12v şerit LED parlaklık kontrol devresi

LED'in metrajı çok uzun olacak ise yani LED'in akımına göre transistör devresini yaparsınız.

Şöyle bir devre kurdum LED kısmında tabii 1 metrelik şerit LED var burada güzelce çalıştı ama realde aynı şekilde çalışır mı emin değilim.

Note: BD135 bulamadım 139 buldum sanrım 2side aynı biri 40v kadar geçirmeye izin verirken bu 80v kadar izin veriyor sanırım.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (198).png
    108,5 KB · Görüntüleme: 49

Merhaba. Bulduğunuz bu devre şemasında sadece tek bir LED'in parlaklığı kontrol ediliyor, siz ise ayni devreyle farklı olarak 10 k 'lık pot. ve BD139 ile şerid LED'in 1 metresini kontrol etmeye çalışacaksınız. BD139'un normal kollektör akımı 1.5 A, pik akımı 3 A kadar olup elinizdeki şerit LED'in 1 metresi 1-1.5 A civarlarında kalıyorsa bu transistör sıkıntısız (fazla ısınmadan) bu 10 k pot. ile dimmerlenmeye uygun olur. Ancak daha fazla amperleri çekiyorsa (RGB'li olanlar fazla amperleri çekiyor genellikle) transistör kollektör akımının normal (sürekli) A değeri daha fazla olan daha güçlü güç transistörleri ile oluşturulmuş dimm çözümlerini düşünün. Kolay gelsin.

Cevabınız için teşekkürler devreyi çoktan kurdum sorunsuz da çalışıyor öyle aşırı ısınma yok ama potu tamamen açtığımda biraz sınıyor en azından ısıyı okadar dışarı veriyor belli bir noktadan sonra ışığı sönmeye başlayınca soğutucu bağladım o sorun böyle çözüldü şu an tek sorun ışıgın şiddetini arttırıp azaltırken hafifi bir titreme oluyor özelikle sonuna kadar açarken işik bir yanıp sönüyor o harici bir sorun yok.

Rica etsem bir konu daha açmıştım o konuya da bakabilir misiniz oradaki durum biraz acil

Merhaba. Bu titremenin nedeni pot.' nin hareketli olan dönen sürgü ayaklarının yuvarlak film dirence iç sürtünme (kontak) temasında biraz fazla olan akım (A) değerlerinin geçebilmesi nedeniyledir. Bu sizi çok rahatsız etmiyorsa büyük bir sorun değildir, kendi düşünceme göre. Ancak potansiyometreniz çalışma esnasında çok fazla ısınıyorsa çok uzun ömürlü (sağlam) kalamayabilir, aşırı bir ısınma durumu yoksa normal olarak çalışmasını yine sürdürür, çok büyük ihtimalle. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…