Bazıları ucuzdan arabayı bir şekilde alıp 2. elde sıfırdan da yüksek fiyatlara satıp kâr etmek için çalışıyor. Bazıları da arabayı yatırım amacıyla alıp acil ihtiyacı olduğunda ya da bir şey için sermaye gerektiğinde satıyor. Türkiye'de son 3-4 yıldır arabalar yatırım aracı olmuş durumda. Dünyanın geri kalanı arabaları sarf malzemesi olarak görürken bizde yatırım aracı olması da enteresan ama bunun akla yatkın olan bir nedeni var.
Yakın zamanlarda araba aldım, aldığım dönemde dolar 18.61 liraydı. Aracın fiyatı 1,120,000 liraydı yani dolar karşılığı aldığım gün 60,182 birim oluyor. Aynı arabanın sıfırı yani liste fiyatı (denk getirip alabilirsen) şu anda 1,370,000 lira. Bugün 72,295 dolar! 4 ay bile olmadan bu sürede 12,113 dolar gibi bir kâr etmiş oluyorum arabayı bugün liste fiyatından satsam.
Oysa piyasada son kullanıcı sıfır arabaya zor ulaştığı için bu araba 2. elde sıfır fiyatının da üstünde alıcı buluyor. Aracın ortalama 2. el fiyatı şu anda 1.5 milyon lira. Yani 1,120,000 liraya 3.5 ay önce satın aldığım arabayı 1-2 hafta içinde 1,500,000 liraya satabiliyorum. Aradaki fark 380,000 lira yani 20,052 dolar.
Şu anda ben bireysel çapta yılda 2-3 araba alıp satan biri olsam ya da ihtiyaçtan dolayı satmak istesem bundan 3.5 ay öncekine göre cebimde 20,052 dolar fazla para olacak. Türkiye'de 3.5 ayda dolar olarak hesapladığımızda parayı %33 değerlendirecek kaç legal yöntem var?
Acı ama gerçek, maalesef durum çoğunluk için bundan ibaret. Araba piyasasındaki bu durum bir gün sona erer mi? Ekonomik anlamda ülke düzelirse ve arz yeteri boyutta olursa düzelir, şu an için o günler biraz uzak görünüyor.