ekran kartım pasif soğutmalı bir ekran kartıydı ve ısındığı için bir adet fan aldım bu fan 2 pinli 20 derecenin üzerinde soğutma sağladı buraya kadar her şey güzel ama bu fan kontrol edilemediği için hızını düşüremiyorum. aşırı hızlı dönüyor ve çok ses çıkarıyor voltaj düşürme muhabbetleri duydum nasıl yapılıyor yardımcı olur musnuz? BIOS'u biraz kurcaladım ve sadece CPU fan voltajını düşürme ayarı gördüm SYS fan 1 de takılı bu 2 pinli fanım bunun hızını nasıl azaltırım?
Fanınız iki pinli ise kendinden fan ayarını desteklemiyordur zaten. Ama anakart destekliyorsa dediğiniz voltaj düşürme olayı yapılıp hız azaltılabilir.
Ama benim aklıma çok farklı bir şey geldi. Eğer biraz elektrik-elektronikten anlıyorsanız fana giden +12V ucuna küçük omajlı bir direnç bağlayın. Voltajın bir kısmı direnç üzerine düşeceği için otomatik olarak fanın voltajı düşmüş olur. Direnç değeri için bir şey söyleyemiyorum ama 50-100 Ohm civarlarından başlayarak denenebilir farklı değerlerde direnç. Eğer siz anlamıyorsanız elektronikle uğraşan birine ya da tanıdığınıza söyleyin o yapabilir.
Basit bir kontrolcuyla ya da molexten direk bağlantı vererek de düşük devirde çalıştırabilirsiniz.
Molex ya da ATA-SATA güç soketinin çıkışında bir adet 12v bir adet de 5v, ortadakiler de GND (notür) var. 5v'yi denersiniz, yeterli devri sağlayacağını düşünüyorum.
Hocam o zaman öyle uğraşmana gerek yok, SYS_FAN pinine kablo çekebilirsen sabit voltajda kullanabilirsin. Devir okunmayacağı için basamaklı ayar yapılamayacağını düşünüyorum. En temizi 3 pin + molex kablolu bir fan alıp ikisini beraber tek girişten kullanmak.
Fanın kırmızı kablosunu Molex'teki kırmızı 5V pinine, siyah kablosunu da Molex'deki nötr üzerine bağladım, fan şu anda 5V da sessizce çalışıyor. Çözdüm sorunu, yardım eden herkese teşekkürler.