Merhaba,
Çıktığı zamandan beri Macbook Air M1 16 GB kullanıyorum. Gözüme çarpan en önemli avantaj / dezavantajları listeliyorum.
M1 Air bazı avantajları (en sevdiğim 3 şeyi yazıyorum);
- Mimari ve performans olarak teknolojisi muhteşem, gayet yeterli.
- Batarya muhteşem. Asla sorun yaşamadım bir-iki kere hazırlıksız yakalandım onda da farklı bir m1'den Type-C kullanarak şarj ettim.
- Fan yok, yani çok sessiz. Büyük yük altında ısınabiliyor fakat sorun yaşamadım.
M1 Air dezavantajları;
- RAM problemi. Kesinlikle 16 GB yetmiyor. Yükseltme de desteklenmediğinden kör bağırsak gibi kalıyoruz bu tarafta. Bu söylediğim kesinlikle gözünüzü korkutmalı fakat açık konuşmak gerekirse işim gereği büyük çaplı projelerde bulunuyorum ve çoğunda da bir şekilde kurtardı. Sadece içinizde bir ukte kalıyor daha iyisini yapabilecekken neden böyle yaptılar diye düşündürüyor. Üstelik prosunda da maksimum 16 GB RAM oluyor.
- Çift monitör kullanamıyorsunuz. İlle de kullanacağım derseniz ya airplay destekleyen bir monitör kullanmalısınız / ekran yansıtma destekleyen bir aparatta olabilir ya da çok pahalı bir dock station var onunla yapılabiliyor. Kesinlikle değmez.
M1 ve M2 arasındaki performans ve diğer değişken detaylar için candaş Keskin'in izlemeye değer güzel bir videosu var. Yazılım geliştirme için ben aralarında pek fark göremedim. Olan farkta maksimum RAM desteğinin 16 GB'tan 24 GB'a yükseltilmiş olması. Küçük bir oran da olsa şu dönemde tercih etmek için yeterli bir sebep.
Bu arada M2 çipinde hem Air hem Pro modellerinde hala çift monitör desteğinin gelmediğini görüyorum. Bu tarafta yanılıyor olabilirim isterseniz siz de bakabilirsiniz.
Bugün bir Apple bilgisayar alacak olsaydım yüksek ihtimalle MacBook Pro 14" (m1 Pro, 32 GB RAM) konfigürasyonunu alırdım. Hem portlar (çift ekran...), hem RAM bakımından (m1 Pro ile Max 32 GB) beni uzun süre götürürdü.
Bunun üzücü kısmı Apple tarafındaki bilgisayarlarda genellikle oyun desteği az oluyor ve zaten oyun amaçlı sistemler değil. Eğer oyun oynuyorsanız asla tavsiye etmem. Ben ara sıra oyun oynuyorum ama Geforce Now ile...
Bir yazılım geliştiricisi olarak benim görüşlerim bunlar, umarım seçeceğiniz bilgisayardan memnun kalırsınız. Şimdiden hayırlı olsun.