.

Son düzenleme:

Çok iyi yapmışsın hatta bir de şikayet etsen yeridir. Dediğin gibi bir saçmalık hayatta görmedim. Olsa bile bunun hakkı asgari ücret olamaz. Umarım daha iyi şartlarda bir iş bulabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…