2. el telefon satış sözleşmesi oluyor mu?

uzmannejmi

Megapat
Daha fazla  
Merhaba. Bugün bir iPhone 7 aldım. Aldığım adam ileride başım ağrımasın diye alım satım tutanağı tuttu. IMEI, T.C ve ismim o kağıtta var ve bu tutanak ikimizde de var sizce bir sıkıntı yaşar mıyım ileride? Adam jandarma olduğu için birazda böyle şeyler yaptı diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
İçerik değişmekle birlikte İki tarafın da adı soyadı TC kimlik no ve imzaları ile cihazın marka model imei numarası ve tarih yer alsa yeterli.

Bir önemi yok, aranızda geçen WhatsApp yazışmasındaki "telefonu şu fiyattan satıyorum" ve "tamam kabul alıyorum" gibi ifadeler de sözleşmenin kurulduğunu gösterir. Bunu değil yazılı sözlü olarak yapsanız dahi sözleşme kurulur ve tam geçerlidir,(birkaç istisna hariç) sıkıntı olmayacaktır. Üstte bahsedildiğinin aksine tarafların bilgilerinin sözleşmenin kurulmasında hiçbir önemi yoktur. Söz konusu işlemde yazılılığın bir önemli avantajı ispat yükümlülüğünü hafifletmektir. Endişe etmeyin.

Jandarma olman ile alakası yok bugün bana da aynısı yapıldı

Kanıtlama açısından biraz sıkıntı çıkarabilir. Sonuçta sözlü olarak anlaşılmışsa hangi tarihte teslim edildiği bilinemez. Tarafların doğru söyleyeceği de şüpheli. Olası bir suç durumunda gün değil saatler bile önem kazanıyor. Bu çok ekstrem bir durum olsa da güvenlik şart, iki satır yazı yazmak olası bir durumda kendini kanıtlamaya çalışmaktan daha basit.

İspat yükümlülüğünden sondan bir önceki cümlemde bahsetmiştim neden tekrar etme gereği duydunuz bilemiyorum ancak zaten farkında olduğum durumun tekrar farkına varmamı sağladığınız için teşekkür ederim.

Hukuki açıdan tam olarak arkadaşımızın dediği gibidir. Herhangi bir sıkıntı çıkmaz. Rahat olunuz

Peki diyelim ben bu cihazı sattım. Sattığım kişi ile de satış sözleşmesi yapmadım. İlerde bi sıkıntı olduğunda benim başım ağrır mı? Ben telefon alıp satıyorumda o yüzden sordum. İlk defa sözleşmeli bir telefon aldım.

Telefon alım satımında sözleşme serbestliği ilkesine göre zaten ayrıca bir sözleşme yapmak zorunda değilsiniz. Eğer sizin sattığınız ürün ayıplı mal değil ise herhangi bir sıkıntı çıkmaz. Ayıplı maldan kastım ise; sizin söylediğiniz özellikler yoktur, kamerası çalışmıyordur, bataryası bitiktir. Yani alıcıya vaad ettiğiniz asli unsurlarda bir eksiklik olması durumudur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…