13900 serisi işlemcilerin belirli bir kısmında hata var, bir süre sonra uygulamalar çökmeye başlıyor ve default BIOS ile Windows açılmaz hale gelebiliyor, sistemi stabil bir şekilde kullanmak için clock hızını 50'ye çekebilirsin, yine hata alırsan Intel Turbo Boost'u kapat. Bu sadece bilgisayarı idarelik kullanabilmen için öneri, clock hızını 50'ye çeksen bile bu hataları almaya başladığında bir şekilde işlemci performans kaybı yaşıyor. Arızalı işlemciyi sağlam olanla değiştirince oyunlarda 50-100 FPS arttı eski haline döndü. Mutlaka garantiye gönder, 3-4 aydır bu sorunla uğraşıyorum. Reddit, Intel forumları vb. her yerde konum var ve bizim gibi bunu yaşayan yüzlerce insan var, şimdilik başka bir i9-13900KF takarak sorunu çözdüm. İşlemcinin garantiden dönmesini bekliyorum. Uğraşarak çözebileceğin bir şey değil söylediğim şeyleri yaparsan idarelik kullanabilirsin. Bu yazdığım gelecekte bu hatayı yaşayan i9-13900 Kullanıcıları için yol gösterici niteliğinde olsun, bir şekilde bu mesajı bulabilecek kadar darlandıysanız her çözümü denediyseniz ve deneyecek bir şeyiniz kalmadıysa doğru yerdesiniz uğraşmayın direkt sorun işlemcide garantiye gönderin.
İlk bilgisayarımı toplamaya başladığım 2007 yılından beri hem AMD işlemci kullandım. AMD fanı değilim ama hep daha uygun bütçeye en üst segment işlemci ve anakart alınabildiği için bu şekilde ilerledim. Şimdiye kadar AMD işlemciler ile tek yaşadığım sorun performans düşüklüğüydü.
İntel kullanan arkadaşlarım oyunlarda benden 20-50FPS fazla alıyordu. Son kullandığım Ryzen 9 3900X işlemcide de intel 11900 işlemcili arkadaşın benden 40FPS fazla alması (ekran kartları daha düşük olmasına rağmen) yeter artık AMD dedirtti ve mart ayında almışken uzun ömürlü olsun diyerek 13900KS işlemciye geçiş yapayım dedim. 3900X 'li sistemde, Warzone'da 2K da 120-130FPS 'i geçemeyen ben, oyun ayarlarındaki bazı değişiklikler ile 210-220FPS' e kadar çıkabiliyordum. (Ekran kartı yine 3080 12GB idi.)
Çok mutluydum, iyi ki almışım dedim. İlk 2 ay bu performansta çalıştı sonra aynı oyunda FPS düşüklüğü yaşadım ve artık 165 FPS 'i geçmiyordu. Tüm ayarları denememe rağmen artık 200 üstü FPS leri göremiyordum. Oyuna güncelleme gelmişti, ondan kaynaklandığını düşündüm.
Sonra mavi ekran hataları almaya başladım. Sistem dosyalarının bozulduğunu düşünerek, internette yazan tüm çözümleri denedim, düzelmedi. Sonra format attım, 1 gün düzgün çalıştı sonra yine hatalar almaya başladım. Yine format attım, bu sefer format sonrası yeniden başlatmada mavi ekran hataları aldım windows uçuyordu yeniden format atmam gerekiyordu. Format işini tamamlayabildiğimde ise konu başında anlattığım gibi uygulama yükleyememe, uygulama çökmesi ve yine mavi ekran hataları almaya devam ediyordum.
Anakart ve işlemci hariç her şeyi değiştirdim, düzelmedi. En son Claus ' un önerisi ile HDD'ye windowsu kurmak için HDD'yi diğer bilgisayara takıp yedeklemek istedim. HDD'den dumanlar çıkınca "yetti" dedirtti. Anakart ve işlemciyi garantiye gönderdim. Şuan kargoda yolda. Onlar gelene kadar AMD 3900X 'li sistemde idare edeceğim. İyi ki satmamışım
İntel destek ile görüştüm, şuan Türkiye ve Yurtdışı stoklarında 13900KS işlemci olmadığını söyledi. Yani işlemci kontrolünden sonra değişim gerekirse minimum 4 hafta beklemem gerekiyormuş (bekleyeceğim mecbur, para iadesi ile yeni bir işlemci alamayacağım için).
@prv siz işlemciden olduğunu söyleyince böyle bir bilgilendirme daha yapmak istedim. Dediğiniz gibi böyle sorunlar yaşayanlar olursa faydalı bir bilgi olsun. Şuan anakart mı işlemci mi bilmiyorum ama servis süreçleri tamamlanıp ürünler bana geldiğinde sistemi tekrar kurup sorunun düzelip düzelmediğini muhakkak burada paylaşırım.
Destek olmaya çalışan herkese teşekkürler.