12900KS vs 7900X

Selam beni hatırladın mı Al sana 13900K stok sonuçları 102 derece

Selam beni hatırladın mı Al sana 13900K stok sonuçları 102 derece

Eki Görüntüle 1548921

Sıcaklıklar Ryzen 7000 ile farklı değil. i9 13900K liderliği alması için aşırı hızaşırtılmış bir işlemci.

Ryzen 7000 gibi Intel işlemciler de ECO mode gibi modlara alınıp TDP limiti konulduğunda benzer tablolar karşımız açıkıyor:

Burada sorulması gereken soru, platform maliyeti. Hem 13. Nesil hem de Ryzen 7000, her şeyiyle şu an pahalı. Intel'in yeni i5 işlemcileri ve B serisi anakartları biraz daha ekonomik AMD'ye göre ama yine de DDR5 maliyeti var.

Manipüle etmeye gerek yok bence. Ryzen ECO mode ile nasıl kullanılabilir seviyelere geliyorsa, Intel de TDP limitiyle düzeliyor gibi duruyor.

İki firma sidik yarıştırır gibi GHz yarıştırma işine girişince ortaya orantısız güç - performans oranları olan işlemciler ortaya çıkmış.

AMD DDR5 ekosistemi kuracağım diye patladı zaten. Orada AMD'nin çok büyük eksisi var. Zaten 7xxx serisinde kullanılan IMC'nin 5xxx serisindekinden pek bir farkı yok IF olarak. AMD DDR4 ekosistemine devam etseydi durum çok daha farklı olurdu ama çok empoze etmeye çalıştılar insanlara.

GHZ yarışı yerine TDP azaltmaya gitmeleri lazımdı firmaların. Ryzen 1000 - Intel 6. Nesil'den beri Maksimum TDP'si azalan işlemci görmedik.

Dünya'da elektrik fiyatları logaritmik artıyor artık. Bunu görmek gerek.

Aslında olay TDP'de değil. Üretim süreci zamanla küçüldüğünden dolayı transistörler artık daha sıkı bir şekilde paketlenebiliyor. Tamam burada sorun yok daha küçük alana daha fazla işlem birimi sokabiliyoruz çok güzel. Ama problem bunların tamamiyle IHS'e paketlenmesinde problem var. Mesela 5600X'in CCD boyutu 81MM^2' iken transistör sayısı 4150 milyon civarında. Şimdi 7600X' gelirsek CCD boyutu 70MM^2 ye düşmüş transistör sayısı neredeyse %50 yükselerek 6200 milyon olmuş.

Eeee buradan ne anlamamız gerekiyor? Yüzey alanını küçültüp daha fazla transistör sokarsan ne olur? Daha fazla ısı açığa çıkar. Aslında tek problem burada.

Bu bir teori tabii ve büyük ihtimalle de öyle. Ancak kademe kademe işlemciyi TDP limite sokup testler yapınca, sıcaklığı grafiği lineer çıkmıyor.

IHS sorununa fabrikadan fazla hızaşırtmalı çıkan işlemciler de eklenince bu sorun ortaya çıkmış.

Ben bu sisteme daha fazla katlanamadigim icin 13900KF tabanli sistem toplicam. Asagida gorselini attigim sistemde degismesi gereken parca var mi acaba?

Ben bu sisteme daha fazla katlanamadigim icin 13900KF tabanli sistem toplicam. Asagida gorselini attigim sistemde degismesi gereken parca var mi acaba?
Eki Görüntüle 1549338
Ramler neden o kadar pahalı? O paraya 2 set g.skill 6000mhz cl30 ram alabilirsiniz itopyadan. Yine itopyada 2tb pny gen4 ssd var 3500 küsür liraya. Bu dediğim değişiklikleri yaparsanız daha mantıklı olur diye düşünüyorum.

Oyunlarda %4 Multi-core'da %10 performans artışı için fazladan 25K vermek istiyorsan alabilirsin.

X3D serilerini gelecek ve DDR5'e geçmeye değer mi değmez mi gösterecek işlemciler bunlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…