120.000 TL bütçe ile AMD Ryzen 9 9950X sistem toplama

Ansur

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar.
Uzun süredir sistem toplamıyordum. Bir süredir araştırdım.
Bütçe: 120.000 TL. Ancak elbette daha aşağısı olursa harika olacaktır.
Amaç: İş istasyonu. Oyun oynanmayacak. 7/24 açık kalacak ve "synopsis sentaurus process Simulator", "mathlab" "tcad" gibi programlar kullanılacak. Cihaz ve süreç tasarımı üzerine kullanılacak.
AMD Ryzen 9 9950X işlemci bütçe olarak ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumda.
RAM miktarı ise 128 GB olmalı. 4x32 GB DDR5 düşünmekteyim. Araştırmalarım doğrultusunda 8000 MHz kullanabilirim ancak 32 GB DDR5 8000MHz RAM bulamadım maalesef. ECC daha iyi olur ancak uygun anakart bulamadım ve bütçe yeterli olmaz.
Ekran kartı ihtiyacımız pek yok. CUDA ihtiyacımız olan bazı nadir durumlar olacağından RTX 5060 yeterli diye düşünmekteyiz. Hatta RTX 5050 düşündüm ama fiyat olarak pek fark yok gibi. O yüzden de RTX 5060 yeterli dedik. Hem bütçe darlığı hem de önceliğimiz RAM ve işlemci olduğu için ekran kartı olarak bu yeterli dedik.
Depolama kısmı ise 1 TB + 2 TB olarak düşünüyoruz. 7/24 çalışacağı için dayanıklı ve güvenilir olması gerekmekte. Samsung 2TB 9100 Pro ve Samsung 1TB 990 Pro düşündüm ama sizlerin de tavsiyelerinizi rica ederim.
Anakart seçemedim açıkçası. Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var. ASRock X870 riptide Wi-Fi 8000MHz(OC) RGB M.2 AM5 ATX anakart düşündüm. Çok fazla mı gelir? Emin olamadım.
Kasa, PSU, soğutma ve UPS gerekecek. Kasa, gösterişsiz düz olsa yeterli. Önemli olan soğutma. İşlemci genel olarak yük altında olacağı için soğutma daha önemli olmakta. Ve bu sistemi besleyecek dayanıklı bir güç kaynağı lazım.

Pazarama

6400MHz çok daha kafi olacaktır 8000-8400'de işlemci çekirdekleriyle ilgili sorun yaşanıyordu halen aynı mı bilemiyorum ama 4x32 GB istediğiniz gibi olacaktır 6400MHz'de işleriniz için fazlasıyla yeterli dediğim gibi.

Ana SSD 9100 olacak ek depolama da yapılabilir ve hızlı olması da avantajdır.

Depolama tarafı için ekstra olarak bu SSD işinizi görecektir uzun süre kullanımda sorun yaşatmaz.

CUDA çekirdeği dediğiniz için yine de 5060 önermiyorum çekirdek sayısı tatmin edici değil bütçeniz dahilinde 5070 alınmalı en kötü.

123.500 TL tutuyor. Eğer rakamı düşürmek isterseniz SSD'ler yerine 990 Pro 2 TB ve yanına da Klevv C930 1 TB çekebilirsiniz bu sayede ikili 9100 Pro ile aynı fiyata gelmiş olur ve bütçeyi 115K'ya düşürmüş olursunuz.

Çok teşekkür ederim.

Evet o yüzden asıl toplamada 9100 Pro önerisi yaptım Gen5 SSD mantıklı olduğu için.

PSU olarak attığım kafidir o sistem için yoksa bütçe çıkarsa Rev 1200 çok iyidir ama gerek yok böyle parçalar için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…