2. el araç beygir kaybı

Dexonh

Centipat
Bu konuyla ilgili neredeyse kesin hiçbir bilgi göremedim internette bilen varsa eminim çok kişi yararlanacaktır soru şu, ikinci el bir araçta yuvarlak hesap 200.000km sonra diyelim, bu araç ne kadar kw ya da beygir kaybetmiş olsa normaldir? Mesela 90HP (66kw) bir araç, 200.000km sonra expertizde 77HP (56kw güç üretiyor) çıkıyor, 10 kw (13 beygir) kaybetmiş. Bu normal midir bu işin anlayanı yok mu? Araç motorunda üfleme ve çekiş problemi olmadığını varsayıyoruz.

Hocam kilometreden ziyade motor kondisyonu ile alakalı bir durum bu. Motora fazlasıyla iyi bakılmış ise beygir kaybı olmayabilir bile. Ne kadar beygir kaybedebileceği hesaplanamaz maalesef.
evet tabii ki öyle ancak aradığım cevap şu; 250.000kmde 15beygir kaybetmiş bir araç normal midir yani standart mıdır ortalama bakılan bir araca ne iyi ne kötü. Öte yandan sıfır km bir aracın da tam değer vermesi zor diye biliyorum çünkü motorun ürettiği saf güç ile tekerlere giden güç az da olsa farklı.

Aracın dyno'da çıkan değerleri çok doğru olmamakla beraber bu kayıplar her şeye bağlı olabilir. Örneğin baskı balatası bitik bir araç asla motorda üretilen gücü tam anlamıyla yere aktaramaz. Örnek vermem gerekirse piyasada Şahincilerin elinde dolaşan bmw E30lar 200-300bin kilometre civarındaysa %8-10 arası bi kayıpta olabiliyor. E30ların 86-90 arası üretildiğini de söyleyeyim.

Dyno testindeki beygirler asla doğru çıkmaz. Bir testte 150 beygir çıktı diyelim bir sonraki testte 170 beygir çıkabiliyor. Hiç stabil değil.
Aynen katılıyorum hocam yağ yakan duman atan araçların dynoda yüzdesi yüksek çıkabilir çünkü hem yağ hem de benzin yakıyor motor anlık olarak performanslı çalışıyor.

evet tabii ki öyle ancak aradığım cevap şu; 250.000kmde 15beygir kaybetmiş bir araç normal midir yani standart mıdır ortalama bakılan bir araca ne iyi ne kötü. Öte yandan sıfır km bir aracın da tam değer vermesi zor diye biliyorum çünkü motorun ürettiği saf güç ile tekerlere giden güç az da olsa farklı.
Hocam fabrika verileri direk motor üzerinden alınır haklısınız fakat dyno testte motor gücünün tekere aktarımında oluşan kayıp da hesaba katılıyor, sonuç ona göre veriliyor diye biliyorum. Hâl böyle olunca dyno dan aldığınız sonuç %3-4 hata payı ile orjinalden sapabilir, bu göz ardı edilebilir (dyno sorunsuzsa ve testi yapan işin ehli ise)
90hp de 15 hp %16 fark demek bana biraz fazla geldi, test sonucu güvenilirse motora bir baktırın derim, sebebi de bitik araçlara katkılı yağ koyup beyaz duman atmasını engelliyorlar diye duymuştum, eğer mümkünse aracın yağı gözünüzün önünde değiştirilsin, ustanız aracı o şekilde kontrol etsin

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı