2500TL Bütçe ile Anakart ve İşlemci Tavsiyesi

Çekirdek, thread olarak aynı seviyede oldukları için ve oyunlarda asıl performansı ekran kartı sağladığı için R5 3600 ve 3600x arasındaki farka 300TL vermek istemedim. Benim bilgisayarı yükseltmemdeki amaç 5 yıl sonra ekran kartı eklediğimde işlemcimin darboğaz yapmamasını istememem. Sanırsam AMD yeni nesil işlemcilerinde veya sonraki nesilde şuan kullandığı sokete desteği kesecek. Peki bütçemi 500TL civarı arttırsam R7 3700X ve 600TL bandında B450 veya varsa X470 anakart almak bana mantıklı gibi geldi ama anakarttan bu kadar kısmanın herhangi zararı, işlemcide veya diğer bileşenlerde performans kaybına sebep olur mu? Anakartın tam olarak sistem performansında ne role yaradığını tam bilmiyorum. Sadece anakart desteklesin parçaları takabil mantığında olarak düşünmüştüm anakartı ve şuanki sistemimde de en ucuz parçam anakart.

Gıgabyte markası Amd'nin Ryzen tabanıyla çok uyumlu çalışıyor ve şu bir gerçek ki Gigabyte uzun süre sonra Ryzen işlemciler sayesinde yeniden hatırlandı. Herkes MSI diye kafayı yerken MSI mı Asus mu konuları patlıyor ama bilindik bir eski vardı ki Asrock ve Gıgabyte yeniden piyasaya döndüler. Amd taban için anakart da Asus da kullandım Msı da kullandım Gıgabyte da kullandım Asrock da kullandım. Sıcaklık olarak Asus ve Asrock daha düşük seyrediyordu. Benim tercihim anakartta Gıgabyte x470 veya x570 işlemcide ise Amd için telaşlanmaya gerek yok her çıkardığı işlemcide İntelde hedef aldığı işlemcinin bir tık üstüne çıkabiliyor ve İntel bu rövanşı kaçırmadan piyasaya yeni işlemcisini anında sunuyor güzel rekabet. Aslında bu rekabetten karlı çıkanlar biz olduğumuz için rekabetler bir hayli hoşumuza gidiyor sevdik böyle devam etsin bu kapışmalar. Anakart tercihin X570 işlemcide ise 3000 serisinin altına düşmeni tavsiye etmem çünkü bütçen cuk diye oturmuş.

2.nesil bir ryzen almanız ve biosunu update etmeniz gerekiyor. Anakartı ve işlemciyi alacağınız yeri önceden arayıp sorun bios update eder misiniz diye. 4.nesil ryzen farklı bir soketle gelecek yani x570 almaya değmez. Anakart oalrak da asus tuf b450 plus gaming alabilirsin ve mümkünse 3200 mhz ram al 2400 mhz ryzen için yetersiz kalır hatta stabil bile çalışmayabilir çünkü AMD sitesinden en az 3000 mhz ram öneriyor aşağısı büyük performans kayıpları yaşatabilirmiş Kolay gelsin.
Affedersiniz ama bütçesi nasıl cuk diye oturmuş en ucuz x570 anakart 1350 tl en ucuz ryzen 5 3600 ise 1380 tl 2500 bütçem var diyor.

Bütçeyi biraz zorlayabilirim, uygun indirimlerle de X570 anakart ve R5 3600 alabilirim ama soket desteğinin bitmesi ve bu işlemciyi bir 4-5 yıl kadar değiştirmeme isteğimden dolayı anakarta bu kadar çok para vermek istemiyorum. Bazı B450 anakartlar işlemci gerekmeden, flash bellekle BIOS update olabiliyormuş diye bazı şeyler okudum. Şuan için fikrim B450 uygun, kaliteli anakart ve R5 3600 almak. R5 3600X de olabilir ama +300 TL vermeye değer mi emin olamadım. Kalan parayla da zamanla en az 250GB M2 SSD ve 3200MHz RAM yükseltmesi yapacağım. Kara cuma indirimlerini beklemekteyim. Umarım düzgün, bindirilmeden yapılan indirimler görebiliriz.

Ryzen 5 3600
X570 A-Pro

İncehesap'dan alın.
Sadece işlemci alacak olsam dediğinizi yapabilirdim ama soket desteği bitecek anakarta 1300 TL veremem. Daha SSD ve RAM takviyesi de yapmam gerekecek. 600 TL bandında B450 veya X470 anakart ile aralarındaki fiyat farkına göre R5 3600 veya 3600X almaya karar verdim. Arta kalan parayla da ve zamanla eklemelerle ilk M2 SSD daha sonrasında 3200MHz RAM takviyesiyle devam etmeyi düşünüyorum. Eğer önerebileceğiniz B450 veya X470 anakart varsa tavsiyelerinize açığım.
Düzenleme: 1350 TL civarına R5 3600 varken 3600X'e 1800 TL vermenin aradaki fiyat farkına değeceğini düşünmüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…