14000-15000 TL sistem toplama

Sizce hangi sistemi tercih etmeliyim?

• 1. Sistem (Intel)

• 2. Sistem (AMD)

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Bütçe
Max 15500 TL

Xoenna

Megapat
Daha fazla  
Meslek
BT Takım Lideri - Gömülü Sistem Mühendisi - Yazılım Mühendisi
Merhabalar,
Yaklaşık 3-4 gündür sistem arıyorum ve bu sistemler arasında karşılaştırma yapıyorum.
Sıkıntı şu ki şimdiye kadar hep laptop kullanmış birisi olarak masaüstü donanımlarına fazla uzak kalmışım. Sizden yardım istiyorum.
Isınma problemi yaşamayacağım (stok fan yerine fan da önerip ekleyebilirsiniz), stabil işlemci ve sürücülere sahip bir sistem arıyorum. İlla AMD veya Intel olsun demiyorum. Aynı şekilde NVIDIA da olsun demiyorum. Bu bütçede en iyi ve uzun yıllar götürebilecek, upgrade yapabileceğim bir sistem arıyorum.

Ne için kullanacağım: İşim gereği yazılım mühendisiyim. Kodlar, derlemeler, sürüm çıkmalar vs benim işim. Ondan dolayı hızlı bir sisteme ihtiyacım var. Aslına bakarsanız yaptığımız işler video renderine benzer ama biz kod renderlıyoruz diyebiliriz. Onun haricinde FPS oyunlar (Valorant, CS:GO, Rainbow Six Siege), hikayeli oyunlar (eski de olsa Crysis serisi, Call Of duty serisi) oynamaktayım.

Monitör: Elimde var olan Samsung G5 27" 2K 144Hz monitörü kullanmaya devam edeceğim. Yukarıda saydığım oyunlar ve güncel oyunları 2k da oynatabilecek bir sistem arıyorum.

Sistem Bilgileri1. Sistem2. Sistem
Link:EFE UYGAC-PHOBOS WIN/Intel Core i3 12100F/ASUS Radeon RX 6600 DUAL 8GB/16GB DDR4/500GB NVMe M.2 SSD/Microsoft Windows 11 Home Plus/GAMING BILGISAYAR |ITOPYA.COMAquarius 5A-3060 - Game Garaj
İşlemci:Intel Core i5 12400F 4.40GHz 18MB Önbellek 6 Çekirdek Soket 1700 10nm İşlemciAMD Ryzen 5 5600 3.5GHZ 35MB AM4 65W
Anakart:ASUS PRIME H610M-E 3200MHz DDR4 Soket 1700 PCI3 4.0Biostar B450MH 3200MHz (OC) DDR4 AM4 mATX PCIe 3.0
RAM:GSKILL 2x8GB Ripjaws V Siyah 3200MHz DDR4 CL16Crucial Ballistix 16GB (2x8) 3200MHz DDR4 CL16
Ekran Kartı:ASUS Radeon RX 6600 DUAL 8GB GDDR6 128 BitInno3D RTX3060 Twin x2 12GB 192Bit GDDR6(LHR)
SSD:KIOXIA EXCERIA 500GB NVMe M.2 SSD1700MB/1600MBKingston SNVS/500G 500GB SSD m.2 NVMe 2100/1700
İşlemci Soğutucu:Bilmiyorum. Stok Fan sanırım.Bilmiyorum. Stok Fan sanırım.
Kasa:CORSAIR Carbide Serisi SPEC-DELTA RGBGameGaraj Aquarius-Mesh RGB Mid. Tower Kasa
PSU:650W 80+ Bronze650W 80+ Bronz
Özelleştirilmiş Şekilde Fiyat:14.162 TL14,642TL
Sistem Farkları (bana göre):
  • İlk sistem bence daha yeni bir sistem. Her ne kadar Ryzen 5 5600 2022 ikinci çeyrek olsa da anakartı çok eski. Yonga seti 2018 çıkışlı. 4 sene geçmesinden dolayı o şekilde düşündüm.
  • i5 12400F DDR5 desteği ile daha sonradan anakart ve ram yükseltmeleri için gayet tercih edilebilir bir sistem gibi duruyor.
  • RX6600 ile 3060 arasında kaldım. Inno3d iyi bir marka olabilir fakat asusun da kalitesi tartışılmaz bence. Çipset olarak da emin olamadım. RTX avantajları vs gayet güzel olsa da AMD'de bu konuda yazılımla yaklaşmaya çalışıyor. Driver güncellemeleri ile ekran kartlarını bir şekilde geliştirmeyi başarıyorlar. İkisi de OC'siz.
  • RAM olarak bir fikrim yok ama aşırı bir fark olacağını düşünmüyorum.
  • SSD olarak çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Elimde de Kingston KC2500 var. Onu da sisteme ekleyip yan depolama olarak kullanabilirim ikisinin SSD'sini.
  • Kasa kaliteleri olarak Corsair eminim daha kalitelidir.
  • İşlemci soğutucuları sanırım ikisinde de stok. Kule soğutma yeterli gelir mi bilmiyorum.
  • 2. Sistemde anakartı MSI B550M-A PRO DDR4 S+V+GL AM4 (mATX)'e yükseltirsem fiyat 15.232 TL oluyor.
  • 2. sistem ile 1. sistem fiyat farkına SSD alabilirim veya kule soğutucu alabilirim veya sisteme ek fan alabilirim. (Bakın "veya" diyorum hepsi değil)
Bu bütçede sizin yorumlarınız nedir? Hangisi daha tercih edilesi ve uzun yıllar götürür? En azından 3-4 yıl idare etmesini isterim güncel oyunlarda.

Son düzenleme:
Kesinlikle 2. sistem çünkü ekran kartı RTX 3060.
Peki niye rtx3060? Performans testlerinde 6600'den yaklaşık 8-10 fps daha iyi ki aynı işlemci olduğunda. Bir diğer durum ise 12400F'in R5 5600'den iyi olması. Öyle kesinlikle diyip kestirilip atılamaz bence. Bilen birileri gerçekten kıyaslamalı.

Hocam kendin söylemişsin ya, RTX3060 daha iyi diye. Başka bir şey söylemeye gerek var mı?
Hocam gerçekten mevzu sadece ekran kartı mı? Ben ekran kartı almıyorum. Sistem dizmeye çalışıyorum. RTX3060 iyi de anakarta dönüp baktınız mı? PCIe 3.0 anakarta PCIe 4.0 ekran kartı bağlamak ne kadar mantıklı?
Arada işlemci farkı ve 2-3 nesil anakart farkı da var. Daha ileride yükseltilemeyecek bir sisteme dönüyor.

2-3 FPS farkı için bir sorun olmaz kesinlikle 2. sistemi almalısın.
Hem işlemcisi yeni hem de ekran kartı iyi.
Alırken anakartı B550MH seçebilirsin.
Evet anakartı yükseltebilirim fakat asus prime üzerinde yer alan çift m2 ssd slotu benim için çok iyi bir avantaj. Diğerlerinde bu yok. İşlemci olarak da i5 12400f daha iyi değil mi ?

Edit: Ayrıca şu videoya bakarsanız bazı oyunlarda iki işlemci arasında 20-30 fps fark var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Evet anakartı yükseltebilirim fakat ASUS Prime üzerinde yer alan çift M.2 SSD slotu benim için çok iyi bir avantaj. Diğerlerinde bu yok. İşlemci olarak da i5 12400F daha iyi değil mi?

Edit: Ayrıca şu videoya bakarsanız bazı oyunlarda iki işlemci arasında 20-30 FPS fark var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bazı oyunlarda olur zaten birinde AMD geçer birinde Intel geçer.
Oyun için ekran kartını karşılaştırman lazım.
Ayrıca 3060'da DLSS RTX gibi özellikler de var.
Ve 3060 6600'den daha güçlü.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı