120W şarj aleti vs Anker

Canak anten

Hectopat
Yer
Türkiye Cumhuriyeti
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Geçen hafta Redmi Note 13 Pro Plus 5G 12 GB 512 GB telefonu satın aldım ithalatçı garantili kapalı kutu, içinden çıkan şarj cihazı 120W yazmakta fakat alakası yok çakma çok belli geri şikayet falan uğraşmayacağım dün Anker'in 3 portlu IQ 65W şarj aleti aldım.

Soru şu.
Watt ölçer ile test yaptığımda.
Çakma olan 17-18watt
Anker ise 30watt veriyor 3 porta göre normal değer.
Fakat Anker'de mi Turbo şarj animasyonu 120W olan son animasyon değil. Çıkmazken çakma olan 120W'ta çıkmakta ne yapmalıyım anlayamadım.
Not: Telefonun bütün şarj hızları seviyesi son seviye ve 120W Turbo şarj özelliği aktif.

Merhaba. Öncelikle yeni telefonunuz hayırlı olsun. Hızlıca konuya geçiyorum.

Xiaomi'nin diğer telefon üretici markalarda olduğu gibi kendisine özel şarj protokolü vardır. Özellikle 67W ve üzeri destekleyen cihazlarda tam hızda şarj edebilmek için kesinlikle Xiaomi'ni kendi şarj aleti ve 6A kablosunu kullanmalısınız.
Peki Xiaomi telefonları QC (Quick Charge) veya PD (Power Delivery) gibi protokolleri desteklemiyor mu? Bazı telefonları bu standartları destekliyor. Örneğin Redmi Note 13 Pro+, Xiaomi'ye özel 120W'ın yanı sıra PD 3.0 standardını destekliyor. PD 3.0 maksimum 100W'a kadar hızlı şarj imkanı sağlayabiliyor.
Satın aldığınız Anker 65W şarj adaptörü ise PowerIQ 3.0 protokolünü destekliyor. PowerIQ Anker'in üretmiş olduğu bir hızlı şarj protokolü ve bir nevi QC ve PD'nin karışımı. Ancak Anker, Ugreen, Spigen vs üçüncü parti şarj adaptörleri hiç bir zaman Xiaomi cihazlarını 30-40W'ın üzerinde şarj edemiyorlar. Bunun sebebi bu markaların şarj adaptörlerinin güç çıkışları 5A'lik tasarlanmıştır o yüzden bunlarda 40W'ın üzerine çıkmak mümkün değil.
120W MAX yazısını görebilmek için Xiaomi'nin kendi şarj adaptörü ve 6A Xiaomi kablosuna ihtiyacınız var, başka türlü bu animasyon çıkmaz. Turbo Charge yazısı ise 33W orijinal Xiaomi şarj aletleri ve kaliteli çakma Xiaomi şarj aletlerinde çıkıyor (Şarj aletiniz 120W olup da kablonuz normal 5A ise yine de Turbo Charge yazısı çıkacak)
Xiaomi cihazlarını tam hızda şarj edebilen tek üçüncü parti marka CUKTECH şarj adaptörleri ve powebank'lerdir. Şarj aletlerinde 140, 120, 67, 65 W ve daha düşük seçenekler var. (Satın almak isterseniz AE'ten alabilirsiniz. Şu an Türkiye'ye gönderim yaparlar mı onu bilmiyorum...)

images (4).jpeg images (3).jpeg

Xiaomi'nin diğer telefon üretici markalarda olduğu gibi kendisine özel şarj protokolü vardır. Özellikle 67W ve üzeri destekleyen cihazlarda tam hızda şarj edebilmek için kesinlikle Xiaomi'ni kendi şarj aleti ve 6a kablosunu kullanmalısınız.
Peki Xiaomi telefonları qc (quick charge) veya pd (Power delivery) gibi protokolleri desteklemiyor mu? Bazı telefonları bu standartları destekliyor. Örneğin Redmi Note 13 Pro+, Xiaomi'ye özel 120Win yanı sıra pd 3.0 standardını destekliyor. Pd 3.0 maksimum 100W'a kadar hızlı şarj imkanı sağlayabiliyor.
Satın aldığınız Anker 65W şarj adaptörü ise powerıq 3.0 protokolünü destekliyor. Powerıq Anker'in üretmiş olduğu bir hızlı şarj protokolü ve bir nevi qc ve Pd'nin karışımı. Ancak Anker, Ugreen, Spigen vs üçüncü parti şarj adaptörleri hiçbir zaman Xiaomi cihazlarını 30-40Win üzerinde şarj edemiyorlar. Bunun sebebi bu markaların şarj adaptörlerinin güç çıkışları 5A'lik tasarlanmıştır o yüzden bunlarda 40Win üzerine çıkmak mümkün değil.
120W Max yazısını görebilmek için Xiaomi'nin kendi şarj adaptörü ve 6A Xiaomi kablosuna ihtiyacınız var, başka türlü bu animasyon çıkmaz. Turbo charge yazısı ise 33W orijinal Xiaomi şarj aletleri ve kaliteli çakma Xiaomi şarj aletlerinde çıkıyor (şarj aletiniz 120W olup da kablonuz normal 5A ise yine de Turbo charge yazısı çıkacak)
Xiaomi cihazlarını tam hızda şarj edebilen tek üçüncü parti marka CUKTECH şarj adaptörleri ve powebank'lerdir. Şarj aletlerinde 140, 120, 67, 65 W ve daha düşük seçenekler var. (satın almak isterseniz AE'ten alabilirsiniz. Şu an Türkiye'ye gönderim yaparlar mı onu bilmiyorum...)

Eki Görüntüle 2390886Eki Görüntüle 2390887

Merhaba öncelikle yazdıklarınız için çok çok teşekkür ederim.
Dediklerinizi kale alarak ve Xiaomi TR yetkili birimi ile konuştuğumda aletin orijinal oldupu belirtildi bende eski orijinal olan 120W adaptörün dediğiniz gibi 6A kablosunu taktım ve 120W yazısı gözüktü yani sıkıntı adaptörde değil kabloda imiş.
Anker'i iade ettim bu sebepten şu anda ise orijinal 120W destekleyen 6A Xiaomi kablosu bulmam lazım fakat acayip fazla çakma ürün var Trendyol, Hepsiburada gibi yerlerde destekleyen kabloyu 200 liraya satıyorlar fakat emin olamadım. Dediğiniz gibi Çin tarafı ise orada orijinal bulmak zaten çok zor ne yapacağımı bilemedim bir akıl danışayım dedim.

Rica ederim.
Evet maalesef Xiaomi Aralık 2022'den beri Türkiye'ye aksesuar getirmeyi durdurdu. 2023'ten beri resmi sitede ve hiç bir resmi satış mağazasında şarj aleti, kablo, kablosuz şarj aleti stoklarda bulunmuyor ve bir daha da gelmedi. Geçen sene 1 2 ay boyunca 65W GaN şarj aleti geldi o da hemen tükendi. (Stokları yenilememeye dair hiç bir açıklamada bulunmadılar)
Türkiye'deki bu stok sıkıntısını Xiaomi global müşteri temsilcisine iletmiştim ancak ellerinden bir şey gelmediğini belirttiler.
Bence internetten almaktansa telefonculara gidin ve kutu çıkması orijinal kablo istediğinizi söyleyin. Zaten kutusuz bunlar o yüzden orada takıp orijinal olup olmadığına bakabilirsiniz.

6A ve normal Type A arasındaki fark:
6A'in ortasında fazladan bir adet pin var
1000033207.jpg

Yukarıdaki 6A / Alttaki normal Type A

Rica ederim.
Evet maalesef Xiaomi aralık 2022'den beri Türkiye'ye aksesuar getirmeyi durdurdu. 2023'ten beri resmi sitede ve hiçbir resmi satış mağazasında şarj aleti, kablo, kablosuz şarj aleti stoklarda bulunmuyor ve bir daha da gelmedi. Geçen sene 1 2 ay boyunca 65W GaN şarj aleti geldi o da hemen tükendi. (stokları yenilememeye dair hiçbir açıklamada bulunmadılar)
Türkiye'deki bu stok sıkıntısını Xiaomi global müşteri temsilcisine iletmiştim ancak ellerinden bir şey gelmediğini belirttiler.
Bence internetten almaktansa telefonculara gidin ve kutu çıkması orijinal kablo istediğinizi söyleyin. Zaten kutusuz bunlar o yüzden orada takıp orijinal olup olmadığına bakabilirsiniz.

6A ve normal Type-A arasındaki fark:
6A'in ortasında fazladan bir adet pin var.
Eki Görüntüle 2390987
Yukarıdaki 6A / alttaki normal Type-A

Hocam kusuruma bakmayın son bir sorum olacak konu hakkında işin içinden çıkamadığım ve sizin de bilgili olduğunuz kanaatindeyim. Teşekkürler.
Ürünün görsellerini aşağıya bırakıyorum işler çok değişik bir hal almaya başladı.

IMG_20250107_170927.jpg

Dediğiniz dişler her ikisinde de çıktı, üstteki 120W vermeyen fakat alttaki 120W veren kablo gösteriyor telefonda.
Elimdeki eski 120W ve kablosu ile telefonu taktığımda.

Screenshot_2025-01-07-17-20-36-709_com.miui.gallery.png

Her şey on numara 120W veriyor aynı zamanda yeni kabloyu eski adaptöre taktığımdada veriyor 120W fakat yeni adaptör ve yeni şarj birbirine olmuyor her neyse dedim kabloları değiştireyim ne fark eder ben bu kabloya şarj vermiyorum diyecek hali yok sonuçta adaptörün dedim.
Fakat eski adaptöre yebi kabloyu takınca bu sefer de o 120W vermiyor 55W veriyor acayip kafam stop verdi.

Screenshot_2025-01-07-17-26-12-520_com.miui.gallery.png

Eski kablo ve adaptörden kastım bende daha önceden orijinal olan 120W adaptör ve kablo.

Yeni kablo ve adaptörden kastım telefonun içinden çıkan yeni kablo ve adaptör.
Ekstra olarak şarj 100 olduğu için yanında saniye saymıyor o konuda sıkıntı yok.

Kısaca yeni adaptör ve yeni kabloyu takmadığım her durumda 120w alıyorum adaptör kablo farketmeksizin.
Eski kabloyu yeni adaptör ie takıncada alıyorum 120w ama nasıl oluyorsa yeni kablo ve yeni adaptör uymuyor arkadaş aikiside sıfır kapalı kutu çıkması halinde bide

Yazdığımı tekrar okuyunca ben bile anlayamadım dediklerimi umarjm anlayabilmişsinizdir tekrardan rahatsızlık veriyorum kusura bakmayın.

Yok ne rahatsızlığı😄
Muhtemelen bu yeni kablo çakma. 6A'lerin çakması çıktığını bilmiyordum. Çakma olmama ihtimali de var, içerideki pinler bozulup artık akımı tam olarak iletemeyebilirler (Çakma kablonun 55W aktarabileceğini düşünmüyorum).
Yeni adaptörünüzün orijinal olup olmadığından emin misiniz?

Yok ne rahatsızlığı😄
Muhtemelen bu yeni kablo çakma. 6A'lerin çakması çıktığını bilmiyordum. Çakma olmama ihtimali de var, içerideki pinler bozulup artık akımı tam olarak iletemeyebilirler (çakma kablonun 55W aktarabileceğini düşünmüyorum).
Yeni adaptörünüzün orijinal olup olmadığından emin misiniz?

Çakma olmadığından şu şekilde eminim.
-Kapalı sıfır kutu jelatinin telefonunu içinden çıktı.
-Bu yeni adaptörü eski kablo ile kullandığımdada 120W iletebiliyor. Çakma olsa idi direkt 120W üretemezdi stabil bir şekilde diye düşünüyorum.

Çakma olmadığından şu şekilde eminim.
-Kapalı sıfır kutu jelatinin telefonunu içinden çıktı.
-Bu yeni adaptörü eski kablo ile kullandığımdada 120W iletebiliyor. Çakma olsa idi direkt 120W üretemezdi stabil bir şekilde diye düşünüyorum.

O zaman yüksek ihtimalle yeni kablo çakma ya da bozulmuş.
Ampere uygulamasından ya da eğer varsa elinizde voltaj/amper metre cihazı eski adaptör/kablo ve yenileri takıp değerleri paylaşabilirseniz aradaki farklardan anlayabiliriz.

Xiaomi'nin diğer telefon üretici markalarda olduğu gibi kendisine özel şarj protokolü vardır. Özellikle 67W ve üzeri destekleyen cihazlarda tam hızda şarj edebilmek için kesinlikle Xiaomi'ni kendi şarj aleti ve 6A kablosunu kullanmalısınız.
Peki Xiaomi telefonları QC (Quick Charge) veya PD (Power Delivery) gibi protokolleri desteklemiyor mu? Bazı telefonları bu standartları destekliyor. Örneğin Redmi Note 13 Pro+, Xiaomi'ye özel 120W'ın yanı sıra PD 3.0 standardını destekliyor. PD 3.0 maksimum 100W'a kadar hızlı şarj imkanı sağlayabiliyor.
Satın aldığınız Anker 65W şarj adaptörü ise PowerIQ 3.0 protokolünü destekliyor. PowerIQ Anker'in üretmiş olduğu bir hızlı şarj protokolü ve bir nevi QC ve PD'nin karışımı. Ancak Anker, Ugreen, Spigen vs üçüncü parti şarj adaptörleri hiç bir zaman Xiaomi cihazlarını 30-40W'ın üzerinde şarj edemiyorlar. Bunun sebebi bu markaların şarj adaptörlerinin güç çıkışları 5A'lik tasarlanmıştır o yüzden bunlarda 40W'ın üzerine çıkmak mümkün değil.
120W MAX yazısını görebilmek için Xiaomi'nin kendi şarj adaptörü ve 6A Xiaomi kablosuna ihtiyacınız var, başka türlü bu animasyon çıkmaz. Turbo Charge yazısı ise 33W orijinal Xiaomi şarj aletleri ve kaliteli çakma Xiaomi şarj aletlerinde çıkıyor (Şarj aletiniz 120W olup da kablonuz normal 5A ise yine de Turbo Charge yazısı çıkacak)
Xiaomi cihazlarını tam hızda şarj edebilen tek üçüncü parti marka CUKTECH şarj adaptörleri ve powebank'lerdir. Şarj aletlerinde 140, 120, 67, 65 W ve daha düşük seçenekler var. (Satın almak isterseniz AE'ten alabilirsiniz. Şu an Türkiye'ye gönderim yaparlar mı onu bilmiyorum...)

Eki Görüntüle 2390886Eki Görüntüle 2390887
Şuan elimde orijinal 120W Xiaomi adaptörü var ama kablosu yok. Doğru anladıysam herhangi bir 6A 100W destekleyen type c kablo alırsam 120W animasyonu gözükmeyecek. Ama 100W güç eşdeğerinde hızda şarj olabilecek mi telefon? Redmi Note 12 Pro+ için alacağım. Yani alacağım 3. parti kablonun PD 3.0 standardını desteklediğini varsayarsak.
Eğer böyleyse, piyasada bunu karşılayan bir ürün var mı bildiğiniz?
Değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler bu arada.

Şuan elimde orijinal 120W Xiaomi adaptörü var ama kablosu yok. Doğru anladıysam herhangi bir 6A 100W destekleyen type c kablo alırsam 120W animasyonu gözükmeyecek. Ama 100W güç eşdeğerinde hızda şarj olabilecek mi telefon? Redmi Note 12 Pro+ için alacağım. Yani alacağım 3. parti kablonun PD 3.0 standardını desteklediğini varsayarsak.
Eğer böyleyse, piyasada bunu karşılayan bir ürün var mı bildiğiniz?
Değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler bu arada.

6A destekli 3. parti bir kabloyu test etmedim ancak internette test eden kişiler var. 120W, 67W MAX yazıları çıkmadığı ve şarj olma hızının düştüğünü belirtmişler. Baseus, mcdodo ve bir kaç marka daha 6A kablo satıyorlar ancak tam 120W'a çıkabileceklerini düşünmüyorum çünkü bu kablolarla sadece "Turbo Charge" animasyonu çıkıyor ve bu da 35-40W'a denk geldiğini gösteriyor. Xiaomi'nin dezavantajı işte... Uzun bir kabloya ihtiyacınız olursa hiç bir şey yapamazsınız kendi 0.5-1m kablolarını almak zorunda bırakıyor kullanıcıları.
Zaten 67-120W değerleri sadece kağıt üzerinde cazip geliyor. "Charger Lab" diye bir youtube kanalı var şarj aletlerini inceliyor, incelemelerin hepsinde Xiaomi'ler ancak 2-3dk boyunca 120 ya da 67W'a ulaşıyorlar, geriye kalan kısmında 35-45W arasında şarj oluyor. Xiaomi'nin sitesinde yazdığı 120W ile 19dk'da %100 şarj sadece laboratuvar koşullarında olan bir durum, normalde 30-35dk sürüyor ki zaten kendileri de hep 19dk'nın yanında yıldız atıp sitenin en alt kısmında küçük bir şekilde bu değerler laboratuvar koşullarında olduğu ve değişiklik gösterebileceğini belirtiyorlar!
Bu durum sadece Xiaomi'ye özel değil, Tüm Çin markaları için geçerli. Huawei, Oppo, Vivo... hepsinin kendisine özel hızlı şarj protokolü var ve hiç birisini Anker, Ugreen vs kaliteli markaların şarj aletleriyle tam hızda şarj edemiyorsunuz. Şahsen her cihaz için farklı bir şarj aleti ve kablo alma taraftarı değilim, tek bir tane standart markadan alıp tüm cihazlara uyumlu olan Anker gibi markaları tercih ederim. Zaten Xiaomi artık yıllardır Türkiye ve Avrupa'nın büyük bir kısmında aksesuar stoklarını yenilemiyor o yüzden Xiaomi'den telefon almanın bir manası kalmıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı