2 işlemci, daha güçlü tek bir işlemciden güçlü olur mu?

unavailable

Kilopat
Diyelim ki elimizde:

4.00 GHz 16 MB cache 4 Core 8 Thread

Bir işlemci var ve içinde 30 Milyar tane transistör var. Kaç nm hesaplayamadım.

2 tane de:

2.00 GHz 8MB cache 2 Core 4 Thread

İşlemciler var ve içlerinde 15 Milyar tane transistör var.

İkisinin performansı eşit olur mu?

Watt ve mimarisi gibi diğer bilgiler önemsiz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Watt ve mimari bilgileri önemsiz olamaz. Misal, tek başına olan işlemcinin nm'si düşükse ve transistör yoğunluğu fazlaysa daha verimli çalışacaktır.

Tek işlemci daha iyi performans verecektir bana göre. Daha performanslı ve ucuz...

İki işlemci genelde Server ya da iş sistemlerinde kullanılıyor. Bu sistemlerde iki işlemci de neredeyse tam yükte çalışıyor.

Oyun için bir anlamı yok. Kaldıki iki işlemcili sistemlerde gecikme süresi sorunu olabiliyor. Hem RAM'lere erişim konusunda hem de yükün dağıtılması konusunda.

30 ve 15 milyon transistör güzel rakam ancak bunların zar boyutunu bilmiyoruz.

Mimari düzgün olmasa o çekirdeklerden verim alamazsın o yüzden önemsiz diyip geçme.
İkisinin performansı eşit olur mu
İki konudur soruyorum tekrar soracağım bu iki işlemci nedir?
Çıkar şu baklayı artık.

2 tane takacağım diyorsunuz da ona uygun server anakartı ve PSU elinizde var mı?

Bir işlemciden iki tane takmak çekirdek sayısını ikiye katlar. GHz değeri aynı kalır yani alttaki gibi olur:

1- 4.0GHz 4/8
2- 2.0GHz 4/8

Bu şekilde olacağı için tek işlemci daha güçlü olur. İkinci seçenekteki işlemci de 4.0GHz olsa eşit olurlardı.

Bence arkadaş forumdan aldığı bilgilerle bilgisayar mühendisi olmaya çalışıyor.

Bence arkadaş forumdan aldığı bilgilerle bilgisayar mühendisi olmaya çalışıyor.
Burada yardımcı olmaya çalışmıştım galiba beni beğenmedi de yeni konu açtı.

Ayrı bilgi öğrenmek istiyorsa yardımcı olurum tabii ki ama böyle değil.

Başka yere yazdığım mesajı buraya da yazmak istiyorum.

Eğer oyun için alıyorsan hiç uğraşma.

Tam olarak öyle değil.

Önce şunu okuyalım:

Şimdi;

İşlemciler, milyonlarca küçük transistörlerden oluşur.

Bu transistörlerin arasındaki mesafe ise "nm" ölçü birimiyle ifade edilir.

"nm" azaldıkça daha iyi bir paketleme olur. Bu da ısı ve enerji tasarrufuna yol açar. Ayrıca birim alana daha çok transistör yerleştirebilirsin. Bu da transistör yoğunluğunu arttırır ve performansı etkiler.

Bu nedenle her 4 çekirdek işlemci aynı performansı vermez işte.

Transistörleri guruplara bölerek de çekirdekleri oluşturuyorsun. Çünkü iş bölümü yapman gerekir.

Böylelikle çekirdekler oluşuyor.

Tüm çekirdekler de "DIE" denen silikon dikdörtgenin içinde bulunuyor.

DIE:

Ortada gördüğün küçük şey işlemci işte. Diğeri kalan kısım ise bir tür anakart.

Çoğu işlemcilerde 1 tane olur. Ama yüksek çekirdekli işlemcilerde birden fazla olabilir.

Mese Threadripper'da 4 tane bulunur:

DIE'ın içinin temsili görüntüsü:

Bu şekilde paketlenmiştir.

Core, fiziksel olarak bulunan çekirdektir.

Thread ise işletim sistemi ortamında bulunan "iş parcacığı" sayısıdır. Sanal ortamda, tek bir çekirdeğin iki farklı işlemi aynı anda ele alması mantığına dayanır.

Tabii daha ayrıntılı ama basitçe böyle.

Thread'ler, işlemcinin yüksek olarak kullanıldığı durumlarda avantaj sağlıyor.

İşlemcinin çalışma saati ise GHz olarak adlandırılır. Hızı da denebilir ama teknik olarak çalışma saatidir.

Transistör sayısı kadar yapılan tasarım ve mimari de önemli. Mesela zamanında AMD/ATi ekran kartlarından biri (tam hatırlamıyorum modelini) transistör sayısı daha fazla olmasına rağmen rakibinden gerideydi diye hatırlıyorum.

Bazen ve bazı işlemciler kullanılarak oluşturulan çift işlemcili bilgisayarlar biraz da hız aşırtmanın etkisiyle performans olarak geçebiliyorlar veya yaklaşabiliyorlar. Zaten taktığın çift işlemciler tek halde de normal olarak kullanılan işlemciden hızlıysa hızlı olacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…