1600 AF vs. R3 3100 vs i3 10100F

MagicinofMars

Hectopat
Uzun araştırmalarım sonucunda 3 işlemci arasında kaldım. (Ryzen 5 1600af/ryzen 3 3100/i3 10100F) Ryzen fiyatları şu an üst seviyelerde, şu an Intel daha uygun fiyatta performanslarına geldiğimde Intel işlemcinin kulanım ve ısı olarak cok hızlı değişkenlik gösterdiğini gördüm fakat Intel'in GHz değerleri yüksek oldugundan oyun performansında daha cok FPS veriyor. Ryzen'ler de ise kulanım az, bu yüzden arka planda ekstra şeyler yapabilecek olmam beni AMD tarafına yönlendiriyor. Önerilerinizi bekliyorum, sistemim GTX 1050 ti/16gb 3200MHz cl16/550wpsu/ şunu da belirtmek istedim. Intel tarafında uygun fiyatlı anakart yok, en ucuzu 1000TL'den başlıyor. AMD tarafında 385 TL'ye kadar var.

En mantıklı tercih i3 10100F olacaktır. Evet, AMD anakartlar daha ucuz olur. Ama AMD işlemciler daha pahalıdır. Intel'de ise anakart pahalıyken işlemciler ucuzdur. Yani değişen pek bir şey olmayacak.

R5 1600 AF güzel işlemci aslında overclock ile her yola geliyor ama fiyatı gereksiz arttı , fiyatını karşılamıyor. İşlemciyi verimli ve güçlü kullanmak isterseniz de ucuz anakartlar ile değil biraz daha kaliteli VRM leri iyi olan bir anakart almak lazım. Bu nedenlerle intel su an için daha iyi gibi.

Üç işlemciyi de çok araştırdım. 1600 AF ve i3 10100F kullandım. Bu sorunun bana göre cevabı kesinlikle 1600 AF. Neden? Öncelikle fiyatı 350 TL'lere kadar düşen B450 S2H anakart ve 150 TL'lik soğutucu ile beraber 4.2 GHz de kullanabileceğiniz, RAM hızında yüksek sınırları olan bi işlemci. 10100F ve R3 3100 tekli çekirdek ve oyun performansları az biraz daha iyi olabilir fakat çekirdek sayıları kesinlikle ve kesinlikle yetersiz. CPU kullanımları özellikle işlemciye yük binen oyunlarda %80-%90 lara kadar çıkıyor. R3 3100 bu iki işlemciden biraz düşük kalıyor o yüzden i3 10100F (H410MH anakart ile tercih edeceksiniz büyük ihtimalle ve işlemcinin maksimum desteklediği RAM hızı 2666 MHz. Yani anakartınız desteklese bile daha yüksek hızlara çıkamazsınız) ve 1600 AF arasından tercihim uzun ömürlülük açısından 1600 AF olurdu. İkinci el 1000 TL'ye bulabilirseniz alabilirsiniz.

fakat çekirdek sayıları kesinlikle ve kesinlikle yetersiz. CPU kullanımları özellikle işlemciye yük binen oyunlarda %80-%90 lara kadar çıkıyor.

3300X'e 6600 XT besletiyorum nasıl yetersiz? Şu anda çekirdek sayısından ötürü hiç sıkıntı yaşamadım buna Cyberpunk 2077 gibi oyunlar da dahil. Tekli çekirdek gücü düşük ise 16 tane de koysan ekran kartını düzgün besleyecek gücü üretemiyor.

Yani anakartınız desteklese bile daha yüksek hızlara çıkamazsınız)
En basitinden H510 ile bile 10.nesil i3 seri bir işlemciyi 3200 MHz bellekleri 2666MHz üzerinden rahatlıkla hız aşırtarak kullanabilir, işlemciye bağlı bir limitten ziyade anakartın müsaade etmesi önemli olan olay.

En basitinden H510 ile bile 10.nesil i3 seri bir işlemciyi 3200 MHz bellekleri 2666MHz üzerinden rahatlıkla hız aşırtarak kullanabilir, işlemciye bağlı bir limitten ziyade anakartın müsaade etmesi önemli olan olay.
H510 anakartların fiyatından haberiniz vardır umarım. Düşük bütçeli işlemci arayan birisi 1100 TL H510 anakarta para verir mi? Ayrıca H410MH 3000 MHz desteği olan anakartta belleklerim 2666 MHz üstüne çıkmıyor. i3 10100F bellek hızı olarak üstünü kabul etmiyor.
3300X'e 6600 XT besletiyorum nasıl yetersiz? Şu anda çekirdek sayısından ötürü hiç sıkıntı yaşamadım buna Cyberpunk 2077 gibi oyunlar da dahil. Tekli çekirdek gücü düşük ise 16 tane de koysan ekran kartını düzgün besleyecek gücü üretemiyor.
Ekran kartını besleyemiyor demedim mesajımı dikkatli okuyunuz. Battlefield gibi oyunlarda işlemci kullanımı çok yüksek değerlere ulaşıyor benim kastettiğim. Arkada DC falan da açıksa bu değer daha da yükseklere çıkıyor. 4 core 8 thread işlemciler bana göre yetersiz kendi deneyimlerim kendi yorumlarım.

Ekran kartını besleyemiyor demedim mesajımı dikkatli okuyunuz. Battlefield gibi oyunlarda işlemci kullanımı çok yüksek değerlere ulaşıyor benim kastettiğim. Arkada DC falan da açıksa bu değer daha da yükseklere çıkıyor. 4 core 8 thread işlemciler bana göre yetersiz kendi deneyimlerim kendi yorumlarım.

Battlefield oyununda geçen sene burada 3600/3700X ile dahi sorunlar yaşayanlar vardı. O oyunun özellikle multiplayer serverlarında donanım üzeri bir sıkıntı var. DX 11 ve 12 arası geçiş yaparak düzeltenler oluyordu, hiç düzelmeyenler oluyordu vb.. Battlefield 1 ve V böyle maalesef hatta @Jonathan North sayısız konulara şahit olmuştur.

Üç işlemciyi de çok araştırdım. 1600 AF ve i3 10100F kullandım. Bu sorunun bana göre cevabı kesinlikle 1600 AF. Neden? Öncelikle fiyatı 350 TL'lere kadar düşen B450 S2H anakart ve 150 TL'lik soğutucu ile beraber 4.2 GHz de kullanabileceğiniz, RAM hızında yüksek sınırları olan bir işlemci. 10100F ve R3 3100 tekli çekirdek ve oyun performansları az biraz daha iyi olabilir fakat çekirdek sayıları kesinlikle ve kesinlikle yetersiz. CPU kullanımları özellikle işlemciye yük binen oyunlarda %80-%90'lara kadar çıkıyor. R3 3100 bu iki işlemciden biraz düşük kalıyor o yüzden i3 10100F (H410MH anakart ile tercih edeceksiniz büyük ihtimalle ve işlemcinin maksimum desteklediği RAM hızı 2666 MHz. Yani anakartınız desteklese bile daha yüksek hızlara çıkamazsınız) ve 1600 AF arasından tercihim uzun ömürlülük açısından 1600 AF olurdu. İkinci el 1000 TL'ye bulabilirseniz alabilirsiniz.

4.2GHz olayı şansa bağlı benim işlemci 3.8GHz sonrası almıyor. Soğutucu olarak 150TL'lik soğutucu da 3.8GHz'yi bile soğutamıyordu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı