1x16 GB RAM ve 1x8 GB RAM Dual Channel çalışıyor

Yozcinar

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, uzun zaman hem Türkçe hem de yabancı kaynaklardan araştırdığım halde net bir cevap bulamadığım soruya kendim deneyerek cevap buldum ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle denediğim bilgisayar ASUS ROG STRIX G15 G513 (2021), bilgisayarımda fabrika çıkışlı olarak 1x16 RAM bulunuyordu Single channel olduğu için ekran kartı kullanımım işlemci ağırlıklı oyunlarda düşük oluyordu bu yüzden boşta olan diğer slota uyumlu bir RAM alarak Dual Channel'a yükseltme yapmak istedim.

Normalde 1x16 ve 1x8 RAM kullanıldığında Flex Mode'da (8+8 Dual channel, 8 Single channel) çalışacağını okumuştum fakat hem CPU-Z ve AIDA64 ile yaptığım testlerde hem de takip ettiğim oyun performansında Dual channel olarak çalıştığı çıkarımına vardım. Net cevap arayan arkadaşlar için bilgisayardan bilgisayara değişebilir olduğunu belirtmekte fayda var.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    120,8 KB · Görüntüleme: 86
  • Screenshot_2.png
    12,1 KB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
2 slot popüle edildiği için uygulama öyle gösteriyor olabilir. AIDA64 latency testi yapabilir misin?

Kullanımınız 16GB 'ı geçtikten sonraki ram miktarı single channel kullanımı gibi performans gösterir. 16GB'a kadar Dual channel performansı alırsınız. 3 yıldır bu şekilde kullanıyorum.

2 slot popüle edildiği için uygulama öyle gösteriyor olabilir. AIDA64 latency testi yapabilir misin?
Bu şekilde

Kullanımınız 16GB 'ı geçtikten sonraki ram miktarı single channel kullanımı gibi performans gösterir. 16GB'a kadar Dual channel performansı alırsınız. 3 yıldır bu şekilde kullanıyorum.
Onu da aslında MSI Afterburner'la test etmeyi denedim emin olmamakla birlikte ram kullanımı 16 GB geçtikten sonra ekran kartı kullanımında bir düşüş yaşamadım ya da FPS değerlerinde.

Dosya Ekleri

• resim_2023-01-05_175439008.png
    111 KB · Görüntüleme: 71
Bu şekilde

Onu da aslında MSI Afterburner'la test etmeyi denedim emin olmamakla birlikte ram kullanımı 16 GB geçtikten sonra ekran kartı kullanımında bir düşüş yaşamadım ya da FPS değerlerinde.
AfterBurner ile yapılan test stabiliteyi ölçer , RAM & GPU arasındaki performansı test etmek için gerçek oyun gerekir. 16GB üstü Ram kullanan bir oyun da oynayamadım şahsen.

AfterBurner ile yapılan test stabiliteyi ölçer , RAM & GPU arasındaki performansı test etmek için gerçek oyun gerekir. 16GB üstü Ram kullanan bir oyun da oynayamadım şahsen.
Aynı şekilde GPU'nun Vram'ini aşarak denedim oyunda doğru sonuç vereceğini düşünmesem de. Peki uygulama kullanımına göre mi yoksa toplam bellek kullanımı 16GB aşarsa mı? Çünkü işim gereği Adobe After Effects kullanıyorum onda görüyorum 16GB aşan değerleri ama Dual ya da Single performansını orda nasıl ayırt edebilirim bilmiyorum.

Bu şekilde

Tam memory/cache testini yapar misin? Araclar sekmesinin altinda.

Tam memory/cache testini yapar misin? Araclar sekmesinin altinda.
O da bu şekilde. 2x16 yapmamı gerektiren bir durum bulunuyor mu? Aslında Dual Channel'dan beklediğim performansı güncel kullanımımda alıyorum. Ek olarak Memtest86 testi yapmadan ramde herhangi bir sorun olup olmadığını anlamam mümkün müdür?

Dosya Ekleri

• 1672931314649.png
    149,3 KB · Görüntüleme: 68
Hocam Adobe tarzı uygulamalarda pek farkedeceğinizi sanmıyorum. Şimdi 16 'lık kullanımı doldurduktan sonra uygulama sadece tek ram'e bilgi gönderebileceğinden işlem zamanı artıyor, neticesinde gecikme olduğu için çizim süresini nanosaniyelik farklar ile etkiliyor bu da hafif FPS düşüşüne sebep oluyor. Sizin kullandığınız Preload uygulamalarda bu farkı üst düzey kullanımlar harici neredeyse hiç hissetmezsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…