Makaleler
1
Yer
Trabzon
Daha fazla  
Arkadaşlar sormak istediğim 2 husus var. Tanıdığım biri oyun yaptı 2D basit bir oyun adamları paint çizimine benziyor. Minecraft gibi değil de daha düz, paintten çıkmış gibi yani optimizasyonunu az çok kestirirsiniz. Benim de bilgim bir yere kadar internette ne kadar araştırdıysam adam gibi doğru dürüst şu mevzuyu anlatan yok veya ben bulamadım. Konuya hakim bilgili kişiler cevap yazarsa sevinirim.

1.Husus
Bir harita düşünün Metin2 köydeki güvenli alan gibi yuvarlak. Büyük bir 2D harita aynı anda 200-250 civarı oyuncu bağlanıp birbirleri ile ticaret yapıp savaşabilecekler. Bunu destekleyen sunucu olarak VDS değil VPS seçtik fakat özellikleri ne olmalıdır? RAM , Disk alanı, MBit, işlemci vs. önerebileceğiniz paketler varsa linkini atarsanız makbul olur.

2.Husus
Şu resimdeki gibi aylık 12$ olan paket iş görür mü? Bu arada chat, oyuncu etkileşimleri, kayıt girdilerin bilgilerin saklanması vs. hepsi için 1 sunucu kiralanacak. Resimdeki çizdiğim özellikler neyi belirler sormak istediğim bu mesela RAM 2GB olursa ne olur? 4GB olursa ne olur? Ne değişir? Özellikle RAM olayı ile birlikte resimdeki 4 özelliğin sunucuyu nasıl etkilediğini öğrenmek istiyorum.

Sıkıntıdayız arkadaşlar yardımcı olabilecek herkese teşekkürü borç bilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle VPS seçiminiz yanlış, VPSlerde o limitleri paylaşımlı olarak kullanıyorsunuz.
VDS seçmeniz gerekiyor ama seçerken iyi bir yerden seçmeye bakın. Çünkü Türkiye'de %95 gibi yüksek bir oranda, globale baktığımızda da %80 gibi yüksek bir oranda VDS paketlerinin VPS ile bir farkı olmuyor.

Asıl sorunuza gelecek olursak, sorunuzu tahmin etmemizin hiçbir yolu yok. Yeterli bilgimiz yok, standart bir program değil.
Oyunun çalışması için gerekli servisler nelerdir? Hangi yazılımlar kullanılacak? Yoğunluk nedir? İşletim sistemi ne olacak?
Bu tip soruların cevabını bilerek tahminde bulunabiliriz ama optimizasyon yok derseniz sadece denemekle sonuç elde edebilirsiniz.

Bence başlangıç düzeyi bir dedicated server satın alın ve deneyerek görün derim.

Bence başlangıç düzeyi bir dedicated server satın alın ve deneyerek görün derim.
Satın mı alsın arkadaşım kiralasın mı? Satın alacak bütçesi olmayabilir sağlam makineler 20-30 dan başlıyor bildiğim kadarıyla.
Bir de RAM olayını bir anlatır mısınız? 4 ile 8 veya 8 ile 16 arasında ne gibi farklılıklar var?

Satın almak derken kiralamayı kast etmiştim. Normal bilgisayarında ram neyse burada da o.
Tabii normal bilgisayarında çalışmayan servisler çalışıyor dolayısıyla ram kullanımı o açıdan artıyor. Ama normal bilgisayarında çalışan uygulamalar çalışmadığı için bu sefer ram kullanımı düşüyor.
Sonuç olarak genelde sunucularda ram kullanımı daha düşüktür.(Boş konumda)

@RezieaL Şu paket aşağı yukarı işimizi görür mü?

Eki Görüntüle 1175883

250 kişi 1 haritada oynarken; 5v5 eşli (1 haritada 10 kişi) olarak da 450-500 takım birbiri ile kapışıyor olacak.
Görür veya görmez diyemem. Fazla da gelebilir, yetersiz de gelebilir ama bunu alıp deneyebilirsiniz.
Ancak disk alanı gözüme az gözüktü bilginize.

Multiplayer olarak hangi teknolojilerin kullanıldığı, aktarılan veri miktarı, oyun sunucuda çalışacak mı gibi durumlar baz alınmalı.
Örneğin sunucuda oyun çalışmayacaksa ( ki bu hileler için çok iyi bir ortam) en düşük özellikli sunucu bile kullanılabilir.
Eğer oyunu daha planlıyorsanız önce oyunu bitirip düzgün bir network oturtmanızı öneririm.

@LastPlayer Ustam bir yardım hiçbir yerde bilgi yok. Sanki internetten dünyadan saklanmış gizli bir ilmi araştırıyorum hiçbir yerde adam akıllı makale bulamadım. Şu sorularıma bir yanıt verebilirsen duacın olurum.

Merak ettiğim bundan yıllar önce Metin2 gibi basit bir oyunda 2000 kişi aynı haritada oynayabiliyor Client'i bile dandik olan bir oyun nasıl bu kadar oyuncuyu barındırabiliyor? Tamam FPS ler düşüyordu ama benim tanıdığın oyunu hem 2D hem 250 civarı kişi aynı alanda duracak. Yani tahminen bir şeyler yazın şu sitede mesela aylık 410TL diyor iyimi veya şuradaki en alttaki 240TL olan daha mı iyidir?

Şunu düzgünce anlatan hiç yok ustam biliyorsanız vaktiniz varsa bir aydınlatırsanız makbul olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…