Çözüldü 2300W destekli akıllı priz 2500W ısıtıcı ile kullanmak çıkarır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

chaturanga

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Arkadaşlar tapo P100 akıllı priz aldım. Prizi kumtel marka ısıtıcı ile kullanmak istiyorum ancak şöyle bir durum var. P100 kağıt üzerinde 2300W (10a) a kadar destekliyor. Kullandığım ufo ise 2500W. Ancak 2500W her iki ızgara birden kullanılırsa çekiyor, tek ızgara kullanılırsa 1250W.

Ufoyu tek ızgarayı kullanmak kaydıyla tapo P100 le kullansam herhangi bir sorun yaşar mıyım?

Çözüm
Anladım o zaman 2500W değil, 1250W çekilecek prizden tek ızgara açıkken değil mi? Prizde 2300W a kadar desteklediğine göre bir sorun olmaması lazım.
Elektrikli ısıtıcılar ve buna benzer rezistans içeren ev aletlerinin çalışma mantığı oldukça basittir. Elektrik mühendisliği terk olan kendimi geçtim, kafası çalışan lise sayısal bölüm öğrencisine sorsanız da aynısını söyler. Adım kadar eminim. İçiniz rahat olsun. Açık olan rezistans sayısı ile prizden çekilen akım doğru orantılıdır. İki rezistans 10 amper çekiyorsa tek rezistans 5 amper akım çeker. Yani sizin sobanız yarısı çalışırken gücü 1250W olur. Prizi zorlamamak için soba yarı güçte çalıştırılabilir. Kaliteli bir ürünse dayanacaktır. Sizde haliyle yarım ısınırsınız. 😀

P = V . I formülünden, 2500 = 230 . I (şebeke 220-230 arası hafif oynar Türkiye'de)
buna göre sobanız tüm rezistanslarla ~11A akım çeker. Siz 16A akıma dayanabilen(3500 W) bir priz ile tam olarak çalıştırabilirsiniz. Şu an için yarım yakarsanız ~5,5A akım ile yani 1250W ile güvenle kullanırsınız. Priziniz 10A kaldırabildiği için sorun çıkmaz.
@kaiser soze alternatif akımda bu formül sökmez. Bu formül bize görünür olan gücü yani VA verir. Watt için ise Cosinüs Fi yani akım ve gerilim arasındaki açısının değeri de gerekli. Bu değer de genelde 0.8-09 arasında olur. Ek bir bilgi olsun dedim.

P = V . I formülünden, 2500 = 230 . I (şebeke 220-230 arası hafif oynar Türkiye'de)
buna göre sobanız tüm rezistanslarla ~11A akım çeker. Siz 16A akıma dayanabilen(3500 W) bir priz ile tam olarak çalıştırabilirsiniz. Şu an için yarım yakarsanız ~5,5A akım ile yani 1250W ile güvenle kullanırsınız. Priziniz 10A kaldırabildiği için sorun çıkmaz.

Tamamdır hocam çok teşekkürler. gayet net durum.
@kaiser soze alternatif akımda bu formül sökmez. Bu formül bize görünür olan gücü yani VA verir. Watt için ise Cosinüs Fi yani akım ve gerilim arasındaki açısının değeri de gerekli. Bu değer de genelde 0.8-09 arasında olur. Ek bir bilgi olsun dedim.

Yani yine yaklaşık bir değer mi çıkar, ben şimdi 10A destekleyen prizimi ısıtıcının tek ızgarasıyla kullanabilir miyim :D

Tamamdır hocam çok teşekkürler. gayet net durum.

Yani yine yaklaşık bir değer mi çıkar, ben şimdi 10A destekleyen prizimi ısıtıcının tek ızgarasıyla kullanabilir miyim :D
Evet hocam. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Değerler dediğim gibi hesaplanır.

Evet onu tamamen unutmuşum. Hatırlattığınız için sağolun. Üzerinden çok zaman geçti.😀 Yine de yaklaşık değerler olarak çok fark olduğu için sorun çıkmayacağını düşündüm. ~5,5A ile 10A arası fark çok ne de olsa. Reaktif güce rağmen bu fark sorun oluşturmayacak kadar fazla.

Yani sonuç olarak soba yarım yakılırsa sorun çıkmayacaktır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı