Linux'u oldukça merak ettiğim için Windows'un yanına Linux kurmaya karar verdim ancak aklıma 3 soru takıldı. İlk soru HDD'ye kurmak Linux'u yavaşlatır mı? İkinci soru Linux'a kaç GB ayırmak yeterli olur? Ve son soruda sizce hangi Linux dağıtımı kurulmalı?
1-Yani SSD olsa daha iyi olur ama HDD'de de bir sorun çıkmaz.
2-Yeni kullanıcısınız, 30-40 GiB alan yeterli olur.
3-Yeni kullanıcılara önerim her zaman Linux Mint veya ElementaryOS olmuştur.
1-Yani SSD olsa daha iyi olur ama HDD'de de bir sorun çıkmaz.
2-Yeni kullanıcısınız, 30-40 GiB alan yeterli olur.
3-Yeni kullanıcılara önerim her zaman Linux Mint veya Elementary OS olmuştur.
Denemek için 40-50GB ayırabilirsiniz; eğer sık kullanıcaksanız ve oyun kuracaksanız 100GB alan açabilirsiniz. Dağıtım olarak LMDE Cinnamon veya Fedora GNOME/KDE öneririm. Ubuntu tabanını Snap çöplüğünden dolayı önermiyorum açıkçası. Varsa kurulumda "Safe İnstall" seçeneğini seçin kurarken.
Linux'u oldukça merak ettiğim için Windows'un yanına Linux kurmaya karar verdim ancak aklıma 3 soru takıldı. İlk soru HDD'ye kurmak Linux'u yavaşlatır mı? İkinci soru Linux'a kaç GB ayırmak yeterli olur? Ve son soruda sizce hangi Linux dağıtımı kurulmalı?
NVIDIA ekran kartınız var. Pop!_OS veya Mint önerebilirim.
Dağıtımı SSD'ye kurmanız tabi ki daha iyi olur ancak HDD'ye kurarsanız da absürt bir yavaşlama hissetmezsiniz.
4-8 GB arası swap, 512 MB /boot/efi bölümüne ayırsanız yeter. Sisteme ayıracağınız ''/'' bölmesi en azından 20 GB olsun, isterseniz daha da fazla arttırabilirsiniz.