Yapay zeka değil de hocam şirketler kendileri bilerek bitirdi. Yüksek maaş vermek istemez hiçbir iş veren. Yapay zekanın daha zamanı var ama çok yakın değil.
Hocam senin dediğin doğru da, o ‘bilerek bitirme’ dediğin şeyin adı zaten layoff. Şirketler, maliyetleri kısmak için önce otomasyonla işi kolaylaştırıyor, sonra da ‘verimlilik’ bahanesiyle insanları kapının önüne koyuyor. Yani yapay zekanın zamanı gelmedi diyorsun ama yazılımcılar çoktan onun ‘ilk kurbanı’ oldu bile. Sadece adı teknoloji değil artık, stratejiYapay zeka değil de hocam şirketler kendileri bilerek bitirdi. Yüksek maaş vermek istemez hiçbir iş veren. Yapay zekanın daha zamanı var ama çok yakın değil.
@Starlink_0 hocam benCE yapay zeka kendini çok çok geliştirmiş bir yazılımcının önüne geçemez, farkındaysanız ChatGPT'ye bile bir soru sorduğunuzda çözüm olarak tek bir tane sunmaz, birkaç tane sunar.
Otomasyondan çok önce hocam şirketler daha ucuza çalışacak eleman arıyorlar. 100 küsür maaş vermenin bedeli onlar için de çok yüksekHocam senin dediğin doğru da, o ‘bilerek bitirme’ dediğin şeyin adı zaten layoff. Şirketler, maliyetleri kısmak için önce otomasyonla işi kolaylaştırıyor, sonra da ‘verimlilik’ bahanesiyle insanları kapının önüne koyuyor. Yani yapay zekanın zamanı gelmedi diyorsun ama yazılımcılar çoktan onun ‘ilk kurbanı’ oldu bile. Sadece adı teknoloji değil artık, strateji
Evet hocam kesinlikle birkaç sene içinde başlangıç ve bitiş yerine bakarsak muazzam bir ilerleme ama dediğim gibi halen daha bazı kısımlarda geri insan gücü gerekiyor. Fakat birkaç seneye onlar da bitecek kesinlikle. Sektörde sağlam deneyimliler bile zar zor tutunurken yeni mezunlar silinip gidiyor, bir de okumadığınız yani tabiri caizse "diploma eksisinin" olduğu bir yerde kendi işiniz yoksa dayanma gibi bir gücünüz yok değil imkansız.@Starlink_0 hocam benCE yapay zeka kendini çok çok geliştirmiş bir yazılımcının önüne geçemez, farkındaysanız ChatGPT'ye bile bir soru sorduğunuzda çözüm olarak tek bir tane sunmaz, birkaç tane sunar.
Hocam senin dediğin doğru da, o ‘bilerek bitirme' dediğin şeyin adı zaten layoff. Şirketler, maliyetleri kısmak için önce otomasyonla işi kolaylaştırıyor, sonra da ‘verimlilik' bahanesiyle insanları kapının önüne koyuyor. Yani yapay zekanın zamanı gelmedi diyorsun ama yazılımcılar çoktan onun ‘ilk kurbanı' oldu bile. Sadece adı teknoloji değil artık, strateji.
Katılıyorum hocam, çok çok iyi bir yazılımcının önüne geçmek kolay değil. Ama mesele zaten ‘en iyiler' değil. Piyasada milyonlarca ortalama yazılımcı vardı ve AI ilk olarak onların işine göz dikti. ChatGPT'nin birden fazla çözüm sunması da dezavantaj değil, esneklik. Şirketler zaten tek doğruyu aramıyor; daha hızlı, daha ucuz, daha az dırdır arıyor. AI da tam oraya oynuyor.
Kendine şunu sormalısın bu kadar milyonlarca ortalama yazılımcı varken onlardan iyi olabilecek miyim? Hem de üniversite okumadan?
Otomasyondan çok önce hocam şirketler daha ucuza çalışacak eleman arıyorlar. 100 küsur maaş vermenin bedeli onlar için de çok yüksekForumda önceden yazdığım mesajları okursanız linklerdeki bunların canlı örneği görmüş birisi olarak konuşuyorum. 10 kişilik kadronun her biri 100 bin üstü maaş alırken maliyeti yüksek diye gönderip 100 bine 2-3 kişi çalıştıracak yeniden sıfır ekip kurdular. Otomasyon işini yazılımın da her yerinde yapamıyorsunuz halen daha. İnsan gücünün gerektiği bazı kısımlar devam ediyor. Onların gelişmesine daha birkaç sene var. Layoff zamanı daha değil hocam benim bahsettiğim de layoff değil bu bahsettiğim şirketler küçük şirketler değil, globalde çalışan Türkiye kolu. Kârına daha fazla kâr koyabilmek derdi yoksa o verdikleri paralar çocuk oyuncağı onlar için. Dediğim bilerek bitirme Credential Inflation yani Diploma Enflasyonu .
