Çözüldü 2300W destekli akıllı priz 2500W ısıtıcı ile kullanmak çıkarır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

chaturanga

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Arkadaşlar tapo P100 akıllı priz aldım. Prizi kumtel marka ısıtıcı ile kullanmak istiyorum ancak şöyle bir durum var. P100 kağıt üzerinde 2300W (10a) a kadar destekliyor. Kullandığım ufo ise 2500W. Ancak 2500W her iki ızgara birden kullanılırsa çekiyor, tek ızgara kullanılırsa 1250W.

Ufoyu tek ızgarayı kullanmak kaydıyla tapo P100 le kullansam herhangi bir sorun yaşar mıyım?

Çözüm
Anladım o zaman 2500W değil, 1250W çekilecek prizden tek ızgara açıkken değil mi? Prizde 2300W a kadar desteklediğine göre bir sorun olmaması lazım.
Elektrikli ısıtıcılar ve buna benzer rezistans içeren ev aletlerinin çalışma mantığı oldukça basittir. Elektrik mühendisliği terk olan kendimi geçtim, kafası çalışan lise sayısal bölüm öğrencisine sorsanız da aynısını söyler. Adım kadar eminim. İçiniz rahat olsun. Açık olan rezistans sayısı ile prizden çekilen akım doğru orantılıdır. İki rezistans 10 amper çekiyorsa tek rezistans 5 amper akım çeker. Yani sizin sobanız yarısı çalışırken gücü 1250W olur. Prizi zorlamamak için soba yarı güçte çalıştırılabilir. Kaliteli bir ürünse dayanacaktır. Sizde haliyle yarım ısınırsınız.

P = V . I formülünden, 2500 = 230 . I (şebeke 220-230 arası hafif oynar Türkiye'de)
buna göre sobanız tüm rezistanslarla ~11A akım çeker. Siz 16A akıma dayanabilen(3500 W) bir priz ile tam olarak çalıştırabilirsiniz. Şu an için yarım yakarsanız ~5,5A akım ile yani 1250W ile güvenle kullanırsınız. Priziniz 10A kaldırabildiği için sorun çıkmaz.
Tek ızgara ile sıkıntı olmaz. Kullanabilirsiniz.

Tek ızgara ile sıkıntı olmaz. Kullanabilirsiniz.

Teşekkürler hocam, yani cihazda 2500W yazıyor ancak sadece tek ızgarasını çalıştırdığımızda daha az güç çekecektir değil mi? 2500W çekip cihaz üzerinde tek ızgarada bu gücü kullanıyor gibi bir durum olmaz herhalde? Elektrik konusunda baya ilgisizim

Evet hocam. 2500W tam güçte çeker.

Cihazlar üzerinde yazan giriş gücü(Watt) maksimum ulaşacağı değerdir. Rezistansların yarısı kapalı kaldığında çekilen akım da yarıya düşer. Bir sorun çıkmaz. Ancak komple açarsanız prizin sigortası atabilir.

Evet hocam. 2500W tam güçte çeker.

O zaman nasıl olacak? Tek ızgarayı çalıştırmak bir işe yaramıyor demektir bu durumda öyle değil mi?

Anladım o zaman 2500W değil, 1250W çekilecek prizden tek ızgara açıkken değil mi? Prizde 2300W a kadar desteklediğine göre bir sorun olmaması lazım.

Bu kadar ısrarla sorma sebebim bu W değerleri yüzünden bozulan, yanan akıllı prizleri okuyorum. Durumu teknik olarak anlamaya çalışıyorum, garantiye almadan kullanmak istemiyorum ısıtıcıda.

O zaman nasıl olacak? Tek ızgarayı çalıştırmak bir işe yaramıyor demektir bu durumda öyle değil mi?
Tek ızgara ile de belirli bir miktarda ısıtır. Tam olarak faydanmak için 16A destekli bir priz alabilirsiniz.

Elektrikli ısıtıcılar ve buna benzer rezistans içeren ev aletlerinin çalışma mantığı oldukça basittir. Elektrik mühendisliği terk olan kendimi geçtim, kafası çalışan lise sayısal bölüm öğrencisine sorsanız da aynısını söyler. Adım kadar eminim. İçiniz rahat olsun. Açık olan rezistans sayısı ile prizden çekilen akım doğru orantılıdır. İki rezistans 10 amper çekiyorsa tek rezistans 5 amper akım çeker. Yani sizin sobanız yarısı çalışırken gücü 1250W olur. Prizi zorlamamak için soba yarı güçte çalıştırılabilir. Kaliteli bir ürünse dayanacaktır. Sizde haliyle yarım ısınırsınız.

P = V . I formülünden, 2500 = 230 . I (şebeke 220-230 arası hafif oynar Türkiye'de)
buna göre sobanız tüm rezistanslarla ~11A akım çeker. Siz 16A akıma dayanabilen(3500 W) bir priz ile tam olarak çalıştırabilirsiniz. Şu an için yarım yakarsanız ~5,5A akım ile yani 1250W ile güvenle kullanırsınız. Priziniz 10A kaldırabildiği için sorun çıkmaz.

Son düzenleme:
Çözüm
Tek ızgara ile de belirli bir miktarda ısıtır. Tam olarak faydanmak için 16A destekli bir priz alabilirsiniz.

Bendeki akıllı prizde (TP Link Tapo P100) 2300W (10A) yazıyor. Buradaki 10A akım değerinden ne anlamam gerekiyor? Yani ufoyu güvenli şekilde çalıştırabilirim (tek ızgara aktif olarak) ama yeteri kadar verim alamam mı? Yoksa güvenlik sorunu mu oluşturur?
Güç olayı tamamdır hocam ondan şüphem yok şu anda 1250W güç çekecek ve bendeki akıllı prizi güvenli olarak kullanabilirim.

Peki akım değerinin etkisi nedir? Kullandığım prizde 2300W (10A) yazıyor.

Prizin dayanabileceği değerdir. Daha yüksek değerlerde zarar görmeye başlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…