12000 TL'ye PC toplama

Bütçe
12000
Ben de benzer bir sistem düşünüyorum, 6 haziran tanıtım 7 haziran piyasaya çıkış tarihi olarak gözüküyor yabancı sitelerde R5 3600XT için galiba. Temmuz başında veya daha erken ülkemizde satışlar başlamış olur mu bundan emin olabilir miyiz? Bir de B550 ile çok daha uyumlu olacağını ve performanslı da okudum. Sistemdeki parçaların uyumlarından pek bir şey anlamam aslında, ama fiyat olarak dediğiniz gibi bugünkü R5 3600X ile benzer seviyede olacak mı, bundan nasıl emin olacağız. Çünkü acil bir sisteme ihtiyacım var ancak tabiki aynı bütçeyle 1 ay sonra yeni nesil ana kart ve işlemcim olacaksa beklerim

B550 mobolar üst segmentten satışa çıkmaya başlar Haziran'ın ortaları gibi. Ülkemizde tahminen temmuz başı olabilir. XT işlemciler refresh adı altında çıkıyor yani yeni bir model gibi değil. Benim şahsi düşüncem ya direkt 3600X işlemcisi piyasadan kalkar ve onun yerine gelir ya da 3600X ile aynı fiyata satışa çıkar. Intel'e karşı iyi bir stratejik hamle olur. Uyumluluk konusuna gelirsek R5 ve R3 modeller için bence b serisi anakartlar daha uygun ama X570 alınmaz mı alınır. Karar yine size kalmış.

Bilgilendirme için teşekkürler. Şunu da sormak istiyorum; 2070 Super ile kombinleyeceğim için bugünkü piyasada f/p olarak en mantıklı ürün refreshli 3600XT olacak gibi duruyor. i9-9900k ile hemen hemen aynı performansı sağlıyor gördüğüm kadaryıla 2070'le olan uyumunda şuanki 3600X'ler. Ancak ben 3-5 sene sonra 2070 Super'i değiştirme gereğimin olmayacağını ancak işlemcim daha önce değişmek isteyecek gibi 2070'e göre. Peki 11/12. nesil veya kaç olursa o gün için intelin yeni i7'sini aldığımda mantıklı bir hareket yapmış olur muyum? Sistemim ne kadar daha güçlenmiş olur. Böyle bir hamlem olacaksa bugünden bilmeli ve ona göre mobo seçmeliysem, X570 veya B550 hangisi daha mantıklı olur?

Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, bütçemi aşmakla ilgili çok problemim yok. Acaba XT için 1 ay beklenecekse zannediyorum intel 10. nesilleri alabiliyor olacağız. i5-10600 tercih edilebilir mi aradaki 700 TL'lik fark bu işlemciye değer mi?

Son düzenleme:

İlk olarak Intel'e geçerseniz mobo çöpe gidecek. Ama AMD'de kalırsanız ikisi de mantıklı aralarında OC yapmayacaksanız bir fark olmaz gelecek nesiller için. Ekran kartı konusuna gelirsek böyle bir uyum söz konusu değil sadece işlemcinin ekran kartını beslemesi gerekiyor yani şu şunla uyumlu diye bir şey yok. i7 ya da R7 ile alakalı da oyunlarda pek bir şey sağlamıyorlar, R5'lerle aşağı yukarı aynı. Eğer yayın açarsanız ilerde ya da render yaparsanız o zaman ihtiyacınız olur R7'ye.
Bir de konuyla alakasız ama eğer alacağın PC'nin bütçesi 8-12 bin TL civarında ise ve acelen yoksa kasım'a kadar beklemeni öneririm. Kasım ayına kadar. RTX 3000 serisi ve AMD'nin yeni ekran kartları çıkmış olur ve 5000 serisi kartları da yenileyecekler miş. Onun dışında belki Ryzen 4000 serisi de çıkmış olur. Stoklar da artar bu da fiyatı azaltır. Bir de üstüne Black Friday indirimlerini yakalarsanız ço iyi kara geçersiniz. Yeni nesil ucuz olursa alırsınız. Ucuz değilse de yeni nesil çıkınca ucuzlayan eski nesil işlemci- ekran kartı vb. alırsınız her türlü karlı ve performanslı olur.
Bu arada benim size ekran kartı konusundaki tavsiyem RX 5700 XT. Ama ben AMD istemiyorum ya da Ray Tracing benim için önemli diyorsanız. RTX 2070S'de mantıklı.

Kesinlikle değmez çünkü hem ankartı daha pahalı Intel'in hem de daha çok ısınıyor soğutucu ve anakart masrafıyla iki işlemci daha alırsınız o sebeple alınmaz.

İşlemcide AMD'den şaşmayacağız sanırım onu anladım Dediğinize göre hem Ryzen 4000 serisi hem RTX 3000 serisi çıkacaksa (ki RTX 3000'de 2000'e göre performansta daha stabilizasyon getirmeleri gerekir çünkü zannederim güncel modellerde Ray Tracing yüzünden fps drop'lar yaşanıyor) Kasım'ı beklemek çok mantıklı olacak gibi. Hayatımda ilk kez PC toplama işinde noktayı koyup 1-2 gün içerisinde sistemi satın almayı düşünüyordum ama 6 ay daha nasıl beklenecek basit oyunları düşük grafiklerde 30-40 fps ile oynadığım 7 yıllık gaming laptop ile bilmiyorum

Eğer sabrınız tükendiyse ve ileride upgrade yapacaksanız 6 ay beklemeye debilirsiniz. Ama ben upgrade yapmayacağım 10 sene kullanacağım diyorsanız o zaman belemek mantıklı olur.

Eğer sabrınız tükendiyse ve ileride upgrade yapacaksanız 6 ay beklemeye debilirsiniz. Ama ben upgrade yapmayacağım 10 sene kullanacağım diyorsanız o zaman belemek mantıklı olur.

Upgrade yapmakla ilgili sorunum olmaz aslında, RTX 3000 serisini bekleyeceksem bugün için RX 5700XT tercih edersem 2070 Super'e göre 1700 TL gibi bi rakam cebimde kalıyor. Ama 3000 serisine upgrade yapacağım zamanlarda Ryzen 4000 serisi de çıkacak diyorsunuz, bugünden R5 3600 almak ve onu 6 ay sonra upgradelemek ne kadar mantıklı olur acaba. Bu soruların ve kombinasyonların ardı arkası kesilmeyecek gibi, ben matematiksel şemayı çıkarıp, "upgradelersem/bugün satın alıp arkama bakmadan kullancaksam/direkt 6 ay sonra alırsam" şıklarını eleme usulüyle çözeceğim sanırım. Çok yararlı bir konuşma oldu teşekkür ederim tekrardan

6 Ay sonra upgrade biraz saçma. Şu an toplarsanız ve kullanırsanız RTX 2000 ailesinden alacağınız ürün size istediğiniz Ray Tracing performansını vermez ve covid sebebiyle de stok az ürünler pahalı. Şu an alıp 3 yıl filan sonra upgrade yapacaksanız mantıklı olabilir. Ama ben 6 ay dayanırım diyorsanız kasım'ı bekleyin. Karar sizin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…