Asıl stabilizasyona bağlanınca yapay zeka gerçek zamanı başlayacağı için bunların öyle dedim yoksa tabii ki de çoğu örneği mevcut ama bu daha başlangıçHaklısınız hocam, şirketler uzun süredir ucuza iş gücü arıyor ama tam da bu yüzden otomasyon devreye girdi zaten. AI, bu arayışın doğal sonucu. Layoff sadece “devlerin” meselesi değil; son 2 yılda binlerce yazılımcı, verimlilik bahanesiyle işten çıkarıldı.
“Zamanı gelmedi” demek zor, çünkü şimdiden binlerce pozisyon ya azaltıldı ya da otomasyona devredildi.
Kaynak: McKinsey: Generative AI’s Economic Potential
@Gokhan Bird güzel soru hocam lakin diyelim o ortalama yazılımcılardan daha iyi olmak için ne yapmam gerek sizce, yani onlardan kendimi nasıl ayırabilirim? Üniversite okumadan kısmına gelecek olursak hocam mümkün olursa ileride yurt dışına gitmek istiyorum. Ben Türkiye'de sadece resmi kurumlarda diploma istendiğini duydum, yurt dışında ise bunun diplomayla olmayacağını kendini ne kadar geliştirdiğine bakıldığını duydum. Sizin fikriniz nedir?
Asıl stabilizasyona bağlanınca yapay zeka gerçek zamanı başlayacağı için bunların öyle dedim yoksa tabii ki de çoğu örneği mevcut ama bu daha başlangıçyani birkaç sene sonra zamanı o zaman mı bu zaman mı tartışırız.
@Gokhan Bird anladım hocam,tavsiyeleriniz çok değerli,teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.Ortalama yazılımcıdan ayrılmak için sadece kod yazmak yetmez. Algoritma, sistem tasarımı, proje üretimi ve AI araçlarını verimli kullanmak gerekiyor. GitHub gibi platformlarda portföy göstermek önemli.
Yurt dışında diploma bazen gerekli ama çoğu yerde yetenek ve deneyim daha çok öne çıkıyor. Özellikle vize süreçlerinde diploma avantaj olabilir ama şart değil. Kendini kanıtladığın sürece yol var.
Son 3 seneye bile baktığımızda yapay zekanın hayal gücümüzü aşan bir hızda geliştiğini görüyoruz. Bu kadar kısa sürede neler olduysa, önümüzdeki 3 yılda ne olacağını kimse net bir şekilde tahmin edemiyor. Zaten yapay zekanın kurucularından biri olan Geoffrey Hinton bile, bu teknolojinin insanlık için ciddi bir tehdit olabileceğini düşünüyor. Hatta bu yüzden AI geliştirmeyi bırakıp, olası risklerden nasıl kurtulabileceğimize odaklanmaya başlamış.
Gerçekten düşündürücü. Sadece ne yapabildiğine değil, ne kadar hızlı geliştiğine de dikkat etmek gerekiyor.
İzlemek isteyenler için bahsettiğim videonun linkini bırakıyorum. Vakit ayırıp izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim:
Asıl stabilizasyona bağlanınca yapay zeka gerçek zamanı başlayacağı için bunların öyle dedim yoksa tabii ki de çoğu örneği mevcut ama bu daha başlangıçyani birkaç sene sonra zamanı o zaman mı bu zaman mı tartışırız.
Rica ederim hocam. Size bir fikir olduysa ne mutlu bana. Fakat bunca şeyin üzerine şunu demek isterim okunacak bölümden veya şartlardan bağımsız olarak. Her zaman kendi sevdiğiniz bir şeyi yapın ve onu okuyun çünkü ömür boyu yapacağınız bir şey size eziyetmiş gibi gelmesin. Sadece çevrenizdekilerin dediklerine göre değil; onları da dinledikten sonra kendi akıl süzgecinizden geçirerek en doğru, mantıklı hangisi geliyorsa size o şekilde ilerlemenizdir. Hakkınızda hayırlısı, yolunuz açık, her şey gönlünüzce olsun.Sadede gelecek olursak hala kararsız gibiyim, önümde çok vakit yok şurada 1 yıl var sınava. Kendimi geliştirebilecek miyim, şu 3 aylık zamanda ki 2 ay kaldı yaz bitimine ama dediğim gibi kendimi geliştirebilecek miyim, projeler oluşturabilecek miyim bakacağım. Buna göre de kararımı vereceğim, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim her biri değerli çünkü. Tecrübelerinizi anlatıyorsunuz.
@Gokhan Bird @Starlink_0