2020 Türkiye GP

Haftalardır beklediğimiz Türkiye Grand Prix yarışı bugün itibari ile başladı ve bunun bizim için özel bir yanı da var: 9 yıl sonra İstanbul, formula araçlarının sesleri ile yankılanacak. Detaylara geçmeden önce göz bebeği pistimiz olan İstanbul Park'tan bahsetmek istiyorum.

İstanbul Park, ünlü pist tasarımcısı Hermann Tilke tarafından tasarlandı ve 21 Ağustos 2005'te hizmete girdi. Hizmete girdikten sonra da 2005-2011 yılları arasında toplamda 7 yarışa ev sahipliği yapan İstanbul Park, 2011 yılından bu yana formula motorlarının sesini özlemle beklemekteydi. Bu özlemi bugün ile bitti.

Peki bu pistin diğer pistlerden ayıran özelliği nedir?
İstanbul Park; yükselti farkı bulunan yani inişleri ve çıkışları olan, çok hızlı iki tane düzlüğü bulunan hem de yavaş ve hızlı virajları ile diğer pistlerden ayrılarak dünyanın göz bebeği olan pistlerindendir. Hatta ki pisti tasarlayan Hermann Tilke bu pist için "en iyi iş çıkardığım pistlerden biri" olarak söz etmiştir. Ayrıca İstanbul Park, saat yönünün tersinde dönen nadir pistlerdendir.

1605302903773.png


Peki bu pist için neden göz bebeği diyorum?
2005 yılındaki ilk yarıştan sonra pilotlar, takımlar ve organizatörler bu pistten oldukça memnun kaldılar hatta formulanın sahibi olan Bernie Ecclestone, bu pistin gelmiş geçmiş en iyi pist olabileceğini de söylemiştir.

Gelmiş geçmiş en iyi pist olabileceği söylenen İstanbul Park neden 9 yıldır kullanılmıyor?
Sorunun cevabı basit: bizim ilgisizliğimiz. Türkiye'de maalesef ki futbol harici sporlar gerektiği kadar önemsenmediği için Formula Organizasyonu yıllarıdır bu pistte yarış koymadı çünkü neredeyse seyircisiz izlenen yarışları gizlemek için kamera pozisyonlarının değiştirilmeye ve seyirci olmayan statların üstünü kapatılmaya başlanması üzerine İstanbul Park takvimden çıkartıldı.

Bugün birinci ve ikinci antrenman turlarını atan birkaç pilotun görüşlerini alta bırakıyorum.
  • Ferrari pilotu Charles Leclerc, Türkiye'deki ilk günün ardından verdiği demeçte, kaygan yüzeyde sürüş yapmaktan keyif aldığını belirtti. Kaynakça
  • Günün hakkında konuşan İngiliz pilot Norris şu açıklamalarda bulundu: "Çok eğlenceli bir gündü. Resmen bir drift okulunda gibiydim." Kaynakça
  • Bu yarışta şampiyonluğunu ilan etme şansı olan Lewis Hamilton'un açıklamaları ise şu şekilde: "Dürüst olmak gerekirse bugünümüz rezalet geçti. Bilmiyorum neden... Çünkü burası mükemmel bir pist ve zemini yeniden asfaltlarken milyonlar harcadılar, farkındayım burada uzun süre boyunca yarışmadık, ancak bu kadar çok para harcamak yerine belki de temizlemek yeterli olabilirdi. Şu anda pist, yeni asfalt dökülmüş olan Portimao'dan bile daha kötü bir durumdaydı. Bizim açımızdan ise, lastikler iyi bir şekilde çalışmıyor ve bunu görebiliyorsunuz. Sanki bir puz pateni pistinde sürüş yaptık. Normalde bir turda İstanbul'dan aldığınız zevki şu an alamıyorsunuz ve bunun değiştiğini de düşünmüyorum." Kaynakça
Gördüğünüz üzere pazar günü bizi güzel ve zorlu bir yarış bekliyor. 9 yıldır kullanılmayan pistin yeni asfaltı yüzünden yağmursuz yağmurlu bir yarış zevki sunacağını düşünüyorum (Pirelli bu asfalt için en sert lastiklerini getirdi ve araçlar virajlarda deli gibi kayıyor).

Birinci ve ikinci antrenman sonuçlarını da bırakıyorum, pazar günü keyifli bir yarış izlemeniz dileğiyle.

FP1
133Netherlands Max VerstappenRed Bull Racing-Honda RB16Red Bull
223Thailand Alexander AlbonRed Bull Racing-Honda RB16Red Bull
316Monaco Charles LeclercFerrari SF1000Ferrari

FP2
133Netherlands Max VerstappenRed Bull Racing-Honda RB16Red Bull
216Monaco Charles LeclercFerrari SF1000Ferrari
377Finland Valtteri BottasMercedes F1 W11 EQ Power+  Mercedes
 
Güzel mi?

Ben hiç zevk almadım. Kişiden kişiye değişir ama gerçekten bu havada hiç güzel bir yarış olmayacak gibime geliyor bana.
Yağmurlu havalarda yarış daha çekişmeli oluyor. Dün birinci ile sonuncu arasında da 15 saniye vardı yani burası er meydanı arabası iyi olanın (Mercedes) çok fazla avantajlı olmadığı bir yarış olacak ki rekabet yarışı izlenebilir kılar zaten o yüzden 2022'de kurallar değişecek.
 
Tamam yağmur olsun ama bu şartlarda kalkış bile yapılamıyor.
Antrenman bittikten sonra Kimi'nin kalkış antrenmanını gösterdiler ama bu yağmurda ve pist durumunda sadece patinaj çekerek kalkabildi.
Heralde yarış güvenlik aracının arkasında başlayacak, yapılırsa.
 
Şampanyayı takımlar kendisi getiriyor diye biliyorum.
F1'in resmi şampanya tedarikçisi var o şampanyaları tedarik ediyor. En son bildiğim kadarıyla Carbon adında bir markaydı bunu tedarik eden, şimdi aynı şampanya üreticisi mi bilmiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı