8 TB gibi bir depolama alanına ihtiyacınız varsa ona yönelmelisiniz. 1TB SSD alsanız bile işinizi görmeyecektir.
Bir de benim son zamanlarda keşfettiğim bir çözüm var, ondan bahsedeyim: Primocache adlı bir yazılım. 30$ ama kesinlikle değer.
Bende 5400rpm'lik 2TB bir HDD var. Yanında da 500GB Samsung Evo SSD. Primocache bunlari birleştiriyor. HDD ana depolama olarak kalıyor ve toplamda 2TB yerim var gibi görünüyor. SSD ise tampon ve ayna görevi görüyor.
Tampon: diske bir dosya yazılacağı zaman SSD'ye yazılıyor, sonra o dosya sistemin müsait bulduğu zamanlarda parça parça HDD'ye aktarılıyor. Böylece ben kullanıcı olarak HDD'nin değil SSD'nin yazma hızını görmüş oluyorum.
Ayna: HDD'nin en çok okunan blokları tespit ediliyor. Sonra bu blokların bir "kopyası" SSD'ye taşınıyor ve okuma işi oradan yapılıyor. Örneğin her gün Chrome.exe'yi açıyor olayım. HDD bu durumu bildiriyor ve Chrome.exe'nin bir kopyası SSD'ye yükleniyor. Böylece 2. - en geç 3. - açılıştan itibaren Chrome'dan SSD performansı almaya başlıyorum.
Bu sisteme SSD Cache diyorlar.
Özellikle oyunlar için çok avantajlı bir kurulum. 2TB'lık SSD'm varmış gibi kullanıyorum bir süredir. Hatta 2TB diski doldurmama rağmen SSD Cache hala tam dolmadı bile. 2TB HDD için 250GB SSD yeter deniliyor zaten.
Bu yukarıdaki mantıkla bir kurulum yapmak isterseniz 8TB yerine şimdilik 4 ya da 6 TB bir disk alıp yanına 500GB bir SSD alabilirsiniz. Daha sonra başka HDD'ler ekleyip onlara başka SSD'ler ile daha büyük bir Cache yapabilirsiniz. 72TB HDD yanına 4TB SSD ekleyip tüm sistemi canavar gibi kullanan bile gördüm.