2 TB SSD için ayırma birimi boyutu ne olmalıdır?

Kullanım biçimine bağlı olarak değişir. Bölümlemenin en yaygın gerekçesi, tekrar windows kurulumunda dokunulmayacak bir bölümün bırakılması.

İşyerindeki masaüstü ve evdeki laptopta 256 GB diskimi 200 GB C, kalanı D olarak bölümledim, indirilenler klasörü D'de, ayrıca masaüstünde 1 TB ve laptopta 1 TB HDD var, D'den oraya alıyorum işim bittikçe.

Oyun bilgisayarlarımdan birinde 1 TB, diğerinde 512 GB SSD var, tek parçalar. TV Box olarak kullandığım bilgisayarda da 256 GB tek parça.

Soruyu yanlış anlamışım, sorunun doğru cevabı şu:

Çalıştığınız verilere göre yapabilirsiniz, mesela 22 kblık bir veri yazdınız ve diskinizin ayırma birim boyutu 4 kb, bu durumda 6 tane kümeyi bu veriye ayıracaktır ve 2 kb alan boşa gidecektir. 32 kb yaparsanız tek küme ayıracak ve 10 kb alan boşa gidecektir.

ben 4 kb yapıyorum.

Son düzenleme:
Kastettiğim: hani:
4096 Byte
16 Kilobyte
32 Kilobyte gibi ayırma birimi boyutları.
Bunu diyorsun da şimdiye kadar hep varsayılan yaptım, bende merak ediyorum.
unknown_2024.04.08-23.57.png

Teşekkürler,
Konunuz sayesinde öğrenmiş oldum.
Varsayılan ayarın 4KB-4096 Byte olduğunu biliyordum ama şimdiye kadar neden olduğunu araştırmamıştım.

Basitçe teknik olmayan anlam : Varsayılan ayarlarda bilgisayarınıza kaydedilen herhangi bir ''file'' 4KB den küçük olsa bile 4KB yer kaplar. Ama yine de optimum ayar olarak kabul edilmiştir.

- Değer düştükçe veriye ulaşım hızı da düşer.
- Değer yükseldikçe diskte kullanılamayan boş alanlar oluşur.

Bana da 4096 ideal geldi...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı