12. Sınıf Stajı

Bu sene staj göreceğim herhangi bir tavsiyeniz var mı?
Ayrıca istediğim yeri seçme hakkım yok mu? Bizim hocamız kafasına göre koymuş herkesi. Zaten pek sevmem kendisini.

Anladığım kadarıyla stajdan çok getir götür işi yaptırıyorlarmış. Bunun önüne nasıl geçebilirim? Ayrıca güncel maaş durumu nedir? Daha önce staj yapmış veya bilgili kişiler yazarsa çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçmiş olsun. Ben yazın 1.5 ay staj yaptım sadece çünkü teknik sınıfındaydım. 9 ay yapacaksan eğer kesinlikle naylon staj yapmayı dene. Stajyerlere aylık 421 tl maaş verilmesi zorunludur. İşletme isterse daha fazlasını verebilir sana 800 falan ben 800'e yakın aldım.

Naylon staj nedir pek bir bilgim yok. Hocayla konuştum matbaacı ile anlaşmış Photoshop dersim iyi olduğu için oraya göndericekmiş.

3 yıl önce bende 12. SINIF stajı yapmıştım, kendim ve arkadaşlarımdan gördüğüm kadarı ile yazıyorum.

Maaş kısmında yasal zorunluluk var yani ücret ödemek zorundalar, firma ile yapacağınız okul
tarafından verilecek sözleşmede yer alıyor, oradan hesaplama yapabilirsin.

Getir götür kısmına gelirsek, firmaya göre ve kendinin hevesine göre değişir, mesela ben laboratuvarda analiz yaparken aynı yerde, aynı sınıftan olan arkadaşım bol bol amelelik yapıyordu, sürekli kimyasal bulaşık yıkayıp belge düzenliyordu bende ilk başta aynıydım fakat sonradan abi şunu öğret, bunu anlat vs. derken ondan ayrıldım.

Kısacası biraz heves ve sabırlı olursan getir götür işlerinin azaldığını ve asıl işin içine dahil olduğunu fark edeceksin. Sen öğrenmeye bak, o işi ekmek kapın gibi düşün, zorunlu staj bitsin gidelim dersen bol bol amelelik ve hayattan soğumak dışında başka bir deneyim kazanamazsın.

Yapılan her stajda getir götür işi yapılmıyor. Bu, staj yaptığınız mesleğe ve işyerine göre değişebilir. Bütün gün bilgisayar başında oturarak staj yapanlar da var, işyerinde paspas yapanlar da var. Normalde hem kendiniz seçebilirsiniz staj yapacağınız yeri hem de okul yerleştirebilir.

Maaş konusu ise değişir. Hiç maaş vermeyen işyerleri de var. Ama okulun bulduğu bir yer mutlaka maaş verecektir. Kişi sayısına göre belirlenen bir kural vardı. 20 kişiden fazla işçi çalışan yerlerde asgari ücretin üçte biri kadardı. 20'den az olanlarda ise %15.

Zaten koordinatör hocalar dönemde bir-iki defa kontrol amaçlı işyerine gelir. Onlara işyerindeki sorunlarınızı aktarabilirsiniz.

Elbette istediğiniz yeri seçme hakkınız var, staj süresince de işletme değiştirilebiliyor belli sebepler doğrultusunda. İstediği işletmeye gidenler genelde torpille alınıyor. Sizin de kendi isteğiniz doğrultusunda torpille girebileceğiniz bir işletme varsa yine de şansınızı deneyebilirsiniz.

Ben bir fabrikanın personel departmanında stajyerdim. Personel işini kolaylaştıracak, seviyeme uygun her işi yapıyordum. Nadiren çay getirmemi rica ediyorlardı.
Getir-götür işi staj yaptığınız işletmeye göre değişir. Elemana pek de ihtiyaç duymayan bir işletmenin getir-götür işi yaptırması daha olasıdır. Öncelikle size hiç iş öğretilmiyor, yalnızca getir-götür işi yaptırılıyorsa bunu öğretmeninize bilidirin. İkinci olarak ise bölümünüzdeki çalışanlara devamlı olarak neler yapabileceğinizi sorun.

₺421.21 maaş alınacağı yazıyor kaynaklarda. Tabii isterse işletme fazla da verebilir. Aman siz yine devamsızlık yapmayın.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…