16 GB RAM 8 GB gözüküyor

Muhammed Bilik

Centipat
Aşağıda görüntüleri bulunan sistemimde görüldüğü gibi sistemimde 16 GB RAM takılı olmasına rağmen PC 8 GB olarak görüyor.
Bu forumda daha önce açılmış konulara bakarak çözmeye çalıştım fakat maalesef hiçbir çözüm olmadı.
RAM'larda hiçbir bozulma vs söz konusu değil çünkü birçok RAM test etme programı vs. ile denedim hiçbir bozukluk çıkmadı.

Sorun şu şekilde ilerliyor;
  • PC 16 GB RAM ile normal bir şekilde açılıyor ve bir süre sonra (5DK-1 saat) aralığında direkt olarak görüntü gidiyor veya PC olduğu gibi donuyor kalıyor ve reset atmak zorunda kalıyorum.
  • Reset attıktan sonra PC yine tek seferde açılmıyor ve siyah ekran olarak kalıyor. Birkaç kez(3-5) reset atmak zorunda kalıyorum tuş ile ve sonunda açılıyor fakat bu kez de resimlerde görüldüğü gibi 8 GB olarak açılıyor kalan 8 GB'yi donanıma ayrılmış gibi gösteriyor.
  • Forumda daha önceki konularda voltaj vs ayarları ile ilgili birkaç bir şey söylenmiş ama çok fazla anlamadım.
  • Aynı sorunu yaşayan birisi varsa yardımcı olabilir mi lütfen PC daha 2 haftalık yeni topladım.
  • BIOS versiyonu en son sürüm güncel ( https://download.msi.com/bos_exe/mb/7B84vA5.zip )
  • RAM'ı manuel olarak belli bir MHz'ye sabitlesem voltaj vs ayarlasam sorun düzelir mi?

Sistem Özellikleri;
  • Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6 GB GDDR6 192 Bit Ekran Kartı
  • AMD Ryzen 7 2700X Soket AM4 3.7GHz 20 MB Önbellek 8 Çekirdek İşlemci
  • 2XGSKILL 8 GB Ripjaws V Kırmızı 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit RAM
  • MSI B450M PRO-M. 2 Max 4133MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX Anakart

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakartında eğer 4 adet RAM slotu varsa bu Dual RAM'leri 1. ve 3. slotlara takman gerekiyor diye biliyorum.
Muhtemelen bunu denemişsindir zaten ama ben yine de hatırlatayım dedim.
Şimdilik aklıma bir tek bu geliyor. Garanti servisine başvurmanı oneririm.

MSI B450M Pro- M.2 Max anakartta sadece 2 slot var ve 2 sindede takılı RAM'lar yerlerini değiştirdim olmadı. Acaba Win versiyonu mu buglu? 1909 versiyonu kullanıyorum.

Ek olarak her kilitlenme olduğunda olay görüntüleyicide bu hatayı sarı bir uyarıyla gösteriyor:
Distributedcom 10016

Bu belirttiğin süre aralığı yük altındaykenmi oluyor yoksa boşta iken mi?
Ayrıca ısı değerleri normal mi hepsini bir kontrol et istersen baştan..

En güncel windows 10 sürümünü resmi siteden indirebilirsin.

İstersen bi temiz kurulum yapmayı dene.
Eğer hala sıkıntı yaşarsan garantiye göndermeni veya daha bilgili birisine yönelmeni tavsiye ederim.

Memtest programıyla RAM'lerinizi test edin. Belleklerinizde arıza olabilir.

Tekchnopat rehberindeki Memtest programı ile, sistem test programı ile de test ettim ne sistemde ne de RAM'da sorun gözükmüyor.

Bu belirttiğin süre aralığı yük altındaykenmi oluyor yoksa boşta iken mi?
Ayrıca sıcaklık değerleri normal mi hepsini bir kontrol et istersen baştan.

Sıcaklık değerleri normal ve yük altındaykende normaldeykende yapıyor fark etmiyor.

Hemen hemen aynı sorunu bende yaşıyorum,

• AMD Ryzen 7 2700X soket AM4 3.7GHz 20 MB önbellek 8 çekirdek işlemci
  • 2xgskıll 8 GB Ripjaws V kırmızı 3000MHz CL16 DDR4 Single kit RAM
  • MSI B450M Pro- M.2 Max 4133MHz(OC) DDR4 soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX anakart
Bu sistemimde görüldüğü gibi 2 tane RAM takılı fakat bir sıkıntı var. PC ilk açıldığı zaman normal bir şekilde açılıyor ve 16 GB olarak kullanıyorum ama bu kullanma süresi 1dk ve 1 saat aralığında değişiyor ve PC bazen mavi ekran bazen direk görüntü gidiyor. Bazen direk kendini donduruyor olduğu gibi hiç tepki vermiyor ve reset atıyorum. Bu sefer de PC ışıkları yanıyor fanlar çalışıyor vs. görüntü hiç gelmiyor. Yaklaşık 5-6 reset attıktan sonra anca açılıyor ama bu sefer de 8 GB RAM görünüyor. PC. 8 GB ile kullanmaya devam ettiğimde hiçbir sıkıntı yok öyle kullanılabiliyor.

PC'de 2 tane RAM slotu RAM RAM'lar için "Memtest86" testlerini yaptım bir tane bile hata çıkmadı 2 RAM da takılı iken "Memtest86" programında 16 GB olarak RAM'ları okuyor ve tarıyor.

RAM'ları teker teker 2 Slotta'da denedim teker teker yani sadece 8 GB olarak denediğimde PC'de hiçbir sıkıntı yok 2 slotta da 2 RAM'da PC'de sıkıntısız çalışıyor.
BIOS sürümü: B450M PRO-M2 MAX (Son Bios Güncellemesi) bu sürüm yüklü sitesindeki en son BIOS sürümü.

Bu sorunu nasıl çözeceğim her türlü çözümü denedim.

Sistemin reset atması ve reset sonrası açılmaması ısınma sorunu olabilir. Hoş bu durumda 1 dakika ila 1 saat arasında değişmemesi gerekirdi ama OCCT ile stres testi yaparak sorunun ısınmadan mı kaynaklandığını öğrenebilirsiniz.

Her halükarda geçen ay çıkan sürüme bir geçin derim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…