Herkese merhaba,
Amacım ürün yapıp satabilmek, en azından şansımı denemek istiyorum bu piyasada.
Bayağı bir araştırma yaptım. Tutar yaklaşık 15k civarı. Asıl başlangıç amacım küçük ve orta büyüklükte baskılar yapmak istiyorum. Hızı ise ortalama veya üstü.
Forumda okuduğum kadarıyla özellikle başlangıç için.
Ender 3 V3 SE / Ender 3 Neo / N4 / Ender 3 V3 KE öneriliyor. Karar veremedim. Bu ürünlerde sert veya esnek gibi özellikleri kullanabilir miyim?
Bir de orta ve büyük baskılarda da işimi görürler mi? Kaliteli baskı da çıkarmak istiyorum.
Ek olarak bazı yerlerde özellikle küçük baskılarda SLA tipi yazıcılar öneriliyor bunlar hakkında düşüncenizi almak isterim.
açıkcası özellikle figür tarzı veya detayı çok fazla baskılardan uzak durarak yavaş yavaş oralara gelmek şimdiki mesela anahtarlık kulaklık tutacağı (ürün araştırması hala yapıyorum).daha çok basit pratik şeylere odaklıyım ve özellikle başlangıç için deneme yanılma yapmak istiyorum.Biri yazmadığı için sana yardım etmek amacıyla yazıyorum. 1-2 Senedir Ender 3 Pro kullanıyorum ve tek sorunu fişek değişimi oldu. Fişek kablolarında bir arıza meydana geldi makineyi 1 hafta boyunca zorlayıp bakım yapmadığım için. SLA bana biraz zorlar dedikleri için PLA kullandım hep. Ve sana tavsiyem PLA kullanmayı iyice çözdükten sonra SLA'ya geçmen çünkü pla çok basit ve temizlemesi gayet kolay ( SLA hakkında fikrim yok ) Dediğin Orta ve Büyük baskılar mesela nasıl? Kocaman düz sade bir küpte yapabilirsin veya Hulk Khaleesi veya Ejderha gibi baskılarda, önemli olan büyüklüğü değil nasıl baskı yapacağın. Küçük bir şey olarak mesela basit bir figürden bahsedeyim. Şu an internette aratsan en ucuz anime figürü 100 TL ama küp satsan 50 TL'ye alınmaz
Açıkçası özellikle figür tarzı veya detayı çok fazla baskılardan uzak durarak yavaş yavaş oralara gelmek şimdiki mesela anahtarlık kulaklık tutacağı (ürün araştırması hala yapıyorum).daha çok basit pratik şeylere odaklıyım ve özellikle başlangıç için deneme yanılma yapmak istiyorum.
evet başlangıç için daha güzel öğrenmek istiyorum. Yaklaşık 2 ay sonra alacağım tahminen ama şimdiden araştırıyorum dediğin programa da bakacağım videoları varsa onları da izlerim. Öneri için teşekkür ederim.Deneme yanılma yapmak için Ender 3 Pro gayet iyi bir seçenek ama baskıları ender 3 Pro'ya uyumlu hale getirmek için Ultimaker cura adlı bilgisayar programını kullanmanız gerekiyor ve baskı ayarları oradan yapılıyor bakabilirsiniz
Neo'lar geçmişte kaldı, 3 Pro ondan da eski, yakın fiyata SE varken bunların hiç şansı yok.
Bahsedilen iş modelinin tutacağını düşünmüyorum ama denemek istiyorsan en ucuz ve mantıklı ürün SE. Ürünlerin sitesinde basılabilen filamentlerin bilgisi veriliyor.
SLAlar reçineli, reçine fiyatları 800TL civarından başlıyor, eskiye göre filamentlere göre (ort. 500TL) aşırı pahalı değiller, sadece figür basacakların FDM makine alması duruma göre doğru bir tercih olmayabilir.
Öte yandan bu ürünlerin tablası benzer ya da düşük fiyattaki FDM'lerden daha ufak olur. SLA uğraştırır, reçine öncelikle toksik bir malzeme, alkolle yıkama, kürleme gibi son işlemleri var. Filtresi yoksa ona dair ek bir yatırım(sağlık için). Uğraşmak istemiyorsan yıkama ve kürleme için de ayrı bir makine masrafı çıkar.(5000TL civarı)
Öte yandan detay konusunda FDM'ler SLA makinelerden çok daha geride. SLA'nın bir başka artısı da FDM'de tablaya mesela 5 parça koyarsan baskı süresi yaklaşık 5'e katlanır, SLA'da aynı parçayı ister tek, ister 5 adet yerleştir süren tek parça süresine yakın olur.
süreyi anladım. FDM tabla açısından bana daha avantajlı olacaktır. SLA ise göründüğündenSüreler tamamen katman yüksekliğine ve makine hızına bağlı, SLA daha hızlı demek yanlış olur. Aynı parçayı ya da farklı ama aynı yükseklikte çoklu parça basımında SLA avantajlı.
SLA tablaları benzer fiyattaki FDMlerden daha ufak olacağı için o bir dezavantaj. Ayrıca FDM'de farklı tip filament kullanım şansın var, SLA'da ABS tipi resin kullanım şansın olsa da FDM'de basılan ABS'ye göre daha kırılgan bir yapıya sahip olduğu söyleniyor. Özetle SLA, her kutucuğu işaretleyen bir ürün değil, yanlış anlaşılmasın.
Uğraşması da FDM'den daha zor, FDM'de baskı bitince işin biter. Reçine toksit, cildine değerse zarar verir, kokar, havalandırma ister, ek işlemler uygulaman gerekir vs. Detayları araştırırsın.
Yakın zamanda Elegoo Mars 5/5Ultra, Saturn 4/4 Ultra çıktı, yakında stoğa girer, Creality'nin de Halot modeli var.
Elegoo'da Saturn 4 Ultra'nın baskı hacmi:218.88mm(L)*122.88mm(W)*220mm(H)
Halot Mage da bu değerlere yakın baskı hacmine sahip.
Marslar daha da ufak.