Selam arkadaşlar!
"25 yaşından sonra GSS otomatik tanımlanır mı, GSS yoksa devlet hastanesinden ücretsiz tedavi olunabilir mi?" Gibi sorularınız varsa kendi deneyimi mi aktarayım.
20 gün önce 25 yaşıma girdim, işsizim. E devlet üzerinden "GSS tecil ve prim borcu sorgulama" ve SGK'nin sitesinden "
GSS kayıt" kontrol ettiğimde kayıt yok, borç yok gibi sonuçlarla karşılaşıyordum.
Henüz dogum günümün üzerinden 1 ay geçmediği için böyle gözüküyordur diye düşünüp zor bela randevusunu bulduğum devlet hastanesindeki diş çekimine gittim.
Bana girişte sigortam olmadığını, yapılacak tüm işlemlerin; diş muaniyesi 150 tl, çene röntgeni 250 tl, lokal anestezisi + 20'lik diş çekimi (sanırım komplike diş çekimi oluyormuş) derken günün sonunda 2.000 liraya yakın bir masraf çıkacağını söylediler.
Anlayacağınız hayır, sağlık sigortanız yoksa devlet hastanesinde ücretsiz tedavi göremezsiniz.
Mecbur aynı gün sigortamı yaptırmaya önce ilçemdeki "sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı"na gittim. Nerede ikamet ettiğim, kaç kişi kaldığımız ve anamın, babamın aylık gelirini sordu. İkisi de memur emeklisi olduğu için ki anladığım kadarı ile bu vakıftan destek alabilmek için hanede kişi başına düşen gelirin brüt asgari ücretin 1/3 kadar olması gerektiği için bana bu yardımdan yararlanamayacağımı, "Sosyal Güvenlik Kurumun"a hiçbir ekstra belgeye ihtiyaç duymadan (nüfus fotokopisi, ikametgah belgesi, malvarlığı bilgisi vs vs) sadece kimliğimle beraber SGK'ye gidip "GSS için G1 belgesi" istediğimi onlara belirtmemi söylediler.
Söylendiği gibi SGK'ye gittim, 20 gündür 25 yaşını geçmiş olduğumdan onun için 250 tl ceza ve tam anlayamadım geçen ayın mi yoksa gelecek ayın mi ücreti olan 600 lira ödemem gerektiğini söyleyip 25 yaşına girdiğim doğum gününden başlayarak GSS kaydımı oluşturdu. Hemen ödemeyip az önceki gittiğim vakfa gitmemi söylediler. Hali hazırda oradan geldiğimi söylemem rağmen "onlar az önce kaydını görmemiştir o yüzden işlem yapamamışlardır. Sen şimdi tekrar git" telkini üzerine vakfa geri gittim. Bana ailemin gelirinin yüksek olduğundan dolayı "yeşil kart" dedikleri şeyden yararlanamayacağımı söylediler.
Artık kaydım da yapıldığı için borcu ödemek için İş Bankası'na gittim. Onlar da bu işlemi işcep aracılığı ile yapacağımı ilettiler. E devlletten GSS borcu sorugulama sayfasindan "borç bilgileri" kısmından Sanal Kartı ile ödememi yaptım.
Öncesinden araştırdığımda "otomatik tanımlanıyor, e-devletten kayıt yapılabiliyor" gibi bilgiler görmüştüm. Maalesef belirtmem gerekir ki e-devletten, en azından GSS kaydı oluşturma, yoktu ve başkaca yorumlardan ve deneyimimden gördüğüm üzere tam olarak "otomatik kayıt" değil de "bir gün kayıt" şeklinde işliyor.
Bir gün ilgili kurum kaydınızı yapıyor ve o kayıtsız olduğunuz günlere ilişkin binlerce liraya varan ceza ödeyebiliyorsunuz. Dolayısıyla bu işi çok basit SGK'da yarım saatlik bir iş ile mutlaka kendiniz yapmalısınız.