14 yıllık HDD'li HP DV9500 laptopa Windows 11 kurulumu!

Soft Donanım

Kilopat
Makaleler
6
Daha fazla  
Herkese merhaba bugün 14 yıllık eski HDD olan laptopa Windows 11 kuracağız. Aslında ben bu cihaza yakın zamanda SSD alıp öyle Windows 11 kuracaktım ama sabırsızlığım ve boşluktan dolayı merak ettim acaba HDD ile nasıl çalışacak diye bu yüzden kurmak istedim (SSD alınca tekrar format atarak yine 11 kuracağım). Hemen başlayalım.
İlk olarak laptop modeli: HP Pavilion DV9500
Sistem özellikleri:​
  • Intel Core 2 Duo T8100 2.10GHz işlemci
  • 4 GB 2+2 RAM
  • NVIDIA GeForce 8600M GS ekran kartı
  • 250GB WD HDD

Adım 1: USB bellek hazırlama
Şimdi ilk olarak Rufus ile sistem gereksinimlerini bypass ederek ve disk bölüm düzenini MBR seçerek USB belleği hazırladım.

Adım 2: Kurulum
USB belleği kurulum yapacağım cihazın USB portuna taktım ve cihazı açıp art arda F9 tuşuna basarak boot menüsüne girdim. Ardından çıkan listeden USB belleğimi seçtim ve kurulum ekranına geldim.
Her zaman ki gibi ileri, ileri, ileri diyerek sürüm olarak Windows 11 Home seçtim ve diskimi biçimlendirip kuruluma başladım.

Kurulum bittikten sonra OOBE ekranına geldim.

Adım 3: OOBE/Microsoft hesabı bypass
OOBE kısmında klasik ayarları yaptım klavye seçimi, bölge seçimi vs vs. Ancak şöyle bir durum oldu, Windows 11 Home sürümünde bildiğiniz üzere Microsoft hesabı girmeden kuruluma devam edilmiyor. Ben bunu biliyordum fakat dalgınlığıma geldi cihazı internete bağladım. Bu yüzden Microsoft hesabı bölümü geldi. Bende hemen SHIFT ve F10 tuşlarına aynı anda bastım ve CMD ekranını açtım. Ardından CMD ekranına control yazdım ve denetim masası açıldı. Sonra "Ağ ve paylaşım merkezi" kısmına girip "ağ bağdaştırıcıları" kısmına girdim ve bağlandığım kablosuz interneti devre dışı bıraktım. Sonra CMD ve denetim masasını kapattım ve OOBE ekranında geri tuşuna bastım ve bana hesap adı girmemi istedi yani işlem başarılı oldu.

Ve bu şekilde kurulumu tamamlayıp masaüstüne ulaştım. Ardından son olarak Windows Update ile sürücüleri kurdum.
Cihazın masaüstüne gelmesi 30 dakika sürdü ortalama.

Adım 4: Mutlu son
Başarılı bir şekilde Windows 11'i 14 yıllık laptopa kurmuş olduk.

Ram, disk kullanımı/HDD ile hız nasıl?
Öncelikle boşta kullanımlar bu şekilde.

HDD ile tepkiselliğe ve hıza bakarsak tabii bir SSD hızı bekleyemeyiz ancak Dosya gezgininin açılması, edge tarayıcının açılması falan 10 saniyenin altında. Dosya gezgini 2-3 saniye, edge ise 8-9 saniye sürüyor. Tepkisellik olarak çok kötü değil tahminimden daha iyi çıktı. Yani hiç SSD kullanmayan SSD hızına alışmamış kişi için gayet iyi. Ama açılış-kapanış hızı söz konusu olunca kapanış, 22 saniye (fena değil) ancak açılış 1 dakika 40 saniye sürdü (başlangıç sesi gelene kadar) bu yüksek bir sayı ama dediğim gibi HDD var sonuçta. Sonuç olarak ben hala Windows 11 veya 10 kuracaksanız SSD'nin şart olduğunu düşünüyorum SSD olunca açılış hızı 20 saniyelere kadar düşüyor. Benzer bir cihazı SSD ile kulanıyordum 11 ile baya hızlıydı. SSD alacağım ben bu cihaza alınca bu konuya yazarım yada yeni konu açarım.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…