Mehmet Karahanlı
Hectopat
- Makaleler
- 1
Hocam orada rekabet nasıl? 2 yıllık seçip dgs çalışmak mantıklı mı?Yatay geçişle, ki ben de yatay geçişle okul değiştirdim. Çok ekstrem bir süreç değil.
Hocam orada rekabet nasıl? 2 yıllık seçip dgs çalışmak mantıklı mı?Yatay geçişle, ki ben de yatay geçişle okul değiştirdim. Çok ekstrem bir süreç değil.
Hocam okuyan biri olarak tavsiyem sakın yapmayın. YKS çalışın daha iyi bir yere yerleşin en azından 4 yıllık olsun, gönlünüz rahat olsun.Hocam orada rekabet nasıl? 2 yıllık seçip dgs çalışmak mantıklı mı?
Hocam orada rekabet nasıl? 2 yıllık seçip DGS çalışmak mantıklı mı?
Hocam bilirsiniz ki bazen 1 yıl daha çalışabilmek ailevi yönden zor olabiliyor. O yüzden bir an önce bir yeri tutturayım bir yandan kendimi geliştirip sonrasına bakarız moduna giriyor insan. Buradaki yol ise DGS biraz mantıklı geliyor bu durumda.Üstteki arkadaş bir nevi doğru söylüyor 1 sene kendini verip 4 sene üniversite kazanabileceksen mantıklı ancak tek bir alanda kendini geliştireceksen 2 yıllıktan mezun olduktan sonra DGS veya YKS ile 4 yıllık kazanıp üniversiteye ve bölümüne göre önlisanstaki derslerini saydırabilirsin. Bölümüne bağlı 2 yıldada bitirebilirsin 3-4 yıldada. Elinde de çift diploman olur. Sormak istediğin soru varsa cevaplayabilirim ben böyle yapıyorum.
Hocam ben 2026 sınavına hazırlanacağım temelim az o yüzden 4 yıllık mühendislik olmasa bile bilişim ile ilgili bölüm istiyorum. Amacım sayısaldan girmek çünkü sözel dersler sıkıcı geliyor. Ama ders çalışma düzeni ve program oturtamadım o konuda çok sıkıntı yaşıyorum bu yüzden de umudum biraz az.DGS sınavına girmiş sayısaldan 7.8k sıralama yapmış ve 4 ay sonra tekrar girecek biri olarak tecrübelerimi anlatayım:
1. en önemlisi ön lisans bitirdikten sonra 3. sınıfa başlama olayı aşırı aşırı nadirdir ve genellikle üniversitenin kendi ön lisans bölümünden okumanızı isterler örneğin Üsküdar Üniversitesi 2 yıllık bilgisayar bölümlerinden birini bitirip DGS sonucunda Üsküdar Üniversitesi bilgisayar mühendisliği yazarsanız 3. sınıftan başlatır (kendi sitesinde belirtiyor).
2. DGS kolay bir sınavdır fakat İstanbul gibi şehirde bölüm yazacaksanız derece yapmak zorundasınız örneğin bilgisayar mühendisliği Boğaziçi Üniversitesi yazacaksanız Türkiye 1. si olmanız gerek gibi çünkü neredeyse her üniversitenin 1 kişilik kontenjanı var ve sınava yaklaşık 500-600 bin kişi giriyor.
3. DGS de başarı puanınız aşırı önemli DGS sınavı dediğim gibi kolay bir sınav matematik bölümü özellikle TYT de bildiğiniz klasik rasyonel sayıları gözünüzde canlandırın ilk 5 soru bu şekilde olur problemleri bile TYT'den daha basittir fakat basit olmasına karşın çok fazla net yapmanız gerekir ki seçici olsun ve bu konuya geldiğimizde çok fazla net yapmanız gerekken başarı puanınız yüksek değilse bir yerden sonra sözelden de çok fazla net yapmanız gerekiyor dediğim gibi derece yapma olayı.
4. eşit ağırlıksanız matematik ve sözel eşit puan veriyor fakat ikisi de az puan verdiğinden sayısal ve sözel mantık çözmeniz gerekeceğinden 135 dakika 100 soruda sizi bayağı zorlar yani kısacası hedefiniz eşit ağırlıksa zaten DGS sizin için kötü bir tercih olacaktır.
Benim tavsiyem DGS ile 4 yıllık kazanmak yerine gidin 1 yıl daha YKS hazırlanın 2 yıl DGS okuyup 4 yıl tekrardan üniversite okumaktan iyidir, 1 yılda hazırlanır istediğiniz yere kafanız rahat girersiniz.
Hocam bilirsiniz ki bazen 1 yıl daha çalışabilmek ailevi yönden zor olabiliyor. O yüzden bir an önce bir yeri tutturayım bir yandan kendimi geliştirip sonrasına bakarız moduna giriyor insan. Buradaki yol ise DGS biraz mantıklı geliyor bu durumda.
Hocam ben 2026 sınavına hazırlanacağım temelim az o yüzden 4 yıllık mühendislik olmasa bile bilişim ile ilgili bölüm istiyorum. Amacım sayısaldan girmek çünkü sözel dersler sıkıcı geliyor. Ama ders çalışma düzeni ve program oturtamadım o konuda çok sıkıntı yaşıyorum bu yüzden de umudum biraz az.
Deneyeceğim elimden geleni yapacağım.İlk kısmı evet anlıyorum o yüzden üniversiteyi yazıp bir yandan YKS çalışmayı denemiştim kırık OBP de olsa çalışır kazanırım diye maalesef o yıl kazanamadım bende madem 2. sınıfa geçtim bari bölümü bitireyim DGS kazanırım diye düşünüp bir de ona yöneldim orada da istediğim sıralamayı yapamayınca mezuna kaldım, DGS gireceğim diyorsanız 6 yıl okumayı gözden çıkartmanız sizin için daha iyi olur, 2 + 4 yıl okuyup 2 diplomanız olur, ayrıca üniversitenin 1. sınıfında mutlaka 3.5 ortalama üstünde olmaya çalışın ki DGS de işinize yarasın.
Bilişim istiyorsanız Bilgisayar programcılığı veya Sağlık bilgi sistemleri bölümlerini tercih edebilirsiniz DGS ile bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri gibi bölümlere geçiş yapmanızı sağlıyor, yine de tercih kılavuzu yayınlandığında bir anda o bölüme geçiş iptal edilebilir düşükte olsa öyle bir riskte var.
Eğer 2026 YKS hazırlanacaksanız 1 yıl 3 ayınız var neredeyse temeliniz fark etmez 0'dan başlasanız 10 kez bitirirsiniz tüm konuları.
merhaba technopati ilk kez kullanıyorum da sizinle mesajlaşmak istiyorum dgs hakkında. özelden konuşma var mı acaba technopatte?İlk kısmı evet anlıyorum o yüzden üniversiteyi yazıp bir yandan YKS çalışmayı denemiştim kırık OBP de olsa çalışır kazanırım diye maalesef o yıl kazanamadım bende madem 2. sınıfa geçtim bari bölümü bitireyim DGS kazanırım diye düşünüp bir de ona yöneldim orada da istediğim sıralamayı yapamayınca mezuna kaldım, DGS gireceğim diyorsanız 6 yıl okumayı gözden çıkartmanız sizin için daha iyi olur, 2 + 4 yıl okuyup 2 diplomanız olur, ayrıca üniversitenin 1. sınıfında mutlaka 3.5 ortalama üstünde olmaya çalışın ki DGS de işinize yarasın.
Bilişim istiyorsanız Bilgisayar programcılığı veya Sağlık bilgi sistemleri bölümlerini tercih edebilirsiniz DGS ile bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri gibi bölümlere geçiş yapmanızı sağlıyor, yine de tercih kılavuzu yayınlandığında bir anda o bölüme geçiş iptal edilebilir düşükte olsa öyle bir riskte var.
Eğer 2026 YKS hazırlanacaksanız 1 yıl 3 ayınız var neredeyse temeliniz fark etmez 0'dan başlasanız 10 kez bitirirsiniz tüm konuları.
Merhaba Technopat'i ilk kez kullanıyorum da sizinle mesajlaşmak istiyorum DGS hakkında. Özelden konuşma var mı acaba Technopat'te?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.