Merhaba;
Sistemim;
Anakart: ROG STRIX Z690-F
İşlemci: i7 12700K.
RAM: Kingston 4800 MHz CL 32 16 GB tek modül.
Ekran kartı: Gigabye OC RTX 3080 Ti.
İşlemci soğutucu: ROG STRIX lc 2 280 mm.
Power Supply: ROG STRIX 1000 watt Gold.
Kasa: ROG Helios.
Arkadaşlar user benchmark ile test yaptım ve bir arkadaşım ile testleri karşılaştırdım. Arkadaşımda olmayan hatalar bende var tabii ondaki Ryzen işlemci ve 32 GB RAM çift modüle sahip. DDR4 sistem. Sadece ekran kartlarımız aynı modeli farklı arkadaşımınki Gigabyte vision RTX 3080 Ti neyse karşılaştıklarımı yazacağım ve resim koyacağım.
İşlemci için çözümlerinizi bekliyorum;
1- birinci resimde işlemcide CPU throttled yazıyor ilk resimde öneri olarak sistem ayarlarında bir yer vermiş dediklerini yaptım zaten ayarlar aynıydı. Çözemedi.
2- ikinci resimde işlemci içinde beklentinin altında çalışıyor yazıyordu. Overclock önermiş. BIOS'tan XMP açık ve ASUS'un yapay zekası ile overclock yaptım. RAM'ler 5000 MHz de çalışıyor işlemcide 5 GHz de çalışıyor Görev Yöneticisi'nden bakınca. Bu ikinci resimde işlemcideki uyarıyı çözdü. 2. resim çözülmüş hali ama throttle hala devam ediyor. Bu throttle muhabbetini nasıl çözerim?
Ekran kartı içinde çözümlerinizi bekliyorum;
1- yine ikinci resimde ekran kartının potansiyelinin altında çalıştığı yazıyor. Başta önemsemedim stock hızda çalıştığı için yazıyor diye düşündüm ama arkadaşımla karşılatırınca FPS ve puan farkları gördüm 2 ve 3'deki testleri yaptık.
2- üçüncü resimde Afterburner'daki kombuster ile benchmark yaparken bende FPS 96 seviyelerinde takılıyor. Ardaşımda bu değer 130 FPS aradaki fark neden çözemedim.
3- dördüncü resimde başka test olsun diye Superposition Benchmark ile karşılaştırma yaptık bende 5476 puan verdi arkadaşımda 7818 puan verdi.
2 ve 3. maddedeki ekran kartı problemini nasıl çözerim?
4- son olarak arkadaşımla kartlar aynı dedim, model farklı ama ikimizdede kartın güç beslemesi 2 adet 8 pin ancak son resimdeki Afterburner'da overclock yapmak isterken benim Power limitim 100'ü geçmiyor, arkadaşımda bu değeri 108 yapabiliyoruz. Sizce nedeni nedir?
Not: İşlemci sıcaklığımın stock değerler halinde 65 dereceyi geçtiğini görmedim. Yapay zekaya overclock yaptırınca 75 dereceyi geçmiyor.
Not: Ekran kartımın sıcaklığı stock değerlerde 60-62'yi geçmiyor. Afterburner yapay zekası ile scanner yaparak overclock yaptığımda 65 dereceyi geçmiyor.