Bu konularda çok bir bilgim yok, sadece başımdan geçen olayları anlatmak ve sizleri bu konuda bilgilendirmek istiyorum.
Öncelikle elimde ki kart Zotac'ın 1660 SUPER modeli, Şubat ayında mining'e başladım ve Mart'ın ilk haftalarında falan sonlandırdım, başlama sebebim tabii ki ihtiyaçlarımdı, kendi ihtiyaçlarımı karşıladım.
Yeri geldiğinde eve yemek falanda söyledim .
1660 SUPER ile yaklaşık, 30 mh/s gibi değerlerde kazdım overclock yaparak, ilk başlarda Ethermine havuzunu kullandım, sonrasında günlük verdiğini duyarak Binance Pool'a geçtim. Ethermine'da mining yaptıktan on dört gün sonra size ETH'lerinizi veriyor, azami sınır ise 0.01 ETH. Kısacası 14 günden daha az sürede 0.01 ETH'ye ulaştıktan sonra, günlük olarak Binance Pool'dan kazmaya devam ettim. Ethermine'da Phoenix Miner, Binance Pool'da ise NBMiner kullandım.
Gelelim olay mevzuya: Mining yapılan kart alınır mı? Mining yapmak karta zarar verir mi? Mining yapmak zararlı mı?
Arkadaşlar, mining yapılan kart bal gibi alınır, paranız yok ise. Mining yapmak karta zarar verir, fakat büyütüldüğü kadar değil. Sabaha kadar BF1 oynamak ile sabaha kadar mining yapmanın arasında bir fark yok. Bu tamamen benim görüşlerim, benim gördüğüm kadarıyla. Eğer başınıza bir şey gelirse sorumluluk kabul etmiyorum.
Kışın mining yapmak büyük avantaj oldu benim için, yaşadığım bölge oldukça sıcak ve kurak olduğu için hava koşulları bilgisayarımı fazlasıyla etkiledi, ilk başlarda pek bir ayar bilmiyordum ve kartıma overclock yaparak 70 dereceleri görerek kazım yapıyordum, havalar soğuk olduğu zaman camı açıp 67 derecelere kadar iniyordu, daha sonrasında bir kaç ayar yaptım MSI Afterburner'dan undervolt vesaire uyguladım, 57 derecelere kadar gördüm, fakat undervolt ile 60 derece sabit kazım yapıyordum.
LTC'ye dönüştürme sebebim, parayı direkt olarak Binance'den çekmeyip BTCturk'e coinleri gönderip oradan parayı çekmem oluyordu. Binance ETH gönderme işleminde 85 TL komisyon aldığı için bende en uygun LTC'yi seçtim çünkü komisyon 2 TL alıyordu.
Yaptığım ayarlar ise şu şekilde:
Oyun oynarken ayarları eski haline getirip Power Limit'i aynı bırakıyordum, kartın ısınmaması için.
Mining yaparken oyun oynayamazsınız, oynarsınız elbet fakat Mh/s'nız fazlasıyla düşüyor, örneğin League Of Legends oynarken Mh/s değerlerim 9'u bile buluyordu.
Kısacası ben ilk başlarda yaptığım hataları sizin yapmamanız, sizlere kısa bir özet geçmek gerekirse:
Kartınıza undervolt uygulamanızı tavsiye ederim.
Binance Pool kullanmanızı tavsiye ederim.
Bilgisayarınızı soğuk bir odada kullanmanızı tavsiye ederim.
İnternetten kendinize özel ayarlar bulmanızı kartınıza özel ayarlar bulmanızı tavsiye ederim.
Paranızı çarçur etmeyin
Söyleyeceklerim bu kadar, size bir yararım olduysa teşekkür ederim, aklınıza takılan başka bir soru var ise sorabilirsiniz.
Ben RTX 2060 ile kazım yapıyorum 1 ayı doldurunca bende yazacağım şöyle bir şey sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada neden BTCturk ile çektiniz o kısmı anlamadım ben hiç çekmedim ama Binance'den Binance TR'ye aktararak çekim yapıyor herkes onu biliyorum.
Ben RTX 2060 ile kazım yapıyorum 1 ayı doldurunca bende yazacağım şöyle bir şey sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada neden BTCturk ile çektiniz o kısmı anlamadım ben hiç çekmedim ama Binance'den Binance TR'ye aktararak çekim yapıyor herkes onu biliyorum.