2 GB RAM Notebook'a Windows 10 64 Bit ?

radyoaktif

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar iyi günler. Toshiba'nın Satellite C660-1LV model notebook'a bir süre önce Windows 8.1 Enterprise 64bit kurup sade bir şekilde kullanmaya başladım lakin bir kaç gün sonra chrome da bile öylesine kasmaya başladı ki galiba ram yetmiyor dedim. HDD'yi elim değmişken komple biçimleyip okuma yazma hatalarına karşı low format attım ve şimdi yeniden işletim sistemi kuracağım ama sizce bu sefer Windows 8.1 mi yoksa Windows 10 mu kurmalıyım? Ve daha önemlisi 32bit mi 64bit mi kurmalıyım? Zira kullanacağım her program ve yapacağım her işlemi 32/64bit platformunda yapabildiğimi belirtmek isterim.

Microsoft'un resmi olarak Windows 8 ve 10 için min sistem gereksinimlerinde ram miktarı 1gb, max da ise 2gb belirtmesine rağmen, sanırım 64bit i tam performans kullanmak için en az 4gb olması gerekiyor. Sizce bu sefer ne kurmalıyım?

Intel Core Duo P6200 2.13GHZ İşlemci
2GB DDR3 RAM 1066MHz
Dahili ekran kartı

Maks. 2GB diye birşey yok.
32bit için min 1, 64 bit için min 2GB istiyor. Yerinde olsam 32 kurardım, 10 da kurmazdım henüz.

Linux Mint Cinnamon de deneyebilirsin, gayet keyifli ve windows'dan açık ara daha performanslı.
Daha fazlasını da istersen Lubuntu dene, biraz daha görseli zayıftır ama çok daha az sistemden kullanır, yani Mint'den daha hızlıdır.

Chrome'un yanında alternatif olarak Firefox bulundur şayet gene windows kullanacaksan.

Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. Max 2gb yazarken amacım en fazla 2gb değil, min 2gb olduğunu belirtmekti yanlış yazmışım. Bende çoğu bilgisayara bugüne kadar, 2gb ram'i olsa bile hep 64 bit sistem kurdum hatta 1gb ram olanlara bile yeri geldi, daha performanslı olur diyerek 64 bit kurmuştum ve onlar bile bu elimdeki 2gb'lik notebook kadar kasmamıştı. Ama artık kasmalardan sıkıldığım için acaba 32 bit e mi dönsem demeden ve size sormadan edemedim.

Masaüstü bilgisayarımda zaten 4 tane 64bit işletim sistemi mevcut (Win 8.1/10/Server 2012 ve Linux Mint 17.2 "Rafaela" - Cinnamon) Hatta bir ara Hackintosh dahi kurup denemiştim. Lakin masaüstü bilgisayarım performanslı olduğu için hanginin daha hızlı olduğunu anlayamıyorum çünkü hepsini seri açıyor. (Win 8.1 SSD'ye kurulu olduğu için onu kıyaslamaya dahil etmiyorum bile)

Linux gerçekten hoşuma gitsede driver, program vs. sorunu olduğundan, hala benim için kullanımda Windows pratikliğini veremiyor. Kaldı ki notebook'u benim dışımda başkası da kullanacağı için Linux bilmezler.

Windows 10 Enterprise 64bit i denedim ve oturmuş diyebilirim. Gayet stabil çalışıyor ama notebook'a 32 bitini mi yoksa 64 bitini mi kurup denemeliyim? Yada buna henüz hiç bulaşmadan Windows Enterprise 8.1 32bit mi 64 bit mi kurmalıyım hala karar veremedim.

Ayrıca notebook'un toshiba sitesinde sürücü indirme kısmında Windows 8.1 32 ve 64 bit seçeneği olmasına rağmen driver gözükmüyor. Sadece Windows 7 32 ve 64 bit driverları mevcut. Windows 7 driverları 8 için oluyor lakin 10 için de olur mu sizce ona göre indirip deneyeyim?

Denemeden bilinmez ne yazık ki.

Kasmayı disk mi yapıyor yoksa driver ya da software sebepli mi o konu üzerine yoğunlaş istersen.

Makinaya bios engeli yoksa i serisi işlemci de takabilirsin.
RAM için de totalde 8'e kadar yolu var.

Cevap için teşekkürler hocam. Geç cevap verdiğim için de kusura bakma zira mesajlarıma cevap geldiğinde, forum panelinden uyarı gelmesi yerine e-posta ma mail geliyor, postaları da 3,5 günde bir kontrol ettiğim için yeni fark ediyorum. Neden bu forumda bildirim gelmiyor anlamış değilim, acaba benim profilimde mi bir sorun var?

Bu sefer meraktan Windows 8.1 32bit kurdum ve 2GB yerim 1GB'sini kullandığını gördüm. 64 bite nazaran biraz daha rahatladığını söyleyebilirim ama 64 bit yüklü iken ne kadar RAM harcıyordu aklımda kalmadı. Ya ikisi de 1'er GB kullanıyordu da bana, şu anki 32 bit psikolojik hızlı geliyor yada gerçekten 64bit 1gb'den daha fazla RAM tüketiyordu. Bir an XP'ye mi dönsem dedim ama ardından 2015 de olduğumuzu ve Windows'un, bırakın XP'yi , Windows 7'den dahi desteğini çektiği aklıma gelince vazgeçtim :)

Acaba windows 7 32bit yüklesem, şu anki windows 8.1 32bit den daha seri çalışır mı sistem?

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı