17 yaşında para kazanmak için meslek veya farklı bir şey önerisi

memedbaba

Centipat
Daha fazla  
17 yaşındayım, açık lisede okuyorum, son sınıfım. Bu sene sonu 18 olacağım. Açık liseye 10. sınıfta geçtim. Normalde endüstri meslek lisesinde eğitim alacaktım ama 2 kere nakil istedim, red edildi. En son 11. sınıftayken gittim ve müdür bana 11. sınıftayken alamayacağını, açık liseden liseyi bitirip meslek okullarından çıraklıktan makine diploması almamı önerdi. Ama oturduğum yerdeki mesleki okul istediğim kursu her zaman vermiyor. Ailemin durumu pek iyi değil. 18 yaşına girdiğim zaman 30-45 arası bir maaş ile bir yerde işe başlamam gerekiyor. 18 olmama 7 ay var. Bu süreçte öğrenebileceğim meslek önerisi veya farklı bir şekilde yardımcı olursanız çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Sana kimse buradan destek olamaz.
Kimin ne dediğini umursama git merakın olan işlerde çıraklık yapıp paranı kazan, meslek öğren.
Evine yakın sanayileri araştır, hangi sektörler var ne iş yapıyorlar fikir sahibi ol ondan sonra sırasıyla hepsinin kapısını çalıp iş istersin.

Ticaret öğren. Ticaretin her türlüsü. E-ticaret, ticaret...

Usta olabileceğine inandığın yönler için çabala, başaramayacağın ya da ilgini çekmeyen işleri tercih etme. Hem sen canın sıkıla sıkıla yaparsın hem de patronun ortaya çıkardığın işten hoşlanmaz, problemler yaşanır.

Dostum ben 23 yaşındayım ortalama bir üniversite ortalama bir bölüm mezunuyum ve şu anda asgari ücretle bir şirketin kötü bir alanında eziyet çekerek çalışıyorum. Şu anki kafam olsa tam senin yaşlarında sanayide çıraklık yapar yıllarca tecrübe öğrenir ve o bilgilerle kendi işimi kurarım. Arkadaş araba en ufak bir problem olsa yaptırması 5-6k. Kısacası vaktin de var bence sanayide çıraklık yap araba üstüne olur, çamaşır süpürge makineleri üstüne olur vs.

Bu söylediğin hayal. Önce sana hayatın gerçeklerinden dem vuralım. Çıraklık 1 sene sürmüyor bu bir gerçek. Kendi işinin patronu olmak istersen önerebileceğim meslekler berberlik ve oto sanayi, onun dışında başka birinin altında çalışıp yine güzel maaşlar üzerinden devam etmek istersen sanayi kolları diyebiliriz. CNC operatörü gibi. Bu biraz senin neye merakın olduğuyla ilgili. O yüzden yaşın küçük olduğundan bu tarz şeyleri deneyebilirsin ama bir gerçek var sana kimse asgari maaşın yüzde 50 üstünü şu an için vermez. Bir 3-5 sene pişmen lazım. Hayat uzun tabi Allah bilir ne fırsatlar eline geçer. O yüzden bu tarz mesleklere odaklan ve çevreni genişlet. İş yapan insanları çevrende tut vasıfsız boş konuşanları da hayatından uzakta tut. Allah yardımcın olsun çünkü ha deyince de iş bulunmuyor.

Araba öğren kanka fit bir ustanın yanında başla ise en kötü 10 seneye kadar öğrenirsin benim bir tanıdığım 15 yaşından beri yapiyor şu anda adam kendi yerini açtı yaşı 24 25 gibi.

Yani tamir olmaz bakim yaparsin en ufak bir şeye bile sadece yaptığın işin parasını alıyorsun. Sadece çevre yap kendine taksici falan çek dükkanına onların araçlar paso bozuluyor neredeyse.

Çok para kazanmak istiyorsan maaşlı çalışarak bunu yapman çok zor, kendi işini kurman gerek. Eğer sermayen yoksa ve bir iş kurma hayali kuruyorsan, ilk adımın sermaye biriktirmek olmalı. Bunun için hemen bir işe girip düzenli olarak para biriktirmeye başla. Yeterli sermayeyi edindikten sonra, aklına yatan, potansiyel gördüğün herhangi bir işe atılmaktan çekinme (ticaret, girişimcilik vb.).

Unutma, hayat filmlerdeki gibi sihirli bir şekilde iki saatte değişen bir kurgu değil. Başarıya giden yol sabır, azim ve adım adım ilerlemekle mümkün. Bu süreçte tökezleyebilir, hatta büyük emeklerle biriktirdiğin sermayeni kaybedebilirsin (kendimden biliyorumi). Ancak önemli olan düşmek değil, her düştüğünde yeniden ayağa kalkmaktır. Vazgeçmeden, istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam et. Çünkü biliyorum ki, istikrarın sonu mutlaka başarıdır.

En önemli ve en zorlu adım, sıfırdan bir değer, bir "1" yaratmaktır. O ilk 1'i elde ettikten sonra, onu katlayarak (2'ye, 4'e, 8'e... şeklinde) büyütmek nispeten daha kolaylaşır ama bunun garantisi yok kan, ter ve gözyaşı ile yarattığın "1" tekrar sıfıra düşebilir. Sağlam mentalite lazım.

Sanayi işine küçük yaştan başlamak gerektiğini düşünüyorum. Yaş ilerledikçe ustanın söylediği şeyler zoruna gitmeye başlar. Örneğin 13 14 yaşında başlamış olsan "git lan şu tornavidayı getir y.." dediği zaman tamam ustam dersin ama belli bir yaştan sonra kesinlikle zoruna gider. Bunu zamanında 18 yaşında berber yanında çıraklık yapmaya çalışırken anlamıştım. Tabi hevesini kırmak istemem ancak kimse sana 7 aylık tecrübenle 30-45k vermez.

Ben de 19 yaşındayım. Türkiyenin en büyük 3D yazıcı-baskı fabrikasında çalışıyorum. Eğer heves ve azim varsa bu tarz ortamlar inanılmaz deneyim, tecrübe ve bilgi edinebileceğin yerler. Bu tarz yerlerde çalışabilirsin. İlla 3D olmasına gerek yok eğer sana insan gibi davranacak tanıdık bir usta varsa sanayi de araba veya motosiklet tamiri de öğrenebilirsin.

Öyle karaktersiz insanların yanında büyümektense hiç çalışmasın daha iyi.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…