Rehber 2. el ekran kartı alırken nelere dikkat edilmelidir?

Makaleler
3
Yer
rhodes / flat iron lake kenarında
Daha önce 2.el ekran kartı alıp satmış biri olarak deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle kartın kendisine bakmadan önce yapmamanız gerekenlerden bahsedeceğim.

1. İL DIŞI KART ALIŞI
A) İl dışından alıyorsanız aracı olmadan ALMAYIN!

Kesinlikle önermediğim bir şey, kart sahibi olmak isterken paranızdan olursunuz. İl dışından aracı olmadan almayın hiçbir akıl karı yok. İlk olarak elinizdeki ürünün çalışıp çalışmadığını bilmiyorsunuz her şey yolunda gitse ve kart elinize ulaşsa bile elinizde patlama ihtimali olduğunu unutmayın ki böyle bir durumda karşınızda bir muhatap da bulamayacağını bilmenizi isterim çünkü satıcının tepkisi şu olacaktır: Sen bozmuşsun!

Bu yine iyi ihtimal IBAN üzerinden transfer yapıp dolandırılanların haddi hesabı yok. Adamın banka hesap bilgileri belli beni dolandırsa bile polise gidip şikayet ederim herkesin düşündüğü bir cümle olsa da işler o kadar kolay olmuyor. Polise gittiğinizde alacağınız cevap yüksek ihtimalle paranızı geri almanız zor olacaktır.

Peki yok mu bunun bir yolu elbette var. Malum sitede GeT ile alışveriş yaparsınız mağdur olma ihtimaliniz düşük. Sizin gönderdiğiniz para malum sitenin havuzunda toplanıyor ve ürün size ulaştığında onaylarsanız satıcıya ücretini gönderiyorlar, beğenmezseniz kartı geri yollayıp paranızı geri alabilirsiniz.

B) Yine de almak istiyorsanız satıcının güvenirliğini ölçün
Bunun bariz bir yolu yok, kendi tecrübelerinizin üzerinden gitmeniz gerekiyor çünkü kesin bir yol yok. Daha önce ki alışverişlerimde satıcının kimlik kartının fotoğrafını vs. istemiştim. Tabii ki sahte de olabilir dediğim gibi kesin bir yolu yok bu işin. Satıcının konuşma tarzından da anlayabilirsiniz mesela kargoyu siz karşılar mısınız vs. dediğinizde hemen kabul ediyorsa ya da almanız için her yolu deniyorsa dolandırıcı olma ihtimali yüksektir.

2. İL İÇİ KART ALIŞI
Burada artık satıcıdan ziyade kartın kendisine bakmanız gerekiyor. Bakmanız gereken önemli unsurlar şunlar olacaktır:
  • Kartın GARANTİLİ olması. Bakmanız gereken en önemli konu bu olabilir. Çok net söylüyorum kartın en az 6 aylık garantisi yoksa o karttan uzak durun. Kart alırken bir sorun olmayabilir ama bunun 1 hafta sonrasının garantisini kimse veremez; kartı aldıktan sonra sahibi sizsiniz eğer kart bozulursa aldığınız kişiye dönüp bana bozuk kartı sattın deme durumunuz yok, soğuk bir su içebilirsiniz.
  • Vidalarda etiket bandının olması. Kartın tamir görüp görmediği öğrenmenizin en temel yollarından biri (tamir görüp görmediğinin kesin bir yolu yok bu arada). Eğer bu etiket yırtılmış veya çıkartılmışsa bu kartın içinin daha önce açıldığını gösterir. Bu tamir içinde olabilir macun yenilemek içinde. Bahsettiğim etiket:
    1611657898834.png
  • TEST EDEREK alın. Satıcıyla buluştunuz, kartın testini satıcının gözü önünde yapmadan ürünü almayın. Testi yapmanızın birçok yolu var (FurMark vs. daha detaylı araştırabilirsiniz) Olurda test yapmadan alırsanız şu senaryoda mümkün: +Merhaba ben kartı taktım ama çalışmadı, ürün bozuk. -Ben verdiğimde bozuk değildi sen bozmuşsun. Soğuk su?
  • Faturası var mı? Kartın ilk sahibi bu satıcımız mı buna bakmanız gerekiyor. İkinci veya üçüncü sahibiyse yavaştan uzaklaşın derim. Tabii ki tamamen güvenilmez bir olay değil bu ancak araba da almıyorsunuz! Kartın el el gezmemesi sizin çıkarlarınızı daha iyi koruyacaktır.
  • Mining kartları... En can alıcı nokta bu olsa gerek çünkü bunu anlamının hiçbir yolu yok. Tamamen psikolojik bir savaş vereceksiniz. Kartın sahibi kartı temizleyip size verdikten sonra mining yapılmış mı yapılmamış mı anlamınız bir yolu yok. Testi de geçer her oyunu da oynatır. Ama tabii her mining kartı bozuktur algısı da yanlış mining bir kart sizi sıfır olarak aldığınız karttan da uzun süre götürebilir, şans işi bu tamamen. Başında belirtiğim gibi psikolojik bir savaş bu. Peki mining bir kart almak istemediğini varsayalım ne yapmanız lazım. Psikolojik savaş burada başlıyor işte; öncelikle ilandaki fotoğraf nerede çekilmiş bir gaming kasasının içi mi yoksa kartın kutusunun üzerine mi koymuş. Lan bu mu kartın mining olduğunu gösterecek dediğinizi duyar gibiyim, evet göstermez ancak içinizdeki güveni artırabilir. Gaming kasasının içinde olması kartın sahibinin bir oyuncu olduğunu konusunda ikna edici bir argüman verir. İkinci olarak satıcının diğer ilanlarına bakın: şayet kartlar veya bilgisayar ekipmanları havada uçuyorsa yine uzak durun. Bu kişiler işin karında olduğunu için malının kalitesine bakmaz. Örnek:
    1611659071846.png
    İlan sahibinin satıyor kısmında RX570 var ama satılanlar kısmında da farklı bir RX570 var. Yüksek ihtimalle bu arkadaş ucuza (mining kartları) toplayıp kar yaparak satıyor. Ama bunu bilemiyoruz tabii.
Aklıma gelen çoğu şeyi yazdım umarım aklınızda birkaç şey uyandırabilmişimdir. Yanlışlarımı yorum kısmına belirtirseniz düzeltebilirim ya da tartışabiliriz. İyi sosyaller!

Son düzenleme:
Daha önce 2.el ekran kartı alıp satmış biri olarak deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle kartın kendisine bakmadan önce yapmamanız gerekenlerden bahsedeceğim.

1. İL DIŞI KART ALIŞI
A) İl dışından alıyorsanız aracı olmadan ALMAYIN!

Kesinlikle önermediğim bir şey, kart sahibi olmak isterken paranızdan olursunuz. İl dışından aracı olmadan almayın hiçbir akıl karı yok. İlk olarak elinizdeki ürünün çalışıp çalışmadığını bilmiyorsunuz her şey yolunda gitse ve kart elinize ulaşsa bile elinizde patlama ihtimali olduğunu unutmayın ki böyle bir durumda karşınızda bir muhatap da bulamayacağını bilmenizi isterim çünkü satıcının tepkisi şu olacaktır: Sen bozmuşsun!

Bu yine iyi ihtimal IBAN üzerinden transfer yapıp dolandırılanların haddi hesabı yok. Adamın banka hesap bilgileri belli beni dolandırsa bile polise gidip şikayet ederim herkesin düşündüğü bir cümle olsa da işler o kadar kolay olmuyor. Polise gittiğinizde alacağınız cevap yüksek ihtimalle paranızı geri almanız zor olacaktır.

Peki yok mu bunun bir yolu elbette var. Malum sitede GeT ile alışveriş yaparsınız mağdur olma ihtimaliniz düşük. Sizin gönderdiğiniz para malum sitenin havuzunda toplanıyor ve ürün size ulaştığında onaylarsanız satıcıya ücretini gönderiyorlar, beğenmezseniz kartı geri yollayıp paranızı geri alabilirsiniz.

B) Yine de almak istiyorsanız satıcının güvenirliğini ölçün
Bunun bariz bir yolu yok, kendi tecrübelerinizin üzerinden gitmeniz gerekiyor çünkü kesin bir yol yok. Daha önce ki alışverişlerimde satıcının kimlik kartının fotoğrafını vs. istemiştim. Tabii ki sahte de olabilir dediğim gibi kesin bir yolu yok bu işin. Satıcının konuşma tarzından da anlayabilirsiniz mesela kargoyu siz karşılar mısınız vs. dediğinizde hemen kabul ediyorsa ya da almanız için her yolu deniyorsa dolandırıcı olma ihtimali yüksektir.

2. İL İÇİ KART ALIŞI
Burada artık satıcıdan ziyade kartın kendisine bakmanız gerekiyor. Bakmanız gereken önemli unsurlar şunlar olacaktır:
  • Kartın GARANTİLİ olması. Bakmanız gereken en önemli konu bu olabilir. Çok net söylüyorum kartın en az 6 aylık garantisi yoksa o karttan uzak durun. Kart alırken bir sorun olmayabilir ama bunun 1 hafta sonrasının garantisini kimse veremez; kartı aldıktan sonra sahibi sizsiniz eğer kart bozulursa aldığınız kişiye dönüp bana bozuk kartı sattın deme durumunuz yok, soğuk bir su içebilirsiniz.
  • Vidalarda etiket bandının olması. Kartın tamir görüp görmediği öğrenmenizin en temel yollarından biri (tamir görüp görmediğinin kesin bir yolu yok bu arada). Eğer bu etiket yırtılmış veya çıkartılmışsa bu kartın içinin daha önce açıldığını gösterir. Bu tamir içinde olabilir macun yenilemek içinde. Bahsettiğim etiket: Eki Görüntüle 853271
  • TEST EDEREK alın. Satıcıyla buluştunuz, kartın testini satıcının gözü önünde yapmadan ürünü almayın. Testi yapmanızın birçok yolu var (FurMark vs. daha detaylı araştırabilirsiniz) Olurda test yapmadan alırsanız şu senaryoda mümkün: +Merhaba ben kartı taktım ama çalışmadı, ürün bozuk. -Ben verdiğimde bozuk değildi sen bozmuşsun. Soğuk su?
  • Faturası var mı? Kartın ilk sahibi bu satıcımız mı buna bakmanız gerekiyor. İkinci veya üçüncü sahibiyse yavaştan uzaklaşın derim. Tabii ki tamamen güvenilmez bir olay değil bu ancak araba da almıyorsunuz! Kartın el el gezmemesi sizin çıkarlarınızı daha iyi koruyacaktır.
  • Mining kartları... En can alıcı nokta bu olsa gerek çünkü bunu anlamının hiçbir yolu yok. Tamamen psikolojik bir savaş vereceksiniz. Kartın sahibi kartı temizleyip size verdikten sonra mining yapılmış mı yapılmamış mı anlamınız bir yolu yok. Testi de geçer her oyunu da oynatır. Ama tabii her mining kartı bozuktur algısı da yanlış mining bir kart sizi sıfır olarak aldığınız karttan da uzun süre götürebilir, şans işi bu tamamen. Başında belirtiğim gibi psikolojik bir savaş bu. Peki mining bir kart almak istemediğini varsayalım ne yapmanız lazım. Psikolojik savaş burada başlıyor işte; öncelikle ilandaki fotoğraf nerede çekilmiş bir gaming kasasının içi mi yoksa kartın kutusunun üzerine mi koymuş. Lan bu mu kartın mining olduğunu gösterecek dediğinizi duyar gibiyim, evet göstermez ancak içinizdeki güveni artırabilir. Gaming kasasının içinde olması kartın sahibinin bir oyuncu olduğunu konusunda ikna edici bir argüman verir. İkinci olarak satıcının diğer ilanlarına bakın: şayet kartlar veya bilgisayar ekipmanları havada uçuyorsa yine uzak durun. Bu kişiler işin karında olduğunu için malının kalitesine bakmaz. Örnek: Eki Görüntüle 853297 İlan sahibinin satıyor kısmında RX570 var ama satılanlar kısmında da farklı bir RX570 var. Yüksek ihtimalle bu arkadaş ucuza (mining kartları) toplayıp kar yaparak satıyor. Ama bunu bilemiyoruz tabii.
Aklıma gelen çoğu şeyi yazdım umarım aklınızda birkaç şey uyandırabilmişimdir. Yanlışlarımı yorum kısmına belirtirseniz düzeltebilirim ya da tartışabiliriz. İyi sosyaller!
Çok güzel olmuş elinize sağlık.

Değerli bilgilerin için teşekkürler.
Size bir Kardeş, abi tavsitesi:
Kimseye güvenmeyin!
İl dışından alıyorsanız Mutlaka ve mutlaka Get ile alın!
-Havale sonrası kargo yaparım, kapora verin gibi laflara kanmayın kesinlikle uzak durun
Herhangibir kart alıyorsunuz diyelim, satıcı piyasanın kat ve kat altına koyduysa ya dolandırıcıdır, ya da o ekran kartı bozuktur!
Ve son olarak: Benim gibi dolandırılmayın!

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı