12.sınıf öğrencisi kariyerini nasıl şekillendirmeli?

MahanN

Hectopat
Merhaba, iyi günler arkadaşlar. Ben şu anda 12. sınıf olacağım. Yeni eğitim yılında, 10. sınıfta sayısal olarak kararlıyken, 11. sınıfta sayısala başlayınca TYT’m yarım yamalak olduğu için ve Sürekli okullardan nakil aldırıp konuları atladığım için yapamadım ve başarısız oldum. 11. sınıfta sayısala başlayınca zorlandım ve dil bölümüne geçtim. Dil bölümünde amacım, dilimi geliştirip, gramer ve kelime öğrenmek, üstüne TYT çalışıp bilgisayar programcılığı kazanmaktı. Ama maalesef sadece dile odaklanabildim.

Şimdi sizlere hayallerimden bahsedeceğim ve sizlerden bana bir yol göstermenizi isteyeceğim. Arkadaşlar, benim hayalim yurt dışında yaşamak. Kesinlikle bunun Amerika olması gerekiyor; orası beni kendine çekiyor. Orada polis bile olmak isterim. Olayları çözmek, rütbe atlamak, yavaş yavaş yükselmek, sürekli düşünmek ve kafa yormak bana cazip geliyor. Bu işi seve seve yaparım. Bilgisayar mühendisliğini kazanamayacağımı anladığım zaman kara kara düşünüp bilgisayar programcılığına yöneldim. Şu anda ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. 12. sınıfım ve çalışmadım. Nasıl bir yol izleyeyim? TYT’ye çalışsam bile nasıl çalışacağımı bilmiyorum. Ailem varlıklı değil ama her şeyi sundu, her şeyde destek oldu. Onları yüzüstü bırakmak istemiyorum. Güzel bir hayat yaşamak ve yaşatmak istiyorum.

Üstüne eklemek istiyorum, Work and Travel yapmak istiyorum ama 2 yıllık üniversitede bu işime gelmiyor. Ne yapabilirim? Çok stresli ve kaygılıyım. Gelecek hakkında kafama gece gece takılıyor.

Cevaplayacak arkadaşlar yok mu?

Son düzenleme:
Amerika'ya gitmek istiyorsan zaten haberlerde söylüyorlar, Meksika sinaola karteline veriyorsun 10-15bin dolar, Amerika günde 2500 kişinin geçmesine göz yumuyor. Suyu çıktı bu işin şu anda Meksika çok söylenmeye başladı, yapacaksan hızlı yap.

Bilgisayar programcılığı kod yazma işleri amelelik işi olarak görülmeye şimdiden başlandı. Adam 2-3 tane Junior'a yaptırmak yerine 1 tane Senior'a yapay zekayı git kullan hızlı çözersin deyip iş yüklüyor. Pandemi ile birlikte sokaktan bilgisayar biliyorum diyeni toplayıp eline kitap verip yazılım öğrettiler piyasayı şişirdiler. Gerçek bilim işleri, mimari oluşturmakta da ciddi bir mühendislik eğitimi ve etiketli okullarda yüksek not ortalamaları ister.

Programcılık alanında maaşlı iş bulmak eskiye nazaran çok daha zor, çalışmak isteyen arz fazlalığı var. İş ile alakası olmasa bile sırf elemek için saçma taleplerde bulunabilirler.

Sosyal medyada sürekli 6 ayda iş garantili yazılımcı ol raklamları tamamen hayal satma amaçlıdır, bir işin posası çıkmaya yakın her yerde eğitimi satılmaya başlanır sakın unutma. Eğitimi satanlar köşeyi döner, eğitimi alanlar hipodroma yarışmak üzere yönlendirilir.

Bunu şöyle düşün: Piyasada 5 paralık eğitim/öğretim ile çözülecek iş var. İhtiyaç 10 kişi, ama başvuran 100 kişi. Bu 100 kişide de o işi yapabilecek kabiliyet var. Elemen lazım bir şekilde adil seçim kılıfı uydurman gerekiyor. 5 Paralık eğitim yettiği halde 6 paralık var mı? O da çoksa 7-8-9-10.... Sonsuza kadar gider. İş ile ilgisi olmadığı halde iş artık profesör aramaya kadar uzanır.

Haberlerde röportaj yapılan " 3 universite bitirdim 4 dilim var işsizim" diyen gençler işte o gençler.

Ülkede sanayi ve üretim faaliyetlerinde 20 senedir gözle görülür bir sıçrama yok, ama 20 senede nüfus hep artmış ve üstüne 15 milyon kaçak gelmiş. 70-80'li yıllarda nüfus 50 milyon iken pastadan aldığın pay 1 dilim ise şimdi yarım dilim bile değil.

Peki bilgisayar programcılığı okusam sonra dikey geçiş sınavı yapıp bilgisayar mühendisliği okusam?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…