Mantıklı bir görüş açısı ama o kadar kişi sorun yaşamışken bu bütçede riske atmaya gerek var mı?
Bir de şöyle bakmak lazım, AMD ekran kartlarıyla alakalı herhangi bir şey yazdığınızda bir ton şikayet vs görürsünüz internette. Hatta AMD haterları internete AMD stutter yazın görürsünüz gibi şeyler yazıyor. Birçok kez tartışmak durumunda kalmıştım. Halbuki AMD uzun zamandır gayet iyi sürücü konusunda.
Bir de dediğim gibi AMD için 6000MHz sweet spot değer. Güncel BIOS ile 6000MHz herhangi bir RAM'de sorun yaşamamanız lazım. Bazı eklenen konular ise eski. Mesela gidip 2023'teki bir konuyu eklemiş. O zaman AM5 soket stabil değildi ki zaten? 2025'te güncel BIOS ile 6000MHz CL30 RAM'lerle sorun yaşayanlar var mı onlara bakmak lazım.
Düşünce yapınız çok iyi hocam ama bence 150KDA Viper venoma düşmeye gerek yok.
Alternatif şunlara da bakabilir. 6000MHz CL30 RAM'ler genelde hypnix oluyor. Tabii kontrol etmek lazım. Ben şahsen 2x16 GB RAM'lere 6K vermezdim.
XPG Lancer acayip kaliteli bence verilir ama verilmek istenmiyorsa.
https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-...r-6000d564l30s-16g-ddr5-fiyati,838527269.html bundan iki tane alıp 4400'e kapatabilir.
Hocam şahsen ben 500 600 veririm ramimin sorunsuz olmasını isterim. Amd kart almamak isteyenlerde böle diyordu fakat alternatif çok bunda. Goodram Xpg de uygun fiyatta sorunsuz ramler.Bir de şöyle bakmak lazım, AMD ekran kartlarıyla alakalı herhangi bir şey yazdığınızda bir ton şikayet vs görürsünüz internette. Hatta AMD haterları internete AMD stutter yazın görürsünüz gibi şeyler yazıyor. Birçok kez tartışmak durumunda kalmıştım. Halbuki AMD uzun zamandır gayet iyi sürücü konusunda.
Bir de dediğim gibi AMD için 6000MHz sweet spot değer. Güncel BIOS ile 6000MHz herhangi bir RAM'de sorun yaşamamanız lazım. Bazı eklenen konular ise eski. Mesela gidip 2023'teki bir konuyu eklemiş. O zaman AM5 soket stabil değildi ki zaten? 2025'te güncel BIOS ile 6000MHz CL30 RAM'lerle sorun yaşayanlar var mı onlara bakmak lazım.
Hocam şahsen ben 500 600 veririm RAM'imin sorunsuz olmasını isterim. AMD kart almamak isteyenlerde böyle diyordu fakat alternatif çok bunda. Goodram XPG de uygun fiyatta sorunsuz RAM'ler.
Bence stabilite sorunları biraz amd tarafındada var. Hep bir optimizasyon olsun gereksiz yük binme olsun düzeltemediler. Ramler şahsen çok önemli bir etken değil sadece çipi iyi olsun stabilitesini bozmasın yeter. Daha düzeltmeden AM6 çıkıcak söylentileri dolaşıyor. Az çok 9800x3d yi düzelttiler diğer işlemcilerde olan pek bir sorun görmedim. Genede günlük konu açan 10 insan görüyorum.Bence Patriot sorunlu değil. Dediğim gibi XPG kullanan 3 tane gördüysem Patriot kullanan 10 tane görmüşümdür. Sorun yaşamayan bir insan sorun yaşamıyorum diye konu açar mı? TR forumlarında Patriot'un ne kadar popüler olduğunu herkes biliyor. Kullanıcı sayısı çok fazla, doğru orantılı olarak da şikayet sayısı biraz fazla. Haliyle sorun varmış gibi gözükmesi normal. Açılan rehber konusu bana yeterli gelmedi.
Tabii kimseye zorla Patriot al diyecek halim yok. Ben 2K daha ucuzken hypnix çip kullanan Patriot'u alırdım. Zaten konu sahibinin kullanacağı anakartta Q flash Plus özelliği var, yani bilgisayarı çalıştırmadan BIOS'u güncelleyebilir.
Alternatif isterse kit şeklinde satılan 6000MHz CL30 2x16 GB hypnix çipli en ucuz RAM'leri alabilir. Hatta overclock yapmayacaksa hypnix bile olmasına gerek yok. Bu özelliklere sahip Patriot dışındaki en ucuz RAM'leri alması yeterli. Markanın bir getirisi olsaydı Kingston veya Corsair gibi markalara yönelirdim zaten. Kullanılan çipte bitiyor olay.
Bence stabilite sorunları biraz AMD tarafındada var. Hep bir optimizasyon olsun gereksiz yük binme olsun düzeltemediler. RAM'ler şahsen çok önemli bir etken değil sadece çipi iyi olsun stabilitesini bozmasın yeter. Daha düzeltmeden AM6 çıkacak söylentileri dolaşıyor. Az çok 9800x3D'yi düzelttiler diğer işlemcilerde olan pek bir sorun görmedim. Gene de günlük konu açan 10 insan görüyorum.
Bios güncellemesi bence 6 aydan fazla gecikmemeli. Chipset driverlarıda öyle. Sorunu yaşayanlar güncel tutarsa herşeyini belki sayı azalır. Çünkü bunlar boşuna çıkmıyor. Genede full slot tam kullanımı veya 6800 mhz üstü ram kullanımı stabiliteyi bozuyor bunlar düzeltildimi am6 ya hazırız. 8000 MHz lik ramler var kullanamıyoruz.2025'te sorun yaşamak artık zor. Bana göre kullanıcılar çok bilinçsiz. 6000MHz üstünde RAM almak mantıklı değil. 6000MHz üstünde çalıştırsan bile 1:1 mod yerine 1:2 modda çalışacak sistem. Doğal olarak daha düşük performans alacaksın. Ayrıca BIOS güncellemeleri yapılmış mı orası da meçhul. Ondan sonra EXPO hatası vs alıyorum diyen çok fazla insan oluyor.