Samsung QLED’lere göz atabilirsin. Bende LG OLED ve Samsung M7 Smart monitör var. Kontrast değeri inanılmaz iyi, tahmin ettiğimden çok çok iyi. Hatta gündüzleri siyahları ikisi arasında ayırt etmek oldukça zor; ama tabii ki OLED panel kendisini ancak tamamen karanlık bir ortamda, özellikle gece koşullarında gösterebiliyor, ama bu da dediğim gibi eğer yan yana duruyorlarsa... M7 olan benim kullandığım panelde Mini LED aydınlatma yok. Üst segment modellerde bu özellik "local dimming" olarak yer alıyor. Bu da tamamen OLED gibi siyahları büyük ölçüde elde edebileceğin anlamına geliyor.
Samsung’un, panel üretiminde bir tür "binning" uyguladığını düşünüyorum. Yani %100 mükemmel olmayan ancak kabul edilebilir seviyede minimal kusurları olan panelleri, daha uygun fiyatlı M7 Smart monitör gibi modellerde değerlendiriyor olabilirler. Çünkü panel özelliklerine, özellikle renk gamına baktığımızda, üst seviye modellerle neredeyse aynı olduklarını görüyoruz. Örneğin, şu karşılaştırma bunu net bir şekilde gösteriyor:
Samsung QN90B QLED vs Samsung Smart Monitor M7 S43BM70 – Rtings Karşılaştırması
Hatta dış tasarımları bile birbirine çok benziyor. Bu da beni Intel’in i9, i7 gibi işlemcilerde yaptığı sınıflandırmaya benzer bir strateji izlediklerini düşündürüyor.
Eğer bütçe dostu bir çözüm arıyorsan, M7 yaklaşık 10 bin TL civarında bulunabiliyor. Ancak daha yüksek parlaklık ve local dimming gibi gelişmiş özellikler istersen, Samsung’un Neo QLED modellerine göz atmanı tavsiye ederim. Ama benim şuanki aklım olsa, OLED için hiç para harcamayıp, ev için yine M7 43inch modelini alıp geçerdim, fiyat olarak inanılmaz ucuz olmasına rağmen %90 aynı keyifi veriyor.