15 yaşındakiler her şeyini çalışarak mı alıyor?

İlk bilgisayarımı 15 yaşlarında ayarlamaya başlamıştım, onlar da hep kendi ayarladığım paralarla olmuştur. İmzamdaki sistem de yine kendi bütçemle oluşturduğum bir sistem. Aslında böyle şeyler alınacaksa aile tarafından desteklenerek alınması gerek ama maalesef çoğu kişi böyle yapmıyor.

Böyle aileler çok var ama hala Türkiye de maalesef...
Yukarıda bu durumu normalleştirmeye çalışan arkadaşlar var olmaya devam ettikçe bu zihniyet maalesef devam edecek. ABD veya Avrupa ülkelerinde böyle bir şey göremezsiniz. Orada 14-15 yaşındaki bir çocuk bilgisayar veya oyun konsolu almak için çalışmaz. Ailesi bakar. Tabi zihniyet çok önemli.

Tabi ki normelde olmaması gerekiyor. Yazdığım da normelleştirme gibi bir amacım yoktu. Yazın yapcak bir şeyim yoktu canım sıkılıyordu. Hemde bilgisayar almayı düşünüyordum ama ekonomik durumunuz kötü diye zordu. Hem iş hayatını öğreneyim hem vakit geçsin hem de bilgisayarı aradan çıkarayım diyip. Kendim istemiştim.

Bu tamamen senin hayatınla ilgili bir durum. Ailenin bu durumlara nasıl baktığı ile ilgili bir durum. Bazı ailelere göre ihtiyaçtır bazılarına göre gereksiz. Aileniz almak istemiyorsa kendiniz çalışıp alacaksınız. Ama çalışsanız bile şu ekonomide maalesef zor diyebilirim.

yaz sonu fakat annem o parayı
Bir de ailenden dinlemek lazım diye düşünüyordum şu cümleden sonra ailen sınıfta kaldı.

Ne demek bir yaz çalışarak biriktirdiğin parayı aldılar? Kalan sorunlar hallolur da bu yaşlarından sonra senin çalışarak kazandığın parayı el koyan zihniyet değişmez bence.

Olayın senin anlattığın gibi olduğunu varsayıyorum:
1) 15 yaşındakiler çalışarak almıyor. Yani büyük çoğunluğu. Eğer durumunuz kötü ile orta arasındaysa kendin de bir şeyler biriktirmen gerekir tabii. Ama bu demek değildir ki git çalış. Eline geçen paraları kumbarana atarsın falan. Mesele ben 7. sınıfta okul harçlığımı (1TL) 5-10 kuruşları biriktirerek bayağı bir para toplamıştım. Daha sonra biraz al-sat yapmıştım falan.
2) Annen babanın "15 yaşına geldin boş işlerle uğraşma" demesi senin konsol ile oynamandan daha boş bir iş. İnsanların sorumlulukları vardır. 15 yaşındaki bir çocuğun sorumlulukları arasında da ders çalışmak ve aynı zamanda eğelenmek vardır. Bu eğlence çeşidi illaki konsol/PC olmak zorunda değil. Ancak günümüz çağında bu tarz dijital eğelence yollarını "boş" olarak nitelendirmenin hiçbir manası yok. Kısaca diyorum ki, hayır bu boş bir iş değil. Konsolda oyun oynamak istemen "dozunu aşmadığın sürece" gayet normal.
3) Baban seni bütün yaz çalıştırırken "Ya yanımda çalışsın biraz para veririm üstünü de ben tamamlarım" gibi bir düşünceyle yapmış olsaydı desteklerdim. Ancak böyle bir düşünce olmamasına rağmen 20 TL'ye çalıştırıp 3 ayın sonunda 1000TL elde etmişsen, evet kazıklanmışsın. 3 ayda zaten 1000TL'den fazla zam gelmiştir ona.

Açıkcası ailenin düşünceleri bu durumdayken elde etmen zor görünüyor. Ancak onlarla konuşup ikna ederek yapabilirsin. Ya da bir başkası senin adına konuşabilir. Benim tavsiyem "Bana konsol alın" diye sıkıştırmak yerine, kendin de bir şeyler biriktirmeye çalıştığını onlara da gösterek onların da yardımcı olmasını istemen. Ancak 15. yaşının tek yaz tatilinde 3 ay çalışarak elde ettiğin 1000TL'yi senden alanlardan pek de umudum yok.

Bırak görmeyi, babası gidip alıyor çocuktan habersiz. Ya yılbaşı hediyesi olarak ya da doğum günü hediyesi olarak... Çocuk 18 yaşına geldiğinde altına arabasını bile alabiliyor.. Bizimkiler böyle şeyler görmediği için, boş boş konuşmaları gayet doğal ama bu tiplerle ağız dalaşı yapılmaz. Boşver...

Durumunuz iyi olması her şeyini onlardan beklemen anlamına gelmez.
Kafa bir milyon. Cevap vermeye bile değmez.
"Yazılım öğren". Tamam öğrensin. Nereden başlayacak bu çocuk? Ne öğrenecek? Ne kadar sürede öğrenecek okulu da var bunun. Öğrenecek imkanları var mı? Bunun için bile para harcamak gerekiyor. Onu da geçtim, para kazanacak kadar yazılımı 15 yaşında daha PC/konsolu olmayan bir çocuk gerçekten öğrenebilecek mi?

Kaldı ki mesele bu da değil yani. 15 yaşındaki bir çocuk PC almak için yazılım öğrenip okul yanında para kazanmaya çalışması başlı başına saçmalık.
Tamam bekler de aile yapar mı? Tabii ki hayır. Bence ailesi rahatlığa alışmasını istemiyor. Ben 12-13 yaşında iş hayatı ile tanıştım.
Aferim sana. Cevap vermeye bile değmez 2.
Katılıyorum. Biz demiyoruz ki çalışmasın, yan gelip yatsın. Ama burada verilen öneriler ve ailesinin davranışı, okul yanında boş zamanlarında kendiğini eğitmesini ima etmekten çok uzak, hayalperest bir yaklaşım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…