20 bin TL'ye 2K FPS oyunları için monitör tavsiyesi

Bütçe
20000

27" Odyssey OLED G6 G61SD QHD Silver, 27” LS27DG612suxuf​

Bu modeli 22,500 e alıyorum o zaman ne diyorsunuz?

Anladım hocam üsteki mesajda attığımı almayı düşünüyorum fikriniz nedir?

Hocam şöyle diyeyim. Ben aldım pişman olmadım umarım sende benim gibi pişman olmazsın sorunsuz bir şekilde eline ulaşır alırsan. Son kez yazayım buraya renkler konusunda mükemmel diyebilirim. Kontrast oranı 0'a 0 mükemmel siyahlar. Akıcılık mükemmel 0 ghosting sorunu. Parlaklık HDR da 430 nit e kadar yükseltebiliyor gayet yeterli seviye. Onun dışında monitörü her yöne döndürüp kaldıra biliyorsun. İçinden display 1.4 kablosuda çıkıyor. Aklıma başka bir şey gelmiyor senin başka sorun varsa yanıtlamaya çalışayım.

Birkaç şey daha ekleyeyim ekran mat yapıda qd oled panel olduğu halde çok iyi bir özellik gündüzleri karanlık sahnelerde monitör ayna gibi yansıtmıyor.

Son düzenleme:
Anladım hocam sipariş geçiyorum ben geldiğinde rahatsız ederim tekrar seni umarım pişman olmayız.

Anladım hocam sipariş geçiyorum ben geldiğinde rahatsız ederim tekrar seni umarım pişman olmayız.

Sanmıyorum hocam bak kendi monitörlerimden resim ile göstereyim sana. Soldaki OLED sağdaki eski IPS'im.

İstiyorsan şimdiden de yazabilirim yapman gerekenleri monitör ayarları, Windows HDR ayarları, NVIDIA kullanıyorsan benim gibi NVIDIA ayarlarını. Bir de ekstradan OLED yanmasını önüne geçecek birkaç ayarda paylaşmak isterim.

Dosya Ekleri

• IMG_20250212_230351.jpg
    48,5 KB · Görüntüleme: 50
  • IMG_20250214_231322.jpg
    135,8 KB · Görüntüleme: 47
  • IMG_20250214_231258.jpg
    140,9 KB · Görüntüleme: 45
  • IMG_20250214_231310.jpg
    125,6 KB · Görüntüleme: 47
  • IMG_20250214_231245.jpg
    216,2 KB · Görüntüleme: 50
Valla 24 Nisan teslim gözüküyor. Sen ne olur ne olmaz detaylı atarsan sevinirim şimdiden

Valla 24 Nisan teslim gözüküyor. Sen ne olur ne olmaz detaylı atarsan sevinirim şimdiden

O zaman ilk OLED yanmasının önüne geçeceğin birkaç şeyden bahsetmek istiyorum.

Şimdi bu monitörde OLED yanması olayını yapabilmen için çok absürt şeyler yapman lazım. Örneğin uzun bir süre sabit bir ekranda aynı görüntüde monitörü açık bırakman lazım. Veya sabit logo olan bir video izlerken o logonun burn in olması gibi gibi. Klasik duymuşsundur bu tarz şeyleri.

Tamam bu en kötü senaryoları yaşayabilme olasılığım var diyorsan bunları önlemek içinde yapabileceğin şeyler var.

1- Windows'un kendi ekran koruyucusu var belli bir süre PC boşta kalınca ekranı boş yapabiliyorsun. Boş olunca ne oluyor siyah ekran oluyor ve OLED piksellerin ışığı sönüyor. 2dk bekleme süresi koyup kullanman çok iyi olur.

2- görev çubuğunu otomatik gizle. Görev çubuğunu otomatik gizlersen uzun süre aşağıda sabit durmayacağı için görev çubuğu yüzünden OLED yanmasını önlersin.

3- monitörün panel bakımı bölümünde logo parlaklığı ayarını aç. Bu ayarı açarsan örneğin bir TV kanalı izliyorsun veya oyundaki HUD logoları sabit duruyor bu logodan dolayı OLED yanmasını engelliyor. Logodaki piksellerin parlaklığını belli bir süre sonra otomatikman kısıp yükseltiyor sen fark etmiyorsun bile bunu. (monitör menüsü: Sistem - panel bakımı - logo parlaklığı - düşük seç)

4- monitörün arayüzünden piksel yenileme yapabiliyorsun. Bu piksel yenilemeyi monitör sana uzun süre ortalama 7-8 saat civarı filan aralıksız kullandıktan sonra otomatikman önerir bunu yap diye. Boş vaktin olunca bu bakımı düzenli olarak yaparsan OLED yanması olayı yaşaman daha da önlenebiliyor. Ben genelde 3-4 günde bir aklıma geldikçe yapıyorum bunu. 15 dk civarı sürüyor ortalama bakım süresi. PC'yi kapattığın zaman eğer monitörün fişini çekmediysen monitör kapalı olduğu zamanda kendi kendine bu bakımı yapar.

Uzun bir süre (ortalama 10-15 dakika) statik sabit bir görüntüde monitörünü açık bırakırsan monitör kendisi pixelleri hafiften kademe kademe sağa doğru kaydırır. Bu sayede pixeller yer değiştirdiği için OLED yanmasını önleyebilme şansı oluyor monitörün kendi yazılımı sayesinde.

Eğer en kötü senaryoyu yaşayıp OLED yanması yaşadıysan bile bunu bir şekilde düzeltmenin yolları var ama garanti bir şey değil. YouTube'da screen burn in fix videoları var. En kötü senaryoyu yaşarsan bu videoyu aç tam ekran yap ve video bitesiye kadar bu videoyu izle belki OLED yanması olayını çözebilir. Ama sen yukarıdaki ilk 4 maddeyi düzgün bir şekilde yaptığın sürece OLED yanması yaşamayacaksın zaten.

Windows HDR kalibresi ayarları.

Windows dan HDR'ı açıyorsun ve HDR ekran kalibrasyonu bölümüne tıklayıp Windows HDR Calibration'u Windows'un mağazasından kurup açıyorsun.

En düşük parlaklık 0.0000
Maksimum parlaklık 430 nit (Bu monitörün maksimum çıkabildiği HDR nit seviyesi bu)
Maksimum Tam çerçeve Parlaklık Testi 430
Renk doygunluğu 50 (Bu ayarı 100 yapma renk doğruluğunu bozuyorsun)

Bu ayarları yapıyorsun HDR kalibrasyonunda.

SDR içeriği parlaklığını da 40 yapıyorsun.

Kesinlikle NVIDIA'nın önerdiği renk ayarları ile oynama renk doğruluğunu ve kontrastı bozarsın.
Bunları NVIDIA Denetim Masası'ndan kontrol edin.

NVIDIA denetim masasında çözünürlük ayarları bölümündeki renk ayarlarını bu şekilde ayarla.

Nvidia denetim masasındaki video görüntüsü ayarlarını bu şekilde ayarla. (Özellikle Yüksek Dinamik Aralığı açmanı şiddetle öneririm. SDR videoları HDR kalitesinde izleyebilmeni sağlıyor)

Şimdi doğru gelelim renk ve kontrast ayarlarına. Renk ve kontrast ayarlarını elimde çok iyi bir kalibre cihazı olmadığı için elimdeki iPhone OLED panel ve Samsung AMOLED panel telefonlardan referans olarak sRGB renklerden yola çıkarak monitörün renklerini ve kontrastını en doğru şekilde ayarladım.

Monitörün menüsüne gir. Oyun bölümünden Black equalizer i 5 yapmanı öneririm. (bazıları bunu 0 yapınca daha iyi olacağını zannediyor ama karanlık sahnelerde görüntü detay kaybı yaşıyorlar yanlış kontrasttan dolayı ve 0'a yaklaştıkça renklerin canlılığını arttırdığı için sRGB renk doğruluğunu bozuyorlar.

Monitörün tekrar menüsüne gir bu sefer resim bölümüne gir vereceğim ayarları kullan en doğru renkler ve kontrast için.

Resim modu: Eko
Parlaklık: 50
Kontrast: 50
Netlik: 12 (12'nin üstünde benim gözüme biraz keskin geldi o yüzden bunu kendi zevkine göre ayarla)
Renk: 28 (bu ayar en doğru renk kalibresini yapıyor benim iPhone ve Samsung telefonlarımın rengine göre)
Ton (Y/K): 0
Kontrast güçlendirici: Kapalı ( bu ayarı değiştirme renkleri bozuyor özellikle turuncu ve kırmızıları)
HDR ton eşlemesi: Statik
Renk tonu: sıcak 1
Beyaz dengesi: Bütün renkler 0
Gama: 3 ( gamayı düşük yaparsan monitörün çok karanlık olur. Yükseltirsem renklerim bozulur diye korkma renklerin bozulmayacak ve siyah renklerin yine tam 0 a 0 siyah kalacak)
Gölge ayrıntısı: 0
Renk alanı: Normal
En yüksek parlaklık: Kapalı
Göz koruyucu modu: Kapalı

Display 1.4 kablosu ile bağlandığından emin bu arada kutunun içinden HDR kablosuda çıkıyor ekstradan.

Bu ayaları yaptıktan sonra şu 2 video ile Monitörün renk ve kontrast kalitesini test etmeni öneririm.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kendi yaptığım ghosting, ters ghosting ve akıcılık testinide sana atayım.

Dosya Ekleri

• 1744527486588.png
    200,4 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:
@MelihDogan Valla iyi geceler hocam bu kadar uğraşın anlatımın için sağ ol. Foruma bunun ile alakalı konu açabilirsin bence. Geldiğinde yazdıklarını yapacağım çok teşekkür ederim.

@MelihDogan vallahi iyi geceler hocam bu kadar uğraşın anlatımın için sağ ol. Foruma bunun ile alakalı konu açabilirsin bence. Geldiğinde yazdıklarını yapacağım çok teşekkür ederim.

Rica ederim güle güle kullan. Ha bu arada yazmayı unutmuşum eğer monitörün sdr içeriklerde parlaklığı düşük gelirse (özellikle sabahları) sdr içeriğinin parlaklığını 40'dan yukarı çekebilirsin. Ama çok fazla çekme 80 nin üstü civarına yoksa beyaz renkler patlayabilir.

@MelihDogan

Sistem geldi tüm parçaları kurdum yükledim.
Ekran 21 i gibi elimde olacak.
Şuan eski monitöre bağladım öylece dolanıyorum.
Geldiğinde rahatsız edeceğim tekrar sizi.

@MelihDogan
Eki Görüntüle 2472045
Sistem geldi tüm parçaları kurdum yükledim.
Ekran 21'i gibi elimde olacak.
Şu an eski monitöre bağladım öylece dolanıyorum.
Geldiğinde rahatsız edeceğim tekrar sizi.

Tamamdır kafanıza takılan bir şey olursa sorun buradan cevaplamaya çalışayım. Veya beğenmediğiniz bir ayar olursa kendinizde kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. En önemli ayarlar benim düşüncem Black equalizer ve renk ayarı. Bunlar görüntüyü çok değiştiriyor. Bu ikisini kendiniz kullandığınız içeriğe göre değiştirebilirsiniz. Black equalizer ayarı 5 de HDR içeriklerde karanlık sahneleri daha güzel dengeliyor mesela ama oynadığın oyunda HDR kapalıysa veya zaten halihazırda parlak bir oyunda Black equalizer ı 0'a da çekebilirsin kendi zevkine göre. Renk ayarı da eğer çok renkli hissettirse 28'den düşürebilirsin biraz. Onun dışında işte dediğim gibi sdr parlaklık ayarı eğer gündüz vakti 40 seviyesi karanlık hissettirse 80'i geçmeyecek şekilde arttırabilirsiniz (gece biraz parlak hissettiriyor gözünüzü yorarsa kısabilirsiniz). Diğer ayarları olduğu gibi bırakmanızı öneririm.

Son düzenleme:
Geldi ilginç bir şekilde bugün teslim edildi işteyim akşam kuracağım nasipse.
Ben sadece oyun oynuyorum FPS oyunu Warzone mümkünse ayarları buna göre yapmak istiyorum. Bu kurayım akşam yazacağım zaman geçmiyor işte

@MelihDogan Kurdum şimdi tek tek söylediklerini yapıyorum bakalım

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